Отидете към основна версия

4 739 56

Сериозен проблем! Блокадата на полската граница има убийствено влияние върху украинската армия

  • украйна-
  • войници-
  • полша-
  • граница-
  • война

Вместо да разреши спорове, блокадата се разширява, полски фермери блокират четвърти голям пропускателен пункт, а словашки и унгарски превозвачи се присъединяват към протеста

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските войски на фронта усещат последиците от блокирането на границата с Полша. Протестите доведоха до проблеми с доставките на военни товари, пише The New York Times.

Блокадата на полската граница прави и без това ожесточените боеве още по-трудни. Украинският войник Александър, който се бие в Източна Украйна, е коментирал пред NYT, че неговата част все още чака доставката на два уреда за нощно виждане. По думите му техниката е на границата.

"За да блокират границите на страната по време на пълномащабно нахлуване, те (поляците) трябва напълно да се откъснат от реалността. Правейки това, те също измиват ръцете си в кръвта на хората, които чакат необходимата помощ“, е заявил войникът.

На пръв поглед спорът е доста прост: полските шофьори на камиони са възмутени от ниското ниво на конкуренция от страна на украинските шофьори, които не подлежат на правилата за работно време и заплати като шофьори от Европейския съюз. Поляците също заявяват, че украинските митничари се отнасят към тях несправедливо.

Полските шофьори на камиони настояват Европейският съюз да възстанови системата за разрешителни за украински шофьори, която беше отменена след пълномащабното руско нахлуване в Украйна.

Едуард Лукас, старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика, написа в неделя, че дребните спорове относно правилата са излезли извън контрол, допълва УНИАН.

"Със силно политическо ръководство всичко това може да бъде поправено. Икономическата болка, изпитвана от полските и други шофьори на камиони, се нуждае от целенасочена помощ", пише Лукас.

Вместо да разреши спорове, блокадата се разширява: полски фермери блокират четвърти голям пропускателен пункт, а словашки и унгарски превозвачи се присъединяват към протеста.

Според украински официални лица към 6 декември приблизително 2950 камиона са блокирани от двете страни на полската граница, 650 на границата със Словакия и 750 чакащи да влязат в Украйна от Унгария.

Украйна и Полша се договориха да отворят пропускателен пункт в понеделник за няколко камиона, напускащи Украйна. Полша, заедно с асоциациите на превозвачите от няколко други страни, все още призовават Европейския съюз да възстанови системата за разрешителни.

Полски и украински официални лица заявиха ден по-рано, че са се съгласили да се срещнат при закрити врати на 8 декември, за да намерят начин за прекратяване на блокадата.

Европейският комисар по транспорта Адина Валеан заяви, че е решена да защити либерализирането на товарния транспорт между Украйна и Европейския съюз, въпреки исканията на полските протестиращи, като даде да се разбере, че системата за разрешителни няма да бъде възстановена.

Тази седмица посланиците на Литва, Латвия и Естония се срещнаха съвместно с полските власти, за да притиснат към решение, което да сложи край на блокадата.

Украинският посланик в Полша Васил Зварич е коментирал по-рано, че преговорите продължават и се надява да се постигне компромис, но, добавя той, "докато продължава руската агресия, ние не можем да се върнем към тези разрешения".

"Трябва да деблокираме границата и да седнем на масата за преговори, защото няма друг начин“, е допълнил Зварич.

Очаква се блокадата да намали прогнозирания икономически растеж на Украйна през 2023 г. с 1%.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: