Отидете към основна версия

1 312 34

Командването на "Хамас": Жертвите на израелските бомбардировки в Газа наближават 16 хиляди

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Израел твърди, че е взел мерки за предупреждение на населението, включително публикуване на онлайн карти на Газа, показващи райони за евакуация и къде да отидат

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на здравеопазването на Газа, контролирано от Хамас, съобщи, че 15 899 души са били убити в ивицата Газа от началото на военната кампания на Израел в отговор на нападението от 7 октомври, цитирано от Би Би Си.

Според тях 349 души са били убити за последното денонощие в резултат на израелскитe удари.

70% от загиналите са жени и деца, каза министерството - единственият официален източник на информация за броя на жертвите в Газа.

С напредването на израелската армия нарастват призивите - особено от нейния основен съюзник, Съединените щати - да се осигури повече защита на цивилните. Стотици хиляди хора намериха убежище в Хан Юнис, бягайки от боевете в северната част на анклава, където се проведе началната фаза на израелската операция.

Израел твърди, че е взел мерки за предупреждение на населението, включително публикуване на онлайн карти на Газа, показващи райони за евакуация и къде да отидат. Това е сложна система - районът е разделен на блокове - и жителите казват, че достъпът до информация е труден поради ограничена интернет услуга и прекъсвания на електрозахранването.

С масовия недостиг на основни продукти и ограничените доставки на хуманитарна помощ не е ясно дали районите, предназначени за убежища от израелската армия, ще могат да приемат и обезпечат нови вълни от разселени жители.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини