Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Декември, 2023 15:01 12 471 111

"Боя се, че сметките на Путин може да излязат"

  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • майкъл макфол-
  • оръжия-
  • нато

Ако западната подкрепа за Киев отслабне, сметките на Путин могат да излязат

"Боя се, че сметките на Путин може да излязат" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ще се промени ли Русия след очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори? Колко дълго Западът ще продължи да подкрепя Украйна? Има ли ефект от западните санкции срещу Русия? На тези и на други въпроси отговаря бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол.

ДВ: Г-н Макфол, Владимир Путин навярно ще спечели президентските избори в Руската федерация. Дали САЩ и другите западни държави ще го признаят като законно избран държавен глава?

Още новини от Украйна

Макфол: Никой няма да зачете тези избори като свободни и честни. Положението се влошава и от факта, че главният опонент на Путин Алексей Навални в момента умира в затворническа килия в Русия. Така че не си правете никакви илюзии. А в САЩ на тези избори не се гледа като на важно събитие. Колкото до това дали САЩ и администрацията на президента Джо Байдън ще признаят Путин за законно избран президент – аз не знам отговора. Предполагам обаче, че ще го признаят, защото те имат още някои работи за вършене заедно с него.

ДВ: Отдавна следите еволюцията на Путин и неговата властова система. Очаквате ли някаква нова фаза след президентските избори?

Макфол: Още през март 2000 година аз написах първата си статия с предупреждение за неговата антидемократична склонност. Сега, две десетилетия по-късно, отново пиша такава статия и се опитвам да предупредя, че той е диктатор и автократ. И ако си мислите, че по-лошо не може да стане – о, може! Репресиите винаги могат да станат още по-страшни. Макар че човек не си представя как условията могат още да се влошат – толкова тъмно и тъжно е в момента в Русия. Няма свободни медии, лидерите на опозицията лежат в затвора. Живях в СССР по време на залеза на съветската епоха. И имам впечатлението, че сега страната е много по-автократична, а контролът над гражданите е много по-строг, отколкото в късната Брежневска ера. А това е трагично. И не бива да подценяваме опасността нещата да се влошат допълнително. По-добре няма да стане в Русия, ще стане по-зле.

ДВ: Съществуват опасения, че след изборите в Русия ще се надигне нова вълна от военни мобилизации, че може да блокират канала Ютюб. Какво мислите Вие за тези опасения? И как още шест години Путин биха се отразили на войната в Украйна?

Макфол: Все трудни въпроси. Радвам се, че питате за Ютюб, защото това би била драконовска мярка, която ще бъде крайно непопулярна в Русия. Така че не мисля, че той ще я предприеме преди изборите, но след тях може да се поддаде на изкушението – та нали това е един от малкото канали, които руската държава не контролира. Смятам, че мобилизацията след изборите е неизбежна. Редиците на руските военни са изтощени, загубите са катастрофални. Ако иска да съхрани статуквото на бойното поле, той ще трябва да хвърля още млади руски мъже на смърт в Украйна. (…)

Като човек, който десетилетия наред е изучавал диктаторските режими, аз мога да кажа, че е много трудно да разбереш истинските предпочитания на хората, които живеят в диктаторски режими. Хората, живеещи в тоталитарни режими, нямат никакъв стимул да изразяват истинските си предпочитания. Това им създава само неприятности. Ето защо дори допитванията, на които най-много се доверяваме, трябва да бъдат разглеждани с едно наум, че във всеки тоталитарен режим, особено когато той води война, протича огромна фалшификация на предпочитанията. Защото ако на висок глас кажеш, каквото мислиш, можеш веднага да се озовеш зад решетките. Да, има го здравото ядро (привърженици на Путин – бел.ред.), аз ги наричам „сибирските бабички", които поддържат войната срещу Украйна, защото гледат руска телевизия и се намират под нейното влияние.

ДВ: Но сякаш и в Москва има немалко хора, които печелят добре от военното производство и са твърде доволни.

Макфол: И това е вярно. Когато говоря за „сибирските бабички", аз имам предвид ясната зависимост, която съществува в Русия от десетилетия: колкото по-възрастни, колкото по-ниско образовани, колкото по-далеч от града и колкото по-зле заплатени, толкова по-голяма е вероятността да гласуват за Путин. При по-младите, по-образованите, по-благосъстоятелните, живеещите по-близо до града е по-голяма вероятността да не поддържат Путин. Това обаче не означава, че в Москва няма млади и добре припечелващи хора, които поддържат Путин. Просто такава е демографията на електората. Но когато убиваш все повече млади хора – това променя демографската ситуация. И с течение на времето, след няколко години, разрастването на този ефект ще се окаже проблем за Путин. Същият проблем възникна и при Леонид Брежнев, който изпрати много млади съветски войници на смърт в Афганистан. Тогава се случи не на втората, а на десетата година от началото на войната, вече по времето на Михаил Горбачов – и се оказа цена, която обществото вече не искаше да плаща.

ДВ: 10 години – това е страшно песимистична прогноза за Украйна. Има ли надежда краят на войната да настъпи по-бързо?

Макфол: Разбира се, аз се надявам, че господин Путин ще се изтегли от Украйна. (…) Той би могъл да обяви, че е удържана победа, а неговите последователи биха го подкрепили. В моята страна се шири един мит, че било необходимо „Путин да съхрани фасон", защото иначе на негово място щял да дойде някой националистически лидер. Аз мисля, че това са глупости. На него пред никого не му трябва да пази фасон. Ами че това е тоталитарен режим. По резултатите от допитванията личи, че повечето хора искат войната да свърши. Те биха били щастливи, биха празнували и не биха се вълнували дали Донбас принадлежи към Русия или не. Въпреки това обаче не мисля, че Путин ще постъпи така.

Според мен той просто смята, че може да съхрани статуквото. В сравнение с Украйна, Русия има повече хора, които може да изпрати на смърт. Русия има и повече икономически ресурси, които може да хвърли на вятъра. А западната подкрепа (за Украйна, бел.ред.) с течение на времето ще намалее. Така че, колкото и да е трагично, Путин може да се окаже прав в тези свои сметки. Надявам се да греши, но се боя, че може да се окаже прав.

ДВ: Тоест, санкциите не дадоха очаквания ефект, а Западът се умори да подкрепя Украйна?

Макфол: Целта на санкциите срещу Москва е да спре войната. Войната обаче не спира, тъй че санкциите не са постигнали целта си. Ще бъде обаче неправилно да се каже, че те не водят до икономически ограничения в Русия. Без санкциите щеше да бъде много по-лошо. Руската икономика щеше да бъде в много по-добро състояние. Заради санкциите вносът на технологии излиза доста по-скъпо. А енергийните санкции водят до повишаване на разходите и спадане на доходите в Русия. Санкциите срещу отделни индивиди също създават трудности. Така че не бива да се твърди, че санкциите не работят. Те работят, но не така ефикасно, както би ни се искало. Същото се отнася и до западната военна помощ за страната. Работят ли такива системи като ПВО и HIMARS? Да, работят. Те унищожават руски цели и военни възможности всеки ден. Но войната продължава. Което означава, че това въоръжение не е реализирало своето предназначение.

Автор: Олга Тихомирова


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    171 8 Отговор
    А асандж жив ли е, само питам? Прочетох до навални. Никога не чета псалми на дз до края. Щото се познават и надушват от километри
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мара "острото"

    133 10 Отговор
    Зеленски не е способен да признае положението на Украйна на фронта – CNN
    18.12.2023 13:22
    Провеждането на политиката на украинския президент Владимир Зеленски среща нови трудности на фона на тежкото положение на Въоръжените сили на Украйна на фронта. Това съобщи американският телевизионен канал CNN
  • 6 КОТарАК

    25 182 Отговор
    сметките на джуджето няма как да излязат! то загуби войната , излъгано от своите блюдолизци , че ще е разходка в парка! дори и да окупира Украина , много ми се иска разяснение как се издържа такава територия и народ , който те мрази и в червата? и как , откъде пари да възстанови разрухата след себе си

    Коментиран от #34, #84, #108, #109

  • 7 Тиква

    137 12 Отговор
    Факти или каквито сте там! С простотия и лъжи не става! Но нали сте само умници

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 .....

    66 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа":

    Поздравления за точният коментар точно така си е
  • 10 Вижда,ли се

    20 50 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа":

    Киев на хоризонта?

    Коментиран от #15

  • 11 Шамбала

    32 4 Отговор
    В момента на поникването в на султана ибрикчията се е провиквал Шамбала!
  • 12 Булгаристан!

    12 38 Отговор
    Какви коментари български -Бай Ганя здаво е заседнал в тях!
  • 13 верно е

    138 13 Отговор
    "Руснаците винаги идват за своето", казал го е Ото фон Бисмарк... И тяхното първо предложение за договор винаги е най-приемливо за опонента, пак Той.
  • 14 ТИР

    109 6 Отговор
    Не прочетох , но заглавието можеше да е че сметките на запада може да не излязат,,,
  • 15 Вижда се

    74 11 Отговор

    До коментар #10 от "Вижда,ли се":

    В състава на РФ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тиква

    44 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ион":

    Не се разбра с какво те мажат и къде. Дано да ти е Добре. И да имаш повече акъл да правиш коментар

    Коментиран от #40

  • 18 Не само

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тиква":

    и млади, и красиви
  • 19 Читател русофоб

    30 106 Отговор
    Злото Русия трябва да се спре и неутрализира... Човечеството няма как да позволи на руските пълчища от фашисти да разрушават и убиват безнаказано в чужда държава . Украйна е острието на свободния свят и трябва да се подкрепя на всяка цена срещу чумата Русия.

    Коментиран от #32, #37, #89

  • 20 защо

    68 8 Отговор
    Драги ми Факти, DW, г-жа Олга Тихомирова,
    Бихте ли ни обяснили на нас простосмъртните, като как да разбираме "Надявам се да греши, но се боя, че може да се окаже прав."
    Предварително благодаря.
  • 21 🇧🇬🇪🇺💯

    73 11 Отговор
    Бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол и friends, направиха всичко възможно “сметките” на Путин да “излязат”, междувременно “взривиха” Мирът на Европейският Континент за следващите петдесет години (50 г.) ако не и за повече време от половин век, занулиха усилията на генерации които се бориха за Мир на Европейският Континент и стартираха нова надпревара във Ядреното Въоръжаване в Европа и Светът.
  • 22 Смех !

    48 1 Отговор
    Главният опонент е с 5% подкрепа 😂 Що за глупост ?

    Коментиран от #88

  • 23 !!!?

    15 39 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа":

    Сметките на Путин винаги излизат, но не завинаги...!!!?

    Коментиран от #46

  • 24 Българин

    12 82 Отговор
    Настъпи време да се достави на Украйна Тактическо Ядрено Оръжие..и с него идва края на Путлеристан!

    Коментиран от #29, #38, #51

  • 25 Някой

    39 1 Отговор
    Тоя се бои, пък мен това ме радва.
  • 26 !!!?

    22 39 Отговор
    Сметките на Путин може да излязат...до следващата Перестройка !!!?

  • 27 Хиги

    76 9 Отговор
    Бойте се!?

    Сметките на Путин излезнаха.

    А България па к е от страната Булката

    Коментиран от #42

  • 28 Умирам от смях

    73 8 Отговор
    Сметките на Райската градина и Съединените Небинарни Щати бяха без кръчмаря (Путин). Пак ще се яде руски колбас от Берлин до Владивосток.

    Коментиран от #31, #33

  • 29 Хихи

    45 4 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Калпав демократ победа сънува..
  • 30 хахаха

    68 6 Отговор
    Някакъв каиш - бивш американски посланник (изгонен за шпионаж) се боял.
    Дойчевото Веле - и то развълнувано.
    Мед ми капе на сърцето от подобни вълнения!
  • 31 Хихи

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Умирам от смях":

    И това съвсем не е смешно.
  • 32 Смея ти се много

    65 6 Отговор

    До коментар #19 от "Читател русофоб":

    И как целокупния дженди Запад ще спре Русия? С дупе?
  • 33 Сметах,сметах.

    11 38 Отговор

    До коментар #28 от "Умирам от смях":

    Вече трябваше да са превзели Вашингтон.
  • 34 Тъп си

    17 7 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Ще сложи една марионетка и ще я дирижира от Москва. Парите от теб .хахаха
  • 35 В.В.П.

    52 8 Отговор
    Всъщност се казва че ,,Западната цивилизация удари на греда и тоя път ..Плановете им пропаднаха .Не успяха да вдигнат руските срещу Путин ..СвО,си върви по план..Бавно и методично..
  • 36 За пореден....

    47 2 Отговор
    ...път едно и също -> палят се локални въоръжени конфликти навсякъде, където може, източват се на хората посъбраните ресурси и после се изоставят... Що ли не съм изненадан?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 .....

    29 1 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Абе ти четеш ли какво пишеш може ли да си толкова квадратен в главата

    Коментиран от #41, #43

  • 39 🇧🇬🇪🇺💯

    33 5 Отговор
    Още нещо за войната в Украйна, е война от нов тип на “low tech”, за следващата такава регионална ви е “бедна фантазията”, резултатите са ужасяващи и за двете страни но специално за Украйна - убити, ранени и безследно изчезнали от ВСУ наброяват повече от 1 100 000 души.

    Цифрата от Телетон по Украинска Телевизия която цифра по късно е опровергана от официалната власт в Киев и президента Зеленски.
  • 40 Ион

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тиква":

    Да, така е. По този начин си опраям маясъла. Много ми помага и облекчава страданията. Вече съм пристрастен към този начин на лечение.
  • 41 Абе

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от ".....":

    Защо да квадратная, тя е тъпоъгалник.
  • 42 Добро утро!

    29 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хиги":

    Тва го говоря вече от три години, тогава още де шумеше накъде отиват нещата! Доста специалисти по военно дело, дори в БГ го говореха тва, че в Украйна още тогава се концентриране прекалено много оръжие и назрява въоръжен конфликт!

    Коментиран от #73

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мим

    47 7 Отговор
    Путин ще успее,каквото е решил ще го постигне.Ако искате по бързо да стане,той ви каза,че е готов за преговори.Какво искате повече.Може би искате и цялата Крайна да се разпадне???Вашите санкции не го плашат.Русия има много ресурси и Донбас твърдо ще е руски,поне до Днепър..
  • 45 Мимчят

    18 2 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Ти си женомъжемразец.....
  • 46 Еее

    37 2 Отговор

    До коментар #23 от "!!!?":

    Трябва ли на всеки 80 години да им бъде набивано канчето на ресурсните мераклии,,,
  • 47 "Радвам се, че питате за

    25 3 Отговор
    Ютюб, защото това би била драконовска мярка, която ще бъде крайно непопулярна в Русия. Така че, не мисля, че той ще я предприеме преди изборите.... – та нали това е един от малкото канали, които руската държава не контролира?..."
    Е, на Запад са "много напред". Ютюб е тотално контролиран и веднага ти закриват канала, спират ти монетаризацията, без да им пука, ако си против тях или си политически некоректен!
    И пак, Русия и в това е изостанала още!
  • 48 Тиквоча

    15 1 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Заминавай-знаеш къде!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Правоверен Евроатлантик

    47 6 Отговор
    Като гледам ефекта от санкциите е видно на кой не са му излезли сметките.
    БРИКС дръпна сериозно напред и ще се увеличи с нови страни членки, НАТО се обезоръжи до степен да избира между Израел и Украйна
    И понеже боеспособните украинци взеха да привършват, наемници почти няма накрая ще стане логичното.
    Русия, която прие войната на изтощение ще я спечели - има войски, има техника, има ресурси, има производства, има и партньори. Западът не успя да я изолира и сломи. Украйна не си отвоюва нищо и в момента е на път да загуби нови важни укрепени позиции.
    Авдеевка е укрепвана почти 10 години, както Соледар и Бахмут. Двете крепости паднаха, третата е обсадена. След това ще руската страна ще пробие фронта на няколко места и ще стане много зле за Украйна.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Българин

    6 39 Отговор

    До коментар #49 от ".....":

    Те ако разсъждаваха като мен Русия вече нямаше да я има. Много плах подход от страна на Запада. Като начало щях да нахлуя с цялата мощ на НАТО а след това ако се наложи масиран Ядрен Удар.

    Коментиран от #53, #54, #56, #58

  • 53 Оооо

    21 2 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Търси Гълъбова ,,
  • 54 Мимчят

    38 4 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Абее ей българомразецо,ти плашиш Русия с ядрен удар ли.Нещо не си добре.Примери си температурата...
  • 55 Сандо

    27 6 Отговор
    За да признаят САЩ изборите в Русия,Путин трябва да накара умрелите от гробищата също да гласуват.Като тези от САЩ.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Никой

    10 23 Отговор
    АКО ИЗПИТВАШ ОМРАЗА , ЗНАЧИ СИ ПОБЕДЕН. АКО МРАЗИШ ЗНАЧИ , ЧЕ СИ ОЩЕ ЖИВ. Това мъчи и Путин. Простакът непобедим ли е , или може да бъде победен ? В простака има една неовладяна енергия,която създава вътрешен дискомфорт. Не можейки да я насочат изцяло разумно,следват недообмислени прояви. Простакът е първата и последната карта. Един от най типичните белези на простаците ,че те винаги осъждат и нападат. Оплюват всичко, което е извън тесния им кръгозор, което не разбират. Простаците винаги дават непоискан акъл.Простака не признава лично пространство. Простакът винаги говори най високо.Простаците приемат всичко което не разбират като лична обида. ПОНЯТИЕТО ПРОСТАК НЕ Е СВЪРЗАНО НИТО С МЯСТО НА ЖИВЕЕНЕ, НИТО С РАБОТНА ПОЗИЦИЯ , НИТО ДОРИ С БРОЙ ДИПЛОМИ. ПРОСТАКЪТ Е МАНТАЛИТЕТ И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ДИАГНОЗА. Не познавам простак ,който е поискал да положи усилия да се излекува.

    Коментиран от #90, #91

  • 58 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Ама първо щях да ликвидирам "Перуката" в БФС ..
  • 59 Дали ще се признава, ще питаме "Булава"

    35 6 Отговор
    Путин си е купил нов костюм с широки гащи, за да може да мести по-лесно, когато някой палячо нещо не признава.
  • 60 В.В.П.

    30 8 Отговор
    Много меко ги кара Путин..Ядрото за Киеф е идеално..Берлин ,Варшава и Брюксел ще си мълчат .
  • 61 Я го знам !

    30 3 Отговор
    България е една запетайка на световната карта.Ама,плювачи и глупаци ,дал Господ или Сатаната !?! Като народ сме малки,Ама,МНОГО ПРОСТИ !
  • 62 В.В.П.

    29 8 Отговор
    Варшава , Букурещ , Будапеща си чакат земята ,която им обеща Путин .Спряха да лаят .Остана само балтийския пудел.Ще му резнат ушите .
  • 63 Павел пенев

    35 7 Отговор
    Със сигурност сметките на западните изроди няма да излязат, нека да не гледат сметките на Путин. DW да наблюдава как Алтернатива за Германия ще спечели властта а не изборите в Русия за президент.
  • 64 В.В.П.

    31 4 Отговор
    Имаше много грешки в началото на СВО..Сега обаче нещата са различни .Врага е враг ,даже и да ти е Окропите затъват яко..Путя и Рф ,няма да върнат нито Крим нито Донбас .Това не е ли ясно на Джо цървула??
  • 65 В.В.П.

    12 6 Отговор
    До последния Окроп.
  • 66 В.В.П.

    26 8 Отговор
    Сащ е безсилна .Само пълнят главите на окропите с пропаганда .
  • 67 Боби

    9 28 Отговор
    За съжаление и в България е същата работа. Всички мизерници и безработни гласуват за копейкин и бсп.

    Коментиран от #87

  • 68 Хаха

    30 4 Отговор
    Така скоро не съм се смял. Стигнах до там, че никой нямало да признае изборите в Русия и Путин за президент и избухнах в буен смях 😂😂😂😂 Дали на Русия и на Путин ще им пука от това? Колко сте жалки от дв...
  • 69 Леле, леле

    24 6 Отговор
    Всеки ходил в Русия ще каже, че това са писания на болен мозък. Жалко, че сме толкова ограничени от към свободен достъп до информация за да се види какви пропаганди се пишат тук. Сиво и мрачно било...... само им вижте какво са направили за празниците, светлини, забавление, магазини, музики, концерти, настроение - няма да ги стигнем. Относно цензурата, тук имаме по-голяма.

    Коментиран от #83

  • 70 ааа

    15 1 Отговор
    Като не се мисли демократично значи не е правилно? Така ли? Това че хората мълчат в България не значи че са демократично убедени. Вземете като пример изборите за депутати. Само 25% от българите гласуват.

    Коментиран от #74

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Хм..

    5 9 Отговор

    До коментар #42 от "Добро утро!":

    Нормално е украинците да започнат да се въоръжават, след като руснаците им взеха Крим и им отцепиха части от Домбас... Даже не нужно да си военен експерт, за да се досетиш на къде вървят нещата. Да не мислиш, че руснаците не са се готвили за пълномащабна война?
  • 74 Боби

    6 9 Отговор

    До коментар #70 от "ааа":

    "Само 25% от българите гласуват"

    Щото останалите бачкат по Европа и Америка. Един няма в рассията.
  • 75 Алоу

    5 16 Отговор
    Статията е предназначена за хора с повече от ЕДНА мозъчна клетка , което автоматично изключва всички путинофили, иначе всичко е точно казано.

    Коментиран от #82

  • 76 питам за първи..

    12 3 Отговор

    До коментар #72 от "Боби до КОПЕЙКИТЕ":

    Път,нема ли някой от тва тиквуно-сглобкаджииско племе да смени бандерите от първа линия на фронто,оти издадоо багажо..
  • 77 ссср

    16 6 Отговор
    Слава на Русия.
    Слава на Путин.
  • 78 ИНЖ

    4 20 Отговор
    Украйна съществува. На почти 85% от предвоенната си територия. Което си е истинско чудо. РФ търпи неочакван разгром. Така че западните оръжия и санкции "работят".
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Пенчо

    16 2 Отговор
    Дойче веле са царе!! Гьобелс, Гьобелс къде си ти?
  • 81 Факт

    17 2 Отговор
    Прочетох,че Ал Навалний бил единствен опонент на Путин за президентските избори и спрях до тук
  • 82 Хммм

    18 2 Отговор

    До коментар #75 от "Алоу":

    Направо се смях като четох статията. Ти обаче не се усещаш какво казва нали.? 10 години конфликт в Украйна? Ти разбираш ли какво значи за ЕС 10 години да дава милиарди на украинците, да плаща горива и суровини на тройна цена. Колко мислиш че ще е себестойност на един продукт произведен в ЕС. Ами в света не е само Русия, знаеш ли колко други държави ще дръпнат преди ЕС. Да не говорим и за другите неща като образованост и поддръжка на президента че става много дълго.
  • 83 Сандо

    11 3 Отговор

    До коментар #69 от "Леле, леле":

    Както четох наскоро в един актуален репортаж от Москва:"американците ги стигнахме,кога ще ги стигнем руснаците?".
  • 84 Дивуй

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Пак гледаш към суджуците на хората.Гледай си в паничката.Няма нито една прогноза на укрофилите тука която да се е сбъднала.Не се напъвай и ти.
  • 85 Иван

    12 0 Отговор
    Майкъл Макфол е луд!!!..... и ционист.
  • 86 От страни

    15 1 Отговор
    Като му чета отговорите на Макфол съм наясно че не е добре с главата, ахич не е добре. Такива щуротии от дипломат никога не съм чУвал. При вас са сметки а Путин си има дългосрочно планиране. Свиквайте. Иначе ще ви се случи случка.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 факуса

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "Читател русофоб":

    с четене и русофобия нема да стане демократи,айде на фронта в осрайна
  • 90 ХА ХА

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Никой":

    А ти от кой си?Погледни в огледалото и ще видиш простака отсреща как лукаво ти се усмихва.
  • 91 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Никой":

    Сам чети поне кви щуротии пишеш - ако изпитваш омраза си победен а ако мразиш значи си жив? А да мразиш и да изпитваш омраза не ли е едно и също? Или си го копипействал от некъде без да си го прочел? Или прочел но не си го разбрал? Аман от глупаци....И като пускаш тоя Капс лок да не мисли че от това щуротиите ще изглеждат по умни?
  • 92 Мнение

    13 3 Отговор
    Този Макфол,е толкова далече от действителността в Русия,че е потресаваща неговата фалшива и груба пропаганда! Нима е забравил този пропагандатор,че руската мечка точно САЩ и неговият васал ЕС,я изкараха от бърлогата й? Вечната цел на на Англия, Щатите, Франция, Германия,е да я унищожат като държавност,за да се докопат до природните и ресурси,от които Западът въпиещо се нуждае, защото няма такова,а без такива,той е свършил! И да завърша,ще кажа,че който е посягал на руската мечка, добро не е видял! Няма да види добро и сега, така наречения колективен запад и той го вижда вече!
  • 93 Факти

    8 2 Отговор
    Следва да сте живяли преди 1944,след 1944 и 1989,за да коментирате. Не всичко в България е било зле, при живков и ссдр, а след 1989 започна голямото разграбване, да и през 1947 при смяна на парите са изгорели много българи, който си го може да се подмазва по всяко време си е Ок човек барабар с бочко. Промиват мозъците на всички ви. Бъдете здрави и се радвайте, че не всички лекари завършили по живково избягаха на запад. Образование бе на ниво, както и здравеопазване, учители бяха завършими в ссср умни, но ги изгониха и днес неули в провинции, знаем ги, грешки много сториха, с по простите вв НС и днес неуките са милионери, а даскали лекари юристи едвам свързват двата края.

    Коментиран от #96

  • 94 🇧🇬🇪🇺💯

    6 3 Отговор
    Последно пояснение за Макфоловци, Украинци, Германци, Колективният Запад като цяло, специално за “Бербоци”.

    Колективният Запад знае че Ядрена Война не може да бъде спечелена и не се готви за такава.

    СССР вчера и Русия днес знаят че ядрената война може да бъде спечелена и се готвят за Ядрена Война която да спечелят.

    В Русия има няколко такива обекта, като Ямантау Mountain- Дяволската Планина е подземен обект в Уралската Планинска Верига която може да издържи на многобройни Ядрени Удари без да бъде засегнат подземният обект.
  • 95 🇧🇬🇪🇺💯

    11 0 Отговор
    Българската “кохорта” от “пр100акирО, Тагаренко, човекът с малко име Генерал - Атанасов, стожерът на Демокрацията Ристю Иванов и плеяда други са извън класацията и на тях ни то е възможно нито е необходимо да се обяснява каквото и да е.
  • 96 гриф

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Факти":

    Неграмотен другар.
  • 97 САРМАТ

    7 1 Отговор
    ВОВАТА ЩЕ ГИ ЩАВКА ТИЯ ОЩЕ 6/ШЕСТ/ДЪЛГИ ГОДИНКИ!
  • 98 ШМАТКА

    9 1 Отговор
    НА СНИМКАТА:ПУТИН ПОКАЗВА НА "СВОБОДНИТЕ" ОЩЕ КОЛКО МАНДАТА ЩЕ УПРАВЛЯВА!
  • 99 Той

    9 2 Отговор
    Абе кажете на зелето да приеме и бе това напълно конструктивните искания на Путин и мира ще настъпи бе,какво е това да умират млади бели хора за някакви съвършен и глупости
  • 100 Ъъъ

    9 0 Отговор
    Колко дълго време чакам Дойче веле да се надупи сваляне гащи кеф голям
  • 101 Ъъъ

    6 4 Отговор
    Неграмотен съм ама тия неграмотните управляваме вас грамотните и ви плащаме заплатите па нищо че сме неграмотни тая година полупроводници догодина цели айде лека вечер грамотния

    Коментиран от #105

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Путин е агресора и военнопрестъпника

    8 15 Отговор
    Абе толкова ли няма кой в Русия, да му пръсне черепа за да спаси от бъдещата смърт хилядите руски младежи, мобилизирани и изпращани на фронта в една безсмислена война и за да настъпи мир....???!
  • 104 а може и да не излязат

    6 3 Отговор
    Когато изадиш текста от контекста се получава подтекст.
    В момента света е като след Пърла Хърбър. Те вече дръпнаха магарето за опашката. Остава магарето да ги срита ...
  • 105 компютерман

    7 4 Отговор

    До коментар #101 от "Ъъъ":

    През 1970те години България е на челните места в производство на електронни елементи и в частност компютри. Напред от Robotron в ГДР и СССР.
    Юни 1980 г
    Любомир Антонов се среща с делегация от Rockwell Authomation и подготвят договор за Joint Venture за производство на полупроводници. Сделката вече беше сключена когато изневиделица се появява член на Държавна Сигурност и заявява: "Господа, договорът няма да бъде подписан!"
    Делегацията на Rockwell предлага да продължат преговорите до разрешаване на възникналите проблеми. Но представителя на Държавна Сигурност е непреклонен и сделката не е сключена.
    Причината е, че съветското ръководство счита че тази сделка ще сближи прекалено много България със САЩ, което ще навреди на интересите на СССР. Това нанася съкрушителен удар върху българската електронна индустрия.
    Сега купуваме Западни компютри.
    Надявам се отговорих на въпроса за Руското присъствие в България.
    Тодор Живков може да не е разбирал от полупроводници, но не го е казал. Цитата идва от завистливите руснаци и техните подлоги.
  • 106 ех времена

    3 9 Отговор
    Още три мандата го оправят. Да му мислят руснаците. Рускините ние ще ги оправим. Аз си падам, ама вече съм на пенсия. Но нищо не ми пречи да приютя някоя за някой и друг месец. Може и бизнес да направим.
  • 107 все едно

    2 4 Отговор
    Не бой се. Няма да излязат.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Нас да не ни управляват

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    По-обичани от Путин личности, пък търпиш ли? Търпиш!
  • 110 Циник

    4 0 Отговор
    Още първото изречение е опашата лъжа. Навални не е главния опонент на Путин и никога не е бил. Какво да чете човек по-нататък, няма смисъл.
  • 111 Хахаха

    0 0 Отговор
    Пълни глупости хахахах
    Аз мисля та аз мисля много мислите хахаха и аз мисля реалистично и да ви кажа нещата за окрайна и запада не изглеждат добре
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания