Отидете към основна версия

4 564 72

В САЩ разкриха защо се е провалила украинската контраофанзива

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • контраофанзива-
  • сащ-
  • нато-
  • володимир зеленски

Пентагонът е искал атаката да започне много по-рано, но украинците са отказали

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинската контраофанзива не успя да постигне значителен успех на фронта. The Washington Post, позовавайки се на интервюта с 30 високопоставени служители от Украйна, САЩ и Европа, разкри, че е имало разногласия между Киев и натовските им съюзници относно тактиката, както и много грешни изчисления.

Изданието посочва, че украински, американски и британски военни офицери са обсъждали плана за кампанията, но Вашингтон погрешно е изчислил степента, до която силите на Украйна могат да бъдат трансформирани в бойна сила от западен тип за кратък период от време. Особено без да се предоставят на Украйна модерни западни изтребители за превъзходство във въздуха.

Американски и украински официални лица са имали остри разногласия на моменти относно стратегията, тактиката и времето. Пентагонът е искал атаката да започне в средата на април, за да попречи на Русия да продължи да укрепва своите линии. Украинците се поколебаха, настоявайки, че не са готови без допълнителни оръжия и обучение.

Американските военни служители са били уверени, че механизирана фронтална атака срещу руските линии е осъществима с войските и оръжията, които Украйна има. Според изчисленията украинските сили е можело да стигнат Азовско море за 90 дни.

Основен фактор за провала на контраофанзивата е и мястото на офанзивата. Съединените щати са се застъпвали за целенасочено нападение по южната ос към Крим, но ръководството на Украйна е вярвало, че силите му трябва да атакуват в три отделни точки по фронта, включително на изток в Бахмут.

Освен това, пише американският вестник, мнозина в Украйна и на Запад подцениха способността на Русия да се възстанови от бедствия на бойното поле и да експлоатира своите вечно силни страни: работна ръка, мини и готовност да жертва животи в мащаб, който малко други страни могат да понесат.

С наближаването на очакваното начало на офанзивата украинските военни се страхуваха, че ще претърпят катастрофални загуби – докато американските служители са вярвали, че жертвите в крайна сметка ще бъдат по-високи без решителен пробив на фронта.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: