Отидете към основна версия

13 695 333

Повратен момент в полза на Русия, Путин хвърли на фронта и последните резерви

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • микола маломуж-
  • авдеевка-
  • руска армия-
  • войници

Путин отчаяно се нуждае от победа на фронта преди края на годината, но подобна задача изглежда невъзможна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вече започна да се обсъжда темата за наближаващия повратен момент във войната в полза на страната окупатор Русия. Всъщност това не е така и фактите го доказват. Практически от 2014 г. врагът не успява да реши задачата за пълно окупиране на Луганска и Донецка области в техните административни граници.

Руският агресор се опитва да завземе отделни населени места - Авдеевка, Купянск - хвърляйки там последните резерви, но резултат няма. Вражеските войски бяха принудени да се изтеглят от Купянск до Авдиевка, но дори и там перспективите за превземане на града са неясни, въпреки полуобкръжението, в което се оказа групата украински войски.

Защитниците на Украйна не оставят възможност на ръководителя на Кремъл Владимир Путин да се похвали с превземането на Авдеевка в новогодишното си обръщение към руснаците. Това мнение изрази ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна (2005-2010 г.), армейски генерал Микола Маломуж, в интервю за Obozrevatel.

Дълго време, около три месеца, окупаторите се опитваха да превземат Купянск, но тази операция всъщност се провали. Руснаците хвърлиха войски, наемници, елитни части там, но след като напреднаха няколко километра, бяха принудени да отстъпят под ударите на нашите войски. И сега няма глобална перспектива да се заснеме нещо там. Поради това противникът пренасочи основните сили и средства към Авдеевка, каза украинският военен. Според него руската пропаганда сега се опитва да убеди света, че украинската контраофанзива се е провалила.

До края на годината Путин иска да покаже, че нещо е заловено. Авдеевка е избрана, защото смятат, че тя може да бъде обкръжена. Руснаците хвърлиха там безумно количество войски, артилерия, ракетни системи, авиация, дронове и т.н. Но това е доста мощна укрепена зона. Следователно до 14 декември (директната линия с Путин) или до 1 януари 2024 г. град Авдеевка е практически невъзможно да бъде превзет.

Да, врагът напредва няколко десетки, стотици метри. Но това не са критични успехи във войната, каза още Микола Маломуж.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 177 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: