Отидете към основна версия

3 045 105

Орбан ще блокира кандидатурата на Украйна за членство в ЕС

  • виктор орбан-
  • блокира-
  • кандидатура-
  • украйна-
  • членство-
  • европейски съюз

Междувременно Орбан се хвали с връзките си с руския президент Владимир Путин

Снимка: Shutterstock

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще блокира кандидатурата на Киев за започване на преговори за членство с Европейския съюз, позовавайки се на корупцията и отричането на правата на десетки хиляди негови етнически роднини, живеещи в Западна Украйна, цитирана от Ройтерс.

За някои унгарци в планинския район на Закарпатия аргументите му звучат кухо.

"Ние представляваме лицето на унгарската общност, която, както всички украински граждани, се бори за европейските ценности", каза Федир Шандор, един от най-известните представители на етническата унгарска общност в Украйна.

Шандор, професор в Националния университет в Ужхород, заяви, че близо 400 етнически унгарци служат в украинските въоръжени сили, сражавайки се срещу Русия, която започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Доброволец е в началото на войната.

Унгарски граждански организации и кметове на някои градове изпратиха пратки с дронове, топли дрехи и друго оборудване на стойност близо 3 милиона долара, добави Шандор.

Междувременно Орбан се хвали с връзките си с руския президент Владимир Путин.

Така че, докато дебатът за това кои езици могат да говорят етническите малцинства в украинските училища продължава и хиляди унгарци са напуснали, за да търсят нов живот другаде, много от тези, които остават, подкрепят бъдеще в Европа заедно с Унгария.

Тази седмица няколко лидери на унгарската общност в Украйна изпратиха писмо до Орбан и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел с призив за подкрепа за присъединяването на Киев към ЕС.

Президентът Володимир Зеленски също разговаря за кратко с Орбан този месец по време на встъпването в длъжност на аржентинския президент Хавиер Милей и отиде във Вашингтон за разговори с президента на САЩ Джо Байдън и други политически лидери.

Чувството за неотложност нарасна преди срещата на върха на ЕС на 14-15 декември, на която Орбан заплаши да наложи вето на предложенията, които да позволят на Киев да започне преговори за присъединяване към блока и да получи значителна финансова и военна помощ.

Украйна отчаяно иска да се присъедини към ЕС, тъй като се стреми да прекъсне връзките с Русия и да изгради съюзи със Запада, докато 50 милиарда евро икономическа подкрепа и 20 милиарда евро за нейната армия биха били ключови за финансирането на войната.

Отношенията между Киев и Будапеща се обтегнаха, след като Украйна прие закон през 2017 г., който изискваше всички училища да обучават ученици над 10-годишна възраст на украински език. Местните унгарци се оплакаха, заявявайки, че това е нарушение на правата им.

"В по-голямата си част споделям мнението на унгарската общност, която иска да учи на родния си език на всички етапи от образованието", казва 52-годишната Атила Коприва, художничка и преподавателка в Академията по изкуствата в Закарпатия.

"Можете да научите хората да обичат изучаването на украински език или да ги принудите да научат украински език", добави той, превключвайки между украински и унгарски в домашното си студио в Мукачево, град на около 50 км от границата с Унгария и Словакия. "Този въпрос е много деликатен."

Докато провежда реформи, за да изпълни критериите на ЕС, Украйна прие актуализирано законодателство този месец относно правата на малцинствата и позволяването на използването на езиците на ЕС, включително унгарски, в частни училища, университети, медии и други сфери.

Лидерите на унгарската общност приветстваха закона в писмото си, като добавиха, че се надяват той да бъде приложен правилно.

"Сигурни сме, че дългоочакваният закон ще даде възможност на унгарската общност да запази родния си език, наследство и традиции", каза Золтан Бабяк, кмет на Берехове, град с голямо унгарско мнозинство, където над градския съвет се веят украински, унгарски и европейски знамена.

Губернаторът на Заркапатия Виктор Микита заяви пред Ройтерс, че регионът е претърпял огромни демографски промени през последните години, особено след като Русия започна инвазията си.

Много украинци от източната и южната част на страната видяха Закарпатия, която нямаше полицейски час и рядко попада под атака от руски ракети, като сигурно убежище и така се преместиха там.

Според Микита между 300 000 и 350 000 души са се заселили в по-големите градове, включително средновековния регионален център Ужхород, увеличавайки населението на региона с около една трета.

Междувременно много етнически унгарци, особено жени, деца и млади хора, напуснаха. Някога близо 150 000, сега общността е около 80 000, казаха служители. Те не посочиха времева рамка за изселването, което се случва от няколко години.

Някои села, където етническите унгарци съставляват мнозинството - като Велика Доброн или Дерцен - се изпразниха.

Училищен служител във Велика Доброн, с предвоенно население от около 5000 души, заяви, че местна унгарска езикова школа е имала 10 часа по-малко тази година в сравнение с предходната година.

В Ужхород ситуацията е подобна.

"Мнозина си тръгнаха", казва 31-годишният Виктор Опаленик, етнически унгарски екскурзовод от града.

"Моите съученици, с които учих в унгарско училище, 30-40% от тях сега са в Унгария, а останалите някъде в Европа", каза той пред Ройтерс, седнал в кафене в сърцето на Ужхород.

"Останаха само тези, които бяха интегрирани в украинския контекст".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: