Отидете към основна версия

1 789 16

Ирландия намалява помощите и жилищата за новопристигналите украинци

  • ирландия-
  • помощи-
  • жилища-
  • новопристигнали-
  • украинци-
  • намалява

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. в Ирландия са избягали малко над 100 000 украинци

Снимка: Shutterstock

Ирландия ще намали обезщетението за новопристигналите украински бежанци, които ползват държавно жилище, от 220 евро на 38,80 евро (41,90 долара) на седмица и ще въведе 90-дневен лимит за времето, през което те могат да останат настанени от държавата, съобщи правителството във вторник, цитирана от Ройтерс.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. в Ирландия са избягали малко над 100 000 украинци, което предвид населението на Ирландия от 5,3 млн. души я превръща в най-големия приемник на глава от населението в Западна Европа.

Министър-председателят Лео Варадкар заяви във вторник, че 80 000 души остават в страната.
Промените, които ще влязат в сила в началото на следващата година, няма да се отнасят за 70 000 украинци, които вече са настанени под някаква форма в държавни жилища.

Правителството заяви, че привежда ставката в съответствие с това, което се предлага в други части на Западна Европа, както и с търсещите убежище от други страни, които са настанени в ирландски държавни жилища.

Макар че намаленото плащане ще се върне на 220 евро, след като получателят напусне държавния център, Ирландският съвет за бежанците заяви, че за огромното мнозинство ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да намери жилище в разгара на жилищната криза.

Правителствената агенция, която отговаря за настаняването на търсещите убежище, започна да раздава палатки на някои новопристигнали миналата седмица, след като изчерпа наличните помещения.

Нивата на бездомност в Ирландия достигнаха рекордно високи стойности през миналия месец, като почти 13 200 души бяха настанени по спешност, докато наличните имоти за частно наемане от години са на рекордно ниски нива или около тях.

"Много се гордея, че ние като държава сме посрещнали 100 000 украинци в Ирландия и искам да кажа много ясно, че украинците, които бягат от войната в Украйна, ще останат добре дошли в Ирландия", заяви Варадкар пред парламента.

"Но ситуацията е такава, че местата за настаняване са недостатъчни, а броят на пристигащите остава много голям и ние правим тази промяна с оглед на това, като признаваме, че други европейски държави са действали по подобен начин."

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: