Отидете към основна версия

9 316 71

Напрежение в Южна Америка! Не искаме война

  • гвиана-
  • венецуела-
  • лула да силва-
  • бразилия-
  • меркосур-
  • есекибо

Бразилският президент подчерта, че следи с нарастваща загриженост напрежението между двете си съседки, които са въвлечени в спор за Есекибо - богат на петрол регион, управляван от Гвиана, но към който Каракас има претенции

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Не искаме война в Южна Америка", заяви бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва на фона на нарастването на напрежението, свързано с териториалния спор между Венецуела и Гвиана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не се нуждаем от конфликт, трябва да изградим мир", настоя Лула на срещата на върха в Рио де Жанейро, на която присъстваха държавните глави на южноамериканския блок Меркосур, включващ още Аржентина, Уругвай и Парагвай.

Бразилският президент подчерта, че следи "с нарастваща загриженост" напрежението между двете си съседки, които са въвлечени в спор за Есекибо - богат на петрол регион, управляван от Гвиана, но към който Каракас има претенции.

Меркосур не може да остане "безразличен към ситуацията", подчерта Да Силва и призова да се избегне конфликт, който би заплашил възобновяването на регионалната интеграция, мира и стабилността.

Вчера Бразилия обяви, че е увеличила военното си присъствие по северната си граница с Венецуела и Гвиана, припомня АФП.

Съветът за сигурност на ООН ще разгледа утре на заседание при закрити врати кризата между Венецуела и Гвиана относно Есекибо, показва актуализираната му програма, публикувана днес.

В същото време посолството на САЩ в Гвиана съобщи, че силите на Вашингтон ще проведат "рутинни" съвместни военновъздушни учения с гвианските сили.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: