Отидете към основна версия

3 265 74

Украйна ще е готова за нова контраофанзива през 2025 г. Но ако оцелее през 2024 г.

  • украйна-
  • контраофанзива-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • нато

Друга надежда е, че Русия ще загуби много сила в опитите си да разбие украинската защита

Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на неуспешно лятно контранастъпление и проблеми с доставките на западно оръжие, Украйна е принудена да премине в отбрана, за да спре по-нататъшното настъпление на руския агресор.

Ако всичко върви добре, Украйна ще може да атакува отново едва през пролетта на 2025 г. Това се казва в статия на The Wall Street Journal. Изданието описва изключително тежката геополитическа ситуация, в която се намира Украйна.

Сега има няколко негативни фактора - провалът на лятната контраофанзива, за която имаше големи надежди, вероятното спиране на американската помощ поради вътрешни политически борби в Конгреса на САЩ, неспособността на ЕС съвместно да осигури достатъчна военна подкрепа за Украйна и забележимо преминаване на руската икономика към военна такава.

Русия не показва никакви признаци да се откаже от първоначалната си военна цел да превземе страната. Изданието обръща внимание на неотдавнашното изявление на Зеленски, който обяви изграждането на отбранителни укрепления по фронта. Според авторите на публикацията това е свидетелство за преминаването на войната в нова фаза. Сега отново се завръща тактиката на окопната война, която е в Донбас след 2014 г.

Подчертава се също, че в първите седмици на руската инвазия е имало предупреждения, че войната ще бъде дълга, но невероятният успех на украинските въоръжени сили през есента на 2022 г. е дал напразни надежди за бърза победа. „Сега трябва да си напомним, че това ще бъде дълга война“, каза неназован европейски дипломат пред изданието.

Ако Украйна и нейните съюзници могат да преодолеят настоящите трудности и да продължат да доставят войски, западните стратези смятат, че най-добрият сценарий е следващата година да бъде годината на възстановяване на украинската армия. Друга надежда е, че Русия ще загуби много сила в опитите си да разбие украинската защита. В крайна сметка това трябва да означава, че през пролетта на 2025 г. Украйна отново ще има нападателни способности – ако оцелее през 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: