Отидете към основна версия

2 579 22

Враг на Кремъл! Игор Гиркин се уплаши, че ще последва съдбата на Евгений Пригожин

  • игор гиркин-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Неговите остри критики в крайна сметка го вкараха в руски затвор през юли тази година - малко след неуспешния бунт на "Вагнер" срещу Кремъл

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Игор Гиркин, провоенен руски националист, хвърлен в затвора за критики срещу президента Владимир Путин, се тревожи, че ще го сполети същата съдба като боса на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа по-рано тази година, след като се разбунтува срещу руския лидер, пише POLITICO.

"Арестът ми се случи месец след бунта на Пригожин", каза Гиркин пред руската медия "База" в интервю, публикувано в четвъртък.

"Най-големият ми страх е, че вместо обичайното наказание, ще бъда "амнистиран" по същия начин като Готвача", добави Гиркин, имайки предвид Пригожин, който получи прякора "Готвача на Путин" заради близостта си с руския президент, който му позволи да осигури доходоносни държавни договори за кетъринг.

Гиркин, 52-годишен бивш полковник от руската разузнавателна служба, с бойна позивна Стрелков, която се превърна в негово второ име, е известен с това, че ръководи руски паравоенни части в района на Донбас в Украйна през 2014 г. и за кратко става министър на отбраната в т. нар. Донецка народна република, руска марионетна държава, анексирана по-късно от Русия.

През 2022 г. той беше осъден задочно за убийство за свалянето на пътнически самолет на Malaysian Airlines (MH17) над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души.

След приключенията си в Донбас Гиркин се позиционира като ултранационалистически военен коментатор, който многократно критикува тактиката и стратегията на Русия при нейното пълномащабно нахлуване в Украйна.

Неговите остри критики в крайна сметка го вкараха в руски затвор през юли тази година - малко след неуспешния бунт на Пригожин срещу Кремъл. Гиркин все още чака съдебен процес по обвинения в подбуждане към екстремизъм.

По-късно Гиркин обяви, че ще се кандидатира на руските президентски избори през 2024 г. и ще се състезава с Путин, но в четвъртък московски съд удължи предварителния му арест с шест месеца, което на практика не му позволява да се кандидатира.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: