Last news in Fakti

7 Декември, 2023 19:55 7 240 91

НАТО бие тревога! Руски ядрени подводници превземат Северния и Тихия океан

  • русия-
  • нато-
  • подводница

Военноморските сили на Алианса засилиха обучението за борба с подводници през последните години, а военноморските сили на САЩ демонстрираха необичайна и силно видима подводна дейност в Северния Атлантик

НАТО бие тревога! Руски ядрени подводници превземат Северния и Тихия океан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръженият конфликт в Украйна практически не засегна руския флот. Москва възнамерява да продължи да инвестира много пари в него, включително да построи още повече подводници от клас "Ясен", които предизвикват безпокойство в НАТО, пише Business Insider в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Строителството на първата подводница от този проект, Северодвинск, отне 20 години и тя беше включена в състава на флота през 2013 г. Но оттогава темповете на строителство се увеличиха и през 2021 г. бяха пуснати в експлоатация още две лодки. Четвъртата подводница трябва да бъде предадена на флота този месец. Други пет са в процес на изграждане или се подготвят за тестване.

Източник от руската отбранителна индустрия разкри в средата на 2022 г., че Москва иска да добави още две подводници от клас "Ясен" към деветте, които има в момента и са в процес на изграждане. Но през ноември източник, "близък до руския флот“, заяви, че този план е бил разширен и сега се очаква да бъдат заложени три подводници.

Това ще позволи на Русия да изпрати три подводници от този проект към Северния и Тихоокеанския флот. Според източници обаче този план все още не е официално одобрен.

Подводниците се превърнаха в относително ярка точка в усилията на Русия да модернизира своите въоръжени сили. ПЛАРК (означава атомна подводница с крилати ракети) от проекта "Ясен" има много характеристики, които предизвикват безпокойство сред командването на НАТО.

Построените след Северодвинск подводници са създадени по модернизирания проект Ясен-М. Това са модерни лодки, имат подобрена сонарна система и по-малко шумен реактор в сравнение с първите модели, който е и с по-малки размери. Това, което най-много тревожи западните военни лидери, е, че тези лодки могат да изстрелват противокорабни крилати ракети и да поразяват ракети, за да атакуват наземни цели. Това е сравнително ново оръжие и командването на НАТО смята, че оборудваните с него руски подводници ще могат да се приближават и да поразяват важни цели в Европа и Северна Америка.

Способността на подводниците от клас "Ясен" да "останат незабелязани, когато навлизат в обхвата на крилатите ракети близо до нашата брегова линия" ще създаде допълнителни предизвикателства, когато бъдат оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон", заяви генерал Глен ван Херк пред Конгреса в началото на 2022 г. Ръководителят на Северното командване на САЩ отговаря и за военните операции около Северна Америка.

Говорител на руската корабостроителна индустрия разкри това лято, че работата по оборудването на подводниците "Ясен“ с ракети "Циркон“ "вече е започнала“.

Ван Херк, който заяви, че лодките от проекта "Ясен“ "не са по-лоши от нашите“, говори за тях с уважение и загриженост.

Офицерът, отговарящ за подводниците в Командването на военноморските кораби и оръжия, каза през 2014 г., че лодката Северодвинск го е впечатлила толкова много, че е поставил неин модел в офиса си. През 2022 г. Ине Ериксен Сьорейде, министър на отбраната на Норвегия от 2013 до 2017 г., заяви, че е донесла снимка на подводницата на първата си среща с американския министър на отбраната Джим Матис, защото "беше важно да убедим Съединените щати, че това е едно от нашите най-сериозни стратегически предизвикателства“. Представители на Пентагона заявиха пред CBS News през 2018 г., че Северодвинск може да кръстосва Атлантическия океан седмици наред, без да бъде открита. Тази година тази гледна точка беше потвърдена от служител от британското министерство на отбраната. Говорейки на събитие във Вашингтон, той каза, че силите на НАТО често губят следите на лодките "Ясен" в морето.

Ван Херк и други военни лидери предупреждават за повишена активност на руския подводен флот близо до бреговете на САЩ. През януари адмирал Майкъл Студеман, който ръководеше Службата за военноморско разузнаване до юли, съобщи, че подводници от клас "Ясен" патрулират в Атлантическия океан и че една е била прехвърлена на руския Тихоокеански флот. Това означава, че в близко бъдеще тези подводници ще представляват заплаха за Съединените щати "и от двата фланга“.

Въпреки техническия напредък руският подводен флот е много по-малък от съветския. НАТО казва, че неговите подводни сили ще запазят предимствата си. Военноморските сили на Алианса засилиха обучението за борба с подводници през последните години, а военноморските сили на САЩ демонстрираха необичайна и силно видима подводна дейност в Северния Атлантик, правейки това в същите води, през които руските подводници са принудени да преминат, за да достигнат до откритите пространства на Атлантическия океан.

Съобщенията на държавните медии за разширяването на програмата за строителство на подводници от клас "Ясен" идват на фона на рязкото увеличение на руските военни разходи, които могат почти да се удвоят през 2024 г. Това показва, че Москва е насочила усилията си към укрепване на своите въоръжени сили, които вече разполагат с много мощни оръжия, представляващи реална заплаха за НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    40 134 Отговор
    Подводницата Ясен е копие на Курск, а всички знаем за нейният край

    Коментиран от #12, #16, #40

  • 2 Отец Дионисий

    89 20 Отговор
    Господ да ги поживи!

    Коментиран от #49

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само да питам

    134 35 Отговор
    Треперите ли натовци ротшилдски слуги?

    Коментиран от #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И нито думичка

    89 17 Отговор
    За блокираната ФАЩиска подводница
    под ледовете на Арктика, която е оттренирала атака към Русия но за зла участ се у оказала със изключени системи/защо ли⁉️/ и е била под прицел, вследствие на които снежнобелите ледове са придобили наситинокафяв оттенък !
  • 7 истина е

    123 22 Отговор
    Вкараха Украйна във война , и сега руската мечка ще ги гази като валяк !! Запалиха света с Майдана , и сега да му берат плодовете ! В Целият свят САЩ са направили 62 мини войни до сега !!

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    99 19 Отговор
    Изкараха Мечока от бърлогата и сега джен дърляшки вой и кравешко мучене до небесата !

    Коментиран от #83

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В крайна сметка НАТО

    94 12 Отговор
    Се оказа въздух под налягане.
    Махаш Сащ у Турция и нато става смешка
  • 12 А бе ти ли си, Т0 ли си

    52 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Някога въобще хващаЛ0 ли си пушка,
    или се изказваш заради спорта ?

    Коментиран от #25

  • 13 Русофил

    24 83 Отговор

    До коментар #7 от "истина е":

    Руската мечка с мечкадаря Путю вече я разкарват само по панаирите да танцува
    я на Си, я на Ким, я на някоя чалма.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 пффф

    18 68 Отговор
    Тия освен за войни и водка за друго не мислят.
  • 15 морски

    75 6 Отговор
    За тази година през северният път са минали кораби с над 5 мил. тона товари , и продължават руснаците да правят нови атомни ледоразбивачи .
  • 16 Като рече за курск

    9 44 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Извадиха,ли го вече?

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Това е безспорен

    1 28 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Факт.

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 А кво

    53 3 Отговор
    праим с "Посейдон" -ите? Колко мъка има на този свят.
  • 21 Ний ша Ва упрайм

    26 0 Отговор
    айй ауууууу страх! Пържолите изгоряха и виното свърши
  • 22 Тагаренко

    73 5 Отговор
    Тогава нека дадем на Окраина нашите подводници ! Веднага !
  • 23 БгТопИдиот🇧🇬

    24 4 Отговор

    До коментар #18 от "Това е безспорен":

    сами си говориш и си отговаряш признак на шиз офрения.
  • 24 М@й к@тИ

    15 7 Отговор

    До коментар #16 от "Като рече за курск":

    Ще ти отговори на този въПРОСТ.
    Тя знае най добре...
  • 25 Българин

    18 4 Отговор

    До коментар #12 от "А бе ти ли си, Т0 ли си":

    Не съм хващал пушка, само съм lапал.
    Рязана.
  • 26 мдаааа

    12 30 Отговор
    " Въоръженият конфликт с Украйна почти не засегна руският флот" Как може още в първото изречение да излъжеш ...

    Коментиран от #41

  • 27 Макробиолог

    57 7 Отговор
    Подводниците да са кусора.Аз бих се тревожил повече ,че някой е посрещнат тия дни в персийските държави с почести и мурафети като падишах.Или е фейк,м?
  • 28 Иван рилски

    44 8 Отговор
    Да внимават за лодките срещу Ню Йорк и Лос Анжелис, че когато се покажат какво ще правят.

    Коментиран от #36

  • 29 дядо поп

    67 7 Отговор
    Какви са тези подводници , нали уж руснаците не могат да направят и една ютия?

    Коментиран от #31, #53

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ццц

    54 7 Отговор
    Много плашещо е всичко това. Не се усвоява един трилион ей така. Трябва заплаха. Иначе как ще се обясни на данъкоплатеца в САЩ, че бюджетът на военните е 10 пъти повече от този за здравеопазване? Не че 90 % от тях могат да напишат нито трилион, нито милиард, но важното е да ги е страх от нещо.
  • 33 Мишел

    63 8 Отговор
    Ядрените подводници са гордостта на САЩ и единствения функциониращ на близо до 100% елемент на ядрената триада на САЩ . Американската система за откриване и следене на подводници от космоса пък е единственото, което се оказа функциониращо и остана от звездните войни на Рейган.
    Сега се оказа, че и тази космическа система не е в състояние да следи новите руски подводници. САЩ изплакаха, че руските подводници са неоткриваеми с всички техни съществуващи системи и могат да достигнат американските брегови води. Което е огромно преимущество в съчетание с хиперзвуковите Циркон и други нови оръжия.

    Коментиран от #60

  • 34 Гошо

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    С НАТО ли се бъркаш?
  • 35 Макробиолог

    31 4 Отговор
    Фон@лайнен помолила другаря Си да и продаде снаряди щот тая технология не е все още овладяна по еуроатлангическите земи.

    Коментиран от #47

  • 36 Да,бе

    9 23 Отговор

    До коментар #28 от "Иван рилски":

    На тавана бях намерил ютия сделана в СССР.Окло 10-12 килограма.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ХА ХА

    21 5 Отговор

    До коментар #4 от "Само да питам":

    ХА ХА трепериме, я по добре питай ко праат инжинерите на искандерите.
  • 39 Бесен-_ Язовец

    34 4 Отговор
    Кат бии трИвога НАТУ потапяйте се по на дълбоко соросн.ята от руските субмарини.
  • 40 Русия е права

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Затова ли ревът натовците ? Смешен си
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Прекрасна новина

    31 1 Отговор
    Браво
  • 44 Кретените от НАТО

    43 4 Отговор
    Ще им светне крушката на края
  • 45 сащисан кравар

    36 3 Отговор
    Бай Дън се упущи 3 пъти за 3 минути 💩
  • 46 Фрида

    33 4 Отговор
    НАТО е W.C
  • 47 ХА ХА

    3 16 Отговор

    До коментар #35 от "Макробиолог":

    Смешник, ние бълваме тонове от тях у казанлък.
  • 48 ЕЕЙЙЙ

    18 2 Отговор
    НАЙ ПОСЛЕ БЕЕ.УЖ БЯХА НИКОЙ.ВТАСАХМЕ Я ПАК.УКРИТЕ СА ИСТОРИЯ МАЙ ВЕЧЕ.
  • 49 ХА ХА

    0 16 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Шибампопове много евтино, се пак няма нищо без паре.

    Коментиран от #88

  • 50 Механик

    50 4 Отговор
    Чета коментарчетата на козяченцата и душата ми се кефи. Какво объркване само, какви "изстрели на посоки" правят, не е истина.
    А истината е, че руснаците, дето уж бяха без ракети и не можеха да направят телевизор, за нема и 2 години, завряха НАТО е на кучето..... сещайте се кво.
    Руснаците ви СПУКАХА! Спукаха ви по всички показатели. Сложихте санкциЙ- икономиката на САЩ и ЕС приключи. На фронта ви смляха като подмразено свинско в месомелачка Бош. Смялаха ви бавничко, но без прекъсване. Леопарди, Патриоти и пр. Чудо Оръжия на нато станаха на скрап и вече никой не иска да ги купува.
    Какво повече да ви изреждам?
  • 51 мдаааа

    5 12 Отговор

    До коментар #41 от "Ццц":

    Точно па ти да ми правиш забележки , знаещият всичко за личният живот на НАТО ...
  • 52 ГанЧо

    28 3 Отговор
    Според мен носят Посейдони. Работата явно е сериозна.

    Коментиран от #56

  • 53 ХА ХА

    4 27 Отговор

    До коментар #29 от "дядо поп":

    Такива като курск, дет се самоторпилират а сащ дали не ги знаят каде са.

    Коментиран от #81

  • 54 Макробиолог

    12 2 Отговор
    О ие?Палячо,ми пращайте ги тия тонове на укрармията ,бре.А иначе метафизични погледнато ,един снаряд тежи 30+ килограма,30тина снаряда правят към 1 тон ,който дава възможност на украртилерията с едно оръдие да стреля около час.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ХА ХА

    2 12 Отговор

    До коментар #52 от "ГанЧо":

    Беза налогови ли са.?
  • 57 Родшилд

    3 19 Отговор
    Ей, ще падне от смях стария Родшилд.
    На 2-3 подводници за 20години...
    Чакай да си налея от уйскито
  • 58 ХА ХА

    2 8 Отговор

    До коментар #55 от "бл.134 в Zап. парк":

    Па си се дрогирал от пушеко на факултето.
  • 59 един приятел пита

    8 0 Отговор
    как са републиканците

    Коментиран от #62

  • 60 ХА ХА

    1 6 Отговор

    До коментар #33 от "Мишел":

    ХА ХА ако сащ не те избазика, незнам кой.
  • 61 Ами хубаво

    22 1 Отговор
    НАТО (САЩ) си разхвърлят базите в цял свят, нормално е да получат отговор.
  • 62 ХА ХА

    2 14 Отговор

    До коментар #59 от "един приятел пита":

    Добре са харчат си изгнилите долари. А как са блатните мужици, май вече нема рупли и за самагон.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 да да

    19 1 Отговор
    Там на позиция дремеят пред Калифория .....А там от С,Полюс при дяда Мороз най-късият път- към Америка и им гледат сеира накокорени мазни ракети за празниците.....
  • 66 Мъжа на урсула

    8 1 Отговор
    Руснаците идват!!!
    Какво ще плащаме сега, подводници ли? От ,,правилния,, ни ,,партньор,,
  • 67 ние сме

    3 4 Отговор
    си на черно море и не ни касае вашите океани....
  • 68 соломон паси

    3 17 Отговор
    Бесспорно Руснаците застрашават както безопасно ста на Америка така и на Европа и на Свободният демократичен свят. Какво трябва да се направи как да се изгради система срещу Руската заплаха. Тъй като Европа е дълбок сън и от 80 години насам не е чувствала заплаха да се събуди и да се въоръжи трябват много години 10-15 най малко. Америка много бързо може да реши проблема - тя има най добрите дипломати , представители в целият свят и се славят като доброи организатори . Не само в Европа и и на седемте континента да се организират паради от типа "а Парад гордости" "Трансгени паради " "Гей паради " няма значение дали ще дойдат Руснаците или Китайците ще ги посрещнат прекрасно, великолепно няма разрушения, няма убийства а само веселие и тези ценности трябва да станат пример за всички нации и народи като общочовешки и за цялото човечество там е силата на Америка.

    Коментиран от #73

  • 69 Факт

    18 3 Отговор
    Такава подводница се появи до един самолетоносач на САЩ в Средиземно море и така после нея откриха.Страх и ужас ги тресе джендърите.
  • 70 Коко

    14 0 Отговор

    До коментар #37 от "Истината":

    Цвето виж тук гласуването и пак ми говори за проучвания и 15 процента
  • 71 УдоМача

    13 3 Отговор
    Така и трябва да бъде! Трепрете врагове НАТОвски!

    Коментиран от #76

  • 72 Eeeх тия руснаци,

    20 1 Отговор
    хем нищо не могат да направят, хем пък подводниците им опасни! Няма угодия....
  • 73 Като ти гледам

    14 0 Отговор

    До коментар #68 от "соломон паси":

    правописа и начина на изразяване..... Америка много вече е ,,постигнала".
  • 74 АБЕ. Магнитски

    16 2 Отговор
    Защо Германия няма самолетоносачи? Ами това е окупирана държава от англо.саксонско .ционистките свине още след 1945.гд затова....

    Коментиран от #75

  • 75 Какво е самолетоносач

    9 0 Отговор

    До коментар #74 от "АБЕ. Магнитски":

    Подвижна писта тва е то
  • 76 Поведи хорото пръв и покажи ка се прави

    2 6 Отговор

    До коментар #71 от "УдоМача":

    Запали кашетата еврa долари счупи всичката техника и колата щот са западни творения🤪🤣🤣🤣а ти ги мразиш
  • 77 Терористичното НАТО на САЩ

    19 4 Отговор
    НАТО вече само да кряка, друго не може
  • 78 Струва ми се

    7 0 Отговор
    Справедливо
  • 79 Тея океани

    12 2 Отговор
    Са си руски !
  • 80 Курск

    14 2 Отговор
    Сега ли се сетихте, че имат ядрени подводници?

    Коментиран от #84

  • 81 дядо поп

    12 0 Отговор

    До коментар #53 от "ХА ХА":

    Правя момче , правят , докато ти ако си отрежеш една филия хляб съм сигурен , че ще се порежеш най малко два пъти! И се извинявам , че ти казвам момче , най вероятно се определяш като нещо друго!
  • 82 21 век, век на дебила

    15 1 Отговор
    Нато: К🍌Р търсиха, два намериха!
    Сами си го изпросиха!🤡
  • 83 Гост

    1 18 Отговор

    До коментар #9 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Тая панаирджийска мечка е една военна мижитурка.Така както е изкарана от бърлогата,САЩ не са решили и не са я върнали с два шамара обратно

    Коментиран от #85

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Скрий се

    8 1 Отговор

    До коментар #83 от "Гост":

    Излагаш се.Фащ ги биха Свърши се,а щом и Си Зин Пин им каза че пари вече от него иок,познай.Точка.Фащ могат да го д.у..х...а...т
  • 86 Рушляк

    1 10 Отговор
    Най добрата подводница масква се потопи и никой не я знай къде е ,макар че беше дегазирана на кораб
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове