Last news in Fakti

19 Юни, 2024 08:36 1 059 6

Лула да Силва: Готов съм да управлявам и на 80 години, ако е необходимо да се блокира фашист

  • бразилия-
  • жаир болсонару-
  • лула да силва

Жаир Болсонару получи забрана да заема публична длъжност до 2030 г. заради неоснователно поставяне под съмнение на бразилската система за гласуване

Лула да Силва: Готов съм да управлявам и на 80 години, ако е необходимо да се блокира фашист  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бразилският президент Лула да Силва заяви във вторник, че е готов да се кандидатира на следващите избори на възраст над 80 години, ако е необходимо да блокира "фашист" от поста, съобщава АФП.

В интервю за телевизионния оператор CBN Лула намекна за правителството на своя крайнодесен предшественик Жаир Болсонару, като каза, че "няма да позволи тази страна отново да бъде управлявана от фашист".

Припомняме, че 78-годишният Лула встъпи в длъжност за третия си мандат през януари 2023 г. след оспорвани избори с Болсонару, който беше подложен на критики заради своя поляризиращ стил и атаки срещу демократичните институции.

По време на следващите избори през октомври 2026 г., Лула ще бъде на 81 години, но в той се чувства "разцвета на живота си", както той каза на интервюиращия. Но призна също, че има и други подходящи кандидати за поста.

Лула управлява латиноамериканския гигант в два последователни мандата между 2003 и 2010 г.

Болсонару получи забрана да заема публична длъжност до 2030 г. заради неоснователно поставяне под съмнение на бразилската система за гласуване.

Въпреки това той остава много активен в политиката начело на Либералната партия и води кампания в подкрепа на кандидати преди общинските избори през октомври.

Той често сравнява своята дисквалификация с тази на опозицията във Венецуела или Никарагуа.

Бразилските власти разследват дали Болсонару е предизвикал опит за преврат, за да попречи на Лула да заеме поста.

В отделно разследване полицията препоръча Болсонару да бъде обвинен за фалшифициране на документите си за ваксинация срещу Covid-19.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    7 2 Отговор
    Само така!!!!
  • 2 Трол

    6 3 Отговор
    Г-н Силва приветства аудиторията с един видимо нефашистки поздрав.
  • 3 Бразилиеро

    3 4 Отговор
    Това кой кого ще блокира и как ще управлява го решават избирателите!

    Коментиран от #4

  • 4 5564

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бразилиеро":

    Друг път.
  • 5 БеГемот

    1 1 Отговор
    Еенсеремос ,другарю!
  • 6 Ти си

    3 2 Отговор
    Е така се прави в развитите демокрации , с истеричи писаци заклеймяват опозицията с десни убеждения като фашиска , насъскваш всички контролирани медии срещу нея и за по-убедително разказват по тв студия някакви си експерти които да обясняват на стадото мъгляви експертизи и теории .
    И ние като новоизлюпените демократи не отстъпване от това правило .....
Новини по държави: