Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Декември, 2023 16:09 3 859 66

Битката за Авдеевка: защо градът е толкова важен за последващото развитие на конфликта

  • авдеевка-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • донбас-
  • донецк

И двете страни смятат, че градът е ключов за целта на Москва да получи пълен контрол над двете източни провинции Донецк и Луганск - два от четирите украински региона, които Русия твърди, че е анексирала, но не контролира изцяло

Битката за Авдеевка: защо градът е толкова важен за последващото развитие на конфликта  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили засилват атаките си срещу източния украински град Авдеевка, опитвайки се да обкръжат войските на Киев, докато войната на Москва в Украйна се разраства. Сраженията напомнят на битката за друг източен град - Бахмут, който падна под контрола на руските сили през май миналата година след месеци на жестоки градски боеве, отбелязва Ройтерс.

Откакто Москва започна подновената си офанзива около Авдеевка през октомври, главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни и западни военни експерти започнаха да дават занижени оценки за способността на Украйна да пробие руските линии.

В Киев и на Запад се признава, че пълномащабното нахлуване на Русия преди повече от 21 месеца, което Москва нарича "специална военна операция", може да навлезе в нов етап на позиционна война, включваща статични и дълги изтощителни битки.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АВДЕЕВКА?

Авдеевка, чието население преди началото на войната е възлизало на приблизително 32 000 души, е град на фронтовата линия от 2014 г. насам, когато за кратко бе окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, които завзеха част от Източна Украйна.

В Авдeeвка, голяма част от която вече е разрушена, се намира най-големият завод за кокс в Украйна - съоръжение от съветската епоха, което преди войната е било един от най-големите производители на този вид гориво в Европа. Коксът представлява сиво, твърдо гориво на въглищна основа с високо съдържание на въглерод и малко примеси, получено чрез нагряване на въглища или нефт в отсъствие на въздух. Той е важен промишлен продукт, който се използва при топенето на желязна руда, но също и като гориво за пещи и ковачници. Той е значително по-екологичен в сравнение с други видове въглища.

Заводът, който според Москва се използва от украинските сили като база и склад за оръжия, сега е основният обект на руските атаки.

Разположен северно от окупирания от Русия град Донецк в индустриалния регион Донбас, градът е превърнат в силно укрепена крепост на украинската отбрана. Днес се смята, че в Авдеевка са останали около 1500 жители, а според някои източници дори и по-малко, много от които се крият в мазета и сутерени, а според официални данни нито една сграда в града не е останала цяла.

ОЖЕСТОЧЕНИ БОЕВЕ

Украински и западни анализатори твърдят, че подновената офанзива на Русия в Авдеевка, която е най-мащабната ѝ операция след нападението над Бахмут, се води с цената на изключително високи човешки загуби.

Руската армия се опитва да превземе силно укрепения индустриален град от почти два месеца, в резултат на което Авдеевка се превърна в основна гореща точка на фронта след неуспеха на украинската лятна контраофанзива, посочва Франс прес.

По-рано тази седмица кметът на града Виталий Барабах заяви, че напоследък руските атаки и артилерийски обстрели са били "много по-многобройни". "Третата вълна от вражески атаки се различава от предишните две по това, че е предприета от две нови посоки", обясни украинският представител. По думите му целта на тези атаки е да се "отклонят колкото се може повече сили" на украинската армия, докато в същото време руските сили продължават опитите си да обкръжат Авдеевка от юг и север.

Според базирания в Съединените щати Институт за изследване на войната, който използва геолокационни изображения, през последните дни руските войски са "постигнали значителен напредък" в района на Авдеевка. В доклад от вчера мозъчният тръст отбелязва, че руските сили са провели настъпателни операции в района на града.

В актуализирана информация от 27 ноември британското военно разузнаване заяви, че боевете са довели до "едни от най-високите нива на руски жертви в хода на войната досега". В понеделник разузнаването отбеляза във всекидневната си сводка, че Русия вероятно е претърпяла загуби, възлизащи на близо 300 000 убити и ранени войници от началото на инвазията.

"Всеки ден постъпват нови свежи сили, независимо от времето, независимо от загубите", заяви пред Радио Свобода военнослужещ от 47-ма отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили. "Но независимо от всичко, те продължават да пълзят, буквално върху телата на своите", добави той.

Андрей Гурульов, руски депутат и пенсиониран военен, заяви, че офанзивата е показала необходимостта руските сили да подобрят способността си да извършват настъпателни операции.

Руските военни блогъри, които медийните ръководители на Кремъл поставиха под по-строг контрол, признаха тежките загуби на руските сили, но посочиха и значителните украински загуби. Основният колективен акаунт на руските военните блогъри в социалната платформа “Телеграм”- каналът "Операция Z: Военните кореспонденти на Руската пролет" (Операция Z: Военкоры Русской Весны) - предостави на своите над 1,3 милиона последователи подробни сведения за това, което според него е стабилен, но трудно постигнат напредък на руските сили в Авдеевка. В него се описва как те са използвали въздушни удари с насочена подкрепа от страна на специалните сили, артилерията, безпилотни самолети, хеликоптери, танкове и пехота срещу силно окопани украински войски, отбелязва Ройтерс.

Семьон Пегов, известен руски военен блогър, който е присъствал на срещи в Кремъл с президента Владимир Путин, описва Авдеевка, като "крепост" с многобройни подсилени с бетон бункери. Пегов, който оприличи боевете на окопна война от Първата световна война, заяви, че през последните дни руските сили са поели контрола над индустриалната зона на Авдеевка и че руските касетъчни боеприпаси нанасят "огромни загуби" на украинските сили.

Руското министерство на отбраната публикува оскъдна, но редовна информация за ситуацията на бойното поле. За разлика от покойния ръководител на частната военна компания (ЧВК) “Вагнер” Евгений Пригожин, чиито сили оглавиха нападението над Бахмут, ведомството не предоставя предварителни прогнози и не определя предварително целите си, отбелязва Ройтерс.

В понеделник Михайло Подоляк, съветник на украинският президент Володимир Зеленски, заяви, че Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава с нападателни операции в други. Подоляк заяви в публикация в приложението "Екс", че правителството сега е съсредоточено върху увеличаване на вътрешното производство на оръжие и ускоряване на преговорите с партньори за увеличаване на военните доставки.

КАКВО Е ЗАЛОЖЕНО НА КАРТА?

И двете страни смятат, че Авдеевка е ключова за целта на Русия да получи пълен контрол над двете източни провинции Донецк и Луганск - два от четирите украински региона, които Русия твърди, че е анексирала, но не контролира изцяло. Авдеевка се разглежда като врата към град Донецк, на около 15 км на юг, чиито жилищни райони според руски официални лица са редовно обстрелвани от украинските сили. Изтласкването на украинските сили от Авдеевка ще се разглежда като разширяване на територията, която Русия контролира, и като повишаване на безопасността на град Донецк, отбелязва Ройтерс.

Превземането на Авдеевка би могло да повиши моралния дух на руснаците и да нанесе психологически удар върху украинските сили, които постигнаха само минимални успехи в започналата през юни контраофанзива.

Николай Белисков от Националния институт за стратегически изследвания, официален мозъчен тръст в Киев, заяви, цитиран от Ройтерс, че превземането на Авдеевка няма да наклони "решително" везните в полза на Москва, но "ще направи ситуацията по-добра за защитата на окупирания град Донецк като основен руски логистичен център”.

Белисков смята, че кампанията за превземане на Авдеевка е продиктувана най-вече от това, което той самият нарече стремеж на Кремъл да затвърди позициите на западните критици, които призовават за намаляване на военната и финансовата подкрепа за Киев, позовавайки се на ограниченото въздействие на милиардите долари военна помощ върху развитието на конфликта в полза на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснаците варят укрите

    82 18 Отговор
    на бавен огън.

    Коментиран от #5, #27, #28

  • 2 Зеленогорски

    61 10 Отговор
    Ало, НАТО, ЕС, къде сте?
  • 3 Реалист

    65 20 Отговор
    Авдеевка и Славянск са превзети Харков и той пада следва обсада на Киев

    Коментиран от #8, #37

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Окраин4ев

    49 10 Отговор

    До коментар #1 от "Руснаците варят укрите":

    Че ги правят на соте първо варят след това пържене на високо температура
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Валката

    17 53 Отговор
    Путиноармейците затънаха в дълбоката украинска кал. Втора година едни нарком@ни не могат да преборят. ПЪЛЕН СМЕХ !
  • 8 Валката

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Хахаххахахахахахаха
  • 9 НАТО

    29 7 Отговор
    От Руската армия се оказаха най големите биткаджии на планетата
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Я кажете

    38 7 Отговор
    Как руснаците ходят на лов за абрАмсИ
    под носа на уКр0 пит Е 😁

    Коментиран от #31

  • 12 Реалист

    16 47 Отговор
    "Вторая армия" се оказа глутница беZмозъчни и подивели блатисти орки.
    Обезьяны с картечници .
  • 13 Запознат

    44 8 Отговор
    В Беларус има 300 000 руска групировка с 20 000 техника готова да щурмува Киев само 100 км от границата на Беларус до Киев за 6 часа руснаците са в Киев.
  • 14 Сатана Z

    65 9 Отговор
    На всички е ясно,че НАТО се е подготвял за война с Русия за да укрепи този район по този начин като бъдещ плацдарм за нападение срещу ЛДНР и Крим.
    Единствено бързата реакция на Русия предотврати атаката на НАТО по руска територия.

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Олесия 🇺🇦

    33 6 Отговор

    До коментар #6 от "Реалност":

    Окрайна е хуйедина
  • 17 ОКРАИНА НЕМА НЕМА И ДА ИМА

    47 8 Отговор
    Приключват бавно и джендърите ревът яко

    Коментиран от #20

  • 18 ЕВРОНЮЗ

    33 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Това го разбрахме, сега ходи да се изкъпеш защото са те налазили котешки бълхи.
  • 19 Слава на Украйна

    14 58 Отговор
    "Няма по-страшно нещо на земята от украинските воини."
    "Мисля, че Русия няма да я има след 9 години."
    "Знаете ли защо предрекох, крещях години преди войната, че Русия ще претърпи пълен крах и позор, ако воюва с Украйна?
    Защото изучих основно Първата чеченска война.
    Видях как се бият украинците.
    Наблюдавах и как се бият чеченците, които ни нанесоха много поражения. Те са смели, страшни воини, но в сравнение с украинците са невинни същества, като малки дечица, като пърхащи ангелчета от картинки на Енгра..
    Чеченските са страшни, смели, но те губят време да демонстрират благородство, да се перчат, да се показват.
    Да парадират с облекло, оборудване..
    Украинците са студени убийци. Те убиват веднага.
    Убиват последователно и методично, без емоции, без думи и заплахи.
    Сега всъщност става ясно какви воини спечелиха Втората световна война .
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини на сталиновата армия.
    Затова предрекох това поражение."
    Украйна защитава земята си и народа си от диктаторски военен терористичен режим в Кремъл огледален образ на КГБ и СССР .

    Коментиран от #29, #36, #60

  • 20 Е как няма

    37 3 Отговор

    До коментар #17 от "ОКРАИНА НЕМА НЕМА И ДА ИМА":

    да плачат в НПО чака ги глад.
  • 21 Професора

    49 8 Отговор
    Щяха хохолите Крим да си връщат, а руснаците се оказаха в Авдеевка на 150 км от Киев.
  • 22 Много просто

    46 8 Отговор
    Отговорът е много ясен и прост. Точно от Авдеевка фашистите обстрелват мирното население на Донецк.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЕВРОНЮЗ

    35 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана Z":

    Гледах един репортаж от БАХМУТ.... Бункер под земята от 60-те години... Дълбочина към 20 метра.. Слиза се с асансьори, отгоре в полето се вижда мижева вратичка. Автономно захранване с ток. Долу коридори и помещения безброй. Рафтове със стотици хиляди автомати и гранатомети от времето на СССР. Работили са постоянно жени, чиято задача е била да почиства и смазва.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 49 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    Авдеевка е на 13км от донецк....донецк е уж под власта на русия.......сега си представете кой и за какво се напъва........Не разбрах кое в контраофанзивата е неуспех за всу,а мишел???Те си върнаха 50% от териториите ,които им взеха руските плъхове,а ти още бръщолевиш 20% от територията......Първо не са 20%,защото крим им го дадоха ,а после и част от донбас и луганск.......Та колко %,от територията държат руснаците........Ако мажхнеш крим,ще се окажат 00000%!А,сега си смени ника и почвай.....

    Коментиран от #34, #59, #61, #64

  • 27 ПО ТОЧНО

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Руснаците варят укрите":

    ВЕЧЕ СА СВАРЕНИ, СЕГА ЩЕ И ПЕКАТ НА ..........БЪРЗА СКАРА
  • 28 Специална Военна Опсерация

    12 37 Отговор

    До коментар #1 от "Руснаците варят укрите":

    На Путин му трябва някаква победа: някакво селце, храст или даже Авдеевка, примерно! Каквато и да е победа!
    Миналата година Бахмут (Артьомск) 70 000 души население, преди СВО, тази година Авдеевка с 32 000.
    "СВО върви строго по план!"...
    Типично - рашистите атакуват много добре укрепен район, което е голяма глупост, от военна гледна точка!

    Коментиран от #62

  • 29 Луда

    26 9 Отговор

    До коментар #19 от "Слава на Украйна":

    Тебе пак ли те изпуснах санитарните? Хапчетата и веднага в лудницата, че след малко започваме съвещанието за нападение над планетата Маркс.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 КАК ВСУ ЛОВУВА

    11 27 Отговор

    До коментар #11 от "Я кажете":

    Руски танкове....на едро, на дузини и партиди
  • 32 Груз 200 LG

    12 26 Отговор

    До коментар #29 от "Луда":

    Путягин много ушанки загроби в тази Авдеевка а русоробите в България се радват на войната
  • 33 АВДИЕВКА

    9 30 Отговор
    Ша са окаже гробница за руснаците....като Бахмут. ВСУ ша си върне и двете градчета....сега офанзивата е в Запорожие, където пълчищата путинови пак са "прегрупират".
  • 34 Дълбоко Проникващ

    11 4 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добър следобед,добри ми господине и много по здрави.Обадиха се някакъв Мишел и някакъв си механик,които не познавам,но и те ви изпратиха горещи по здрави.От здрави да не зе оттървете.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Доктор Фройдашки

    15 4 Отговор

    До коментар #19 от "Слава на Украйна":

    Приятел,май имаш нужда от консултация с мен.Тъй като съм състрадателен и виждайки положението ти,прегледът е безплатен.Заповядай.
  • 37 Друг реалист

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    И на цялото земно полукълбо. Следва освобождение...Ех,че живот ще се живее тогава.!

    Коментиран от #43

  • 38 Хохо Бохо

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Реалност":

    Да не забравят да си сейфнат резултатите редовно, че като им спрат тока да не почват от начало. Дари лигенератор за сейф на игрите в които укри бият руснаци?
  • 39 Дълбоко Виждащ.

    15 6 Отговор
    Нали ви казвах,че датата е 26.10- Димитровден е решаваща,а вие се смеехте.Ча0 00крайна ,мичка ви пайна, вече само една кофаУ@йнаа.Когато ви говори гросмайстор от международна класа ще слушате и записки ще си водите ,ганчоовци!

    Коментиран от #50

  • 40 Механик

    7 16 Отговор
    Най-важното е грузя 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и страхливото с токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред! А копейките да си стенат в тинята цял живот, както най си обичат.
  • 41 Дур ба макаренко

    22 5 Отговор
    Украйна си е била руска и таква ще остане. Тази част от руската държава не може да бъде от фащнатото. Жалкото е че за кеф и много пари на фащ си избиват народите.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Говорит Москва

    3 7 Отговор

    До коментар #37 от "Друг реалист":

    Вече съм го живял и не го ща пак
  • 44 Абе

    17 6 Отговор

    До коментар #30 от "ха ха":

    Прав си на един руснак седем укронациста, това истината ФАКТ.
  • 45 Последния Софиянец

    6 23 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 380 000 руски военнослужещи, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 46 Швейк

    6 6 Отговор
    Авдеевка за три дня !
  • 47 Сър Пичук

    15 7 Отговор
    Единсвеното в момента в Украйна което е в разцвет или бууминг,както се изразяват моите приятели нормалните американци е погребалният бизнес.Харчи се като за последно за жълто сини знамена,ковчези и много се харчи черен мрамор.Който е усител бизнеса отрано под пари е останъл.Нищо лично ,просто бизнес.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 7 Отговор

    До коментар #39 от "Дълбоко Виждащ.":

    Единственото ,което си казал вярно е:Гросмайстор от Голяма класа!Добре си сложил точка накрая,защото иначе......ще играе пилето.....

    Коментиран от #54

  • 51 Ветеран от протеста

    16 6 Отговор
    Напоследък от руска страна около Авдеевка са забелязани батареи от ТОС А2 - Хохохолопек.Войниците разположени в района констатират че след масови залпове на системата в района се носела много приятна миризма на прясно печено.Също изобилието от гарвани ,глутници бездомни кучета и гризачи и всичките изглеждали охранени.
  • 52 украинска майка

    6 14 Отговор

    До коментар #49 от "Усик":

    Няма да посмеят прехвалените руски "богатири" да станат за смях на света дори при тези условия.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Дълбоко Виждащ.

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти пък кой си бе ментеливецооо?Е ганчоо,я марш в колибата от която си изпълзял.Така ли се говори с Гросмайстор от класа,а Мишел?
  • 55 демократ ПУТИНОФОБ

    8 20 Отговор

    До коментар #48 от "ТаУмВзе":

    Съотношението Русия/Украйна като население е 4:1.При това съотношени на жертвите дори 8:1
    човешкия потенциал на путиновите окупатори скоро ще свърши и Русия ще капитулира.
    Дано се случи по скоро и света да се отърве от ЗЛОТО!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Защо ли?

    13 3 Отговор
    Защото украинците няма да могат да обстелват от там гражданите на Донецк
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Хин

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Слава на Украйна":

    Глупости на търкалета...
  • 61 Хин

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не си я "върнаха", а им я дадоха. И избегнаха загуби. Сега не напредват, защото е по-лесно да унищожаваш противник, който сам идва при теб, вместо да го гониш, когато стане "партизанин/бандит", из гори и блата.
    1100 години, почти постоянно в големи войни - едва ли са толкова "прости" руснаците, колкото на "великите укри" им се иска...
    По време на битка печели този, който си фантазира по-малко...
  • 62 Пфу

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Специална Военна Опсерация":

    Брей, че си компетентен по военните науки бре!
    Много си прав - те умните военни атакуват само там, където няма окопи и вражеска войска, а глуавите "силно укрепени райони"...

    Коментиран от #63

  • 63 Специална Военна Опсерация

    4 11 Отговор

    До коментар #62 от "Пфу":

    Помисли, преди да пишеш!
    Искаш ли да си под руско командване?
    Представи си да те хвърлят да го превземаш тоя коксов комбинат, да ли тогава, ще се прехласваш толкова по руското командване?
  • 64 Знайко

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Според мен пък Крим си го взеха, даже с усмивка и без един изстрел.
    Учтивье людей, спомняш ли си, предполагам -не.
    Написал си три фермана с %-ти и пак не може да се разбере аргументацията ти.
    Да не би да е защото липсва такава?
    Минавай на по-силни хапчета , че тия не бачкат!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: