Отидете към основна версия

9 517 122

ЕС: Страните членки да късат договорите с "Газпром", няма да плащат компенсации за руския газ

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • европейски съюз

Предложението може да осигури рамка за енергийните компании от ЕС да напуснат договорите с руски доставчици на газ, без да се налага да плащат огромни компенсации, според високопоставен служител на блока

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия и Беларус. Това ще позволи да не се плащат на Москва компенсации по договори, съобщава Financial Times.

Според проекта, предложен от Брюксел, всяка страна членка ще може да блокира компании от Русия и Беларус да получат капацитет в техните газопроводи и терминали за втечнен природен газ.

Държавите-членки на ЕС може да имат правото да "частично или, когато е оправдано, напълно да ограничат" достъпа до инфраструктура на газови оператори от Русия и Беларус, за да защитят своите жизненоважни интереси в областта на сигурността, пише FT.

Предложението може да осигури рамка за енергийните компании от ЕС да напуснат договорите с руски доставчици на газ, без да се налага да плащат огромни компенсации, според високопоставен служител на блока.

Очаква се преговарящите от страните членки на ЕС и Европейския парламент да одобрят предварителния текст в петък, 8 декември.

Въпреки че 27-членният блок постепенно намали зависимостта си от руската енергия след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., той все още получава около една десета от своите газови доставки, включително доставки на ВПГ. Някои страни-членки на ЕС, включително Австрия и Унгария, остават силно зависими от доставките от Русия.

Въпреки войната Украйна позволява на руския газ да преминава през нейна територия до страни като Австрия, Словакия, Италия и Унгария. Текущият транзитен обем е 42 милиона кубически метра на ден.

В същото време Украйна не планира да поднови договора за транзит с Газпром, който изтича през декември 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: