Last news in Fakti

4 Декември, 2023 17:40 1 790 15

Разнобой в Европа! Правозащитници блокират продажбата на части за изтребители F-35 за Израел

  • ф-35-
  • нидерландия-
  • израел-
  • газа-
  • изтребител

В Нидерландия се помещава един от няколкото регионални склада на части за F-35, собственост на САЩ, които след това се разпространяват в страни, които се нуждаят от тях, включително Израел

Разнобой в Европа! Правозащитници блокират продажбата на части за изтребители F-35 за Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правозащитни групи се опитаха да забранят на нидерландското правителство да изнася части за изтребители F-35 за Израел, твърдейки в съда в понеделник, че износът може да направи Нидерландия съучастник във възможни военни престъпления, предава Ройтерс.

В Нидерландия се помещава един от няколкото регионални склада на части за F-35, собственост на САЩ, които след това се разпространяват в страни, които се нуждаят от тях, включително Израел.

Правозащитните групи, сред които Oxfam Novib, нидерландският филиал на международната благотворителна организация Oxfam, твърдят, че Израел е използвал самолетите при атаки в Газа, които убиват цивилни.

Предотвратяването им е по-важно от това Нидерландия да изпълни своите търговски или политически задължения към съюзническите страни, твърдят те.

"Нидерландската държава трябва незабавно да спре доставките си на части за F-35 за Израел", каза адвокат Лисбет Зегвелд в съкратеното производство в Окръжния съд в Хага.

"Това е нейно задължение съгласно ... член 1 от Женевските конвенции, нейно задължение е съгласно Договора за геноцида да предотвратява геноцид и това е негово задължение съгласно законодателството за износа."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Петър

    26 3 Отговор
    Заглавие:
    Разнобой в Европа! Правозащитници блокират продажбата на части за изтребители F-35 за Израел.
    А защо тези право защитници не блокират доставките на оръжие за Украйна?

    Коментиран от #10

  • 4 бай Даньо

    16 2 Отговор
    И от тия честни холандци чакаме съвестно да отcъдят за Шенген ....
  • 5 Калпазанин

    13 1 Отговор
    Собственост на фащ 🤔🤔😒😒😒тема за размисъл, и после Ес не е провинция на говеда, е чрез урсула и сие
  • 6 Не мое да бъде!

    12 4 Отговор
    Сега Нетаняху веднага трябва да се пусне с бюлетина за арест.
  • 7 тези правозащитници

    9 9 Отговор
    не знаят какво е мюсюлманска агресия. Не са учили за съжаление история в училище. Не е расизъм .

    Коментиран от #14

  • 8 ЕВРОНЮЗ

    12 4 Отговор
    В Бългерията цялото еврогейско командване е съучастник на нацисткия режим в Киев
  • 9 Шабан

    3 3 Отговор
    Още от далечната 2008г насам, земляните започнаха да се осъзнават, че тази техногенна отрова, единствено унищожава Живота на планетата! Разбира се, по-умната част, а глупаците продължават да служат като гориво за техногенното робство. Който са доста голяма част от човешката популация.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ццц

    10 2 Отговор
    Щом политиците не налагат санкции, гражданите ще го правят. Но тогава за чии са ни тия дръгели? И ако не нашия, чии интерес защитават? При нас най-показателен е примерът с Тагаренко. Него дори феновете на промяна не могат да търпят. Псуван, оплюван, мразен от всички. Не знам какво търпение са имали неговите Родител 1 и Родител 2, но аз ако му бях Родител 1 щях да го пусна в завързан чувал в реката и на негово място да си взема един хамстер да си гледам. Макар тия животни да ме отвращават. Пълен антипод на портрета над главата му. Всички са против, но той е за. Не за друго, интересът ни пазел. Не ние, а той знае какво ни е интересно. Това е неолиберализмът. Слагат ти някой, който не искаш, но ти казват, че другите са избрали. "Избранникът" прави всичко, за което си гласувал да не прави и накрая ти казват, че можеш да протестираш. Имаш права, че в диктатурите и това нямат. И като ти писне и идеш на площада, ти пуснат ченгелите да ти отупат пепеляка и те осъдят за насилие над униформен.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 цаца

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "тези правозащитници":

    ученици козо..любители обезглавили френски учител?.... редица холандски градове са превзети от арабските неандерталци, за пингвините да не споменавам...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.