Last news in Fakti

13 Декември, 2023 11:55 3 023 105

Орбан ще блокира кандидатурата на Украйна за членство в ЕС

  • виктор орбан-
  • блокира-
  • кандидатура-
  • украйна-
  • членство-
  • европейски съюз

Междувременно Орбан се хвали с връзките си с руския президент Владимир Путин

Орбан ще блокира кандидатурата на Украйна за членство в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще блокира кандидатурата на Киев за започване на преговори за членство с Европейския съюз, позовавайки се на корупцията и отричането на правата на десетки хиляди негови етнически роднини, живеещи в Западна Украйна, цитирана от Ройтерс.

За някои унгарци в планинския район на Закарпатия аргументите му звучат кухо.

"Ние представляваме лицето на унгарската общност, която, както всички украински граждани, се бори за европейските ценности", каза Федир Шандор, един от най-известните представители на етническата унгарска общност в Украйна.

Шандор, професор в Националния университет в Ужхород, заяви, че близо 400 етнически унгарци служат в украинските въоръжени сили, сражавайки се срещу Русия, която започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Доброволец е в началото на войната.

Унгарски граждански организации и кметове на някои градове изпратиха пратки с дронове, топли дрехи и друго оборудване на стойност близо 3 милиона долара, добави Шандор.

Междувременно Орбан се хвали с връзките си с руския президент Владимир Путин.

Така че, докато дебатът за това кои езици могат да говорят етническите малцинства в украинските училища продължава и хиляди унгарци са напуснали, за да търсят нов живот другаде, много от тези, които остават, подкрепят бъдеще в Европа заедно с Унгария.

Тази седмица няколко лидери на унгарската общност в Украйна изпратиха писмо до Орбан и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел с призив за подкрепа за присъединяването на Киев към ЕС.

Президентът Володимир Зеленски също разговаря за кратко с Орбан този месец по време на встъпването в длъжност на аржентинския президент Хавиер Милей и отиде във Вашингтон за разговори с президента на САЩ Джо Байдън и други политически лидери.

Чувството за неотложност нарасна преди срещата на върха на ЕС на 14-15 декември, на която Орбан заплаши да наложи вето на предложенията, които да позволят на Киев да започне преговори за присъединяване към блока и да получи значителна финансова и военна помощ.

Украйна отчаяно иска да се присъедини към ЕС, тъй като се стреми да прекъсне връзките с Русия и да изгради съюзи със Запада, докато 50 милиарда евро икономическа подкрепа и 20 милиарда евро за нейната армия биха били ключови за финансирането на войната.

Отношенията между Киев и Будапеща се обтегнаха, след като Украйна прие закон през 2017 г., който изискваше всички училища да обучават ученици над 10-годишна възраст на украински език. Местните унгарци се оплакаха, заявявайки, че това е нарушение на правата им.

"В по-голямата си част споделям мнението на унгарската общност, която иска да учи на родния си език на всички етапи от образованието", казва 52-годишната Атила Коприва, художничка и преподавателка в Академията по изкуствата в Закарпатия.

"Можете да научите хората да обичат изучаването на украински език или да ги принудите да научат украински език", добави той, превключвайки между украински и унгарски в домашното си студио в Мукачево, град на около 50 км от границата с Унгария и Словакия. "Този въпрос е много деликатен."

Докато провежда реформи, за да изпълни критериите на ЕС, Украйна прие актуализирано законодателство този месец относно правата на малцинствата и позволяването на използването на езиците на ЕС, включително унгарски, в частни училища, университети, медии и други сфери.

Лидерите на унгарската общност приветстваха закона в писмото си, като добавиха, че се надяват той да бъде приложен правилно.

"Сигурни сме, че дългоочакваният закон ще даде възможност на унгарската общност да запази родния си език, наследство и традиции", каза Золтан Бабяк, кмет на Берехове, град с голямо унгарско мнозинство, където над градския съвет се веят украински, унгарски и европейски знамена.

Губернаторът на Заркапатия Виктор Микита заяви пред Ройтерс, че регионът е претърпял огромни демографски промени през последните години, особено след като Русия започна инвазията си.

Много украинци от източната и южната част на страната видяха Закарпатия, която нямаше полицейски час и рядко попада под атака от руски ракети, като сигурно убежище и така се преместиха там.

Според Микита между 300 000 и 350 000 души са се заселили в по-големите градове, включително средновековния регионален център Ужхород, увеличавайки населението на региона с около една трета.

Междувременно много етнически унгарци, особено жени, деца и млади хора, напуснаха. Някога близо 150 000, сега общността е около 80 000, казаха служители. Те не посочиха времева рамка за изселването, което се случва от няколко години.

Някои села, където етническите унгарци съставляват мнозинството - като Велика Доброн или Дерцен - се изпразниха.

Училищен служител във Велика Доброн, с предвоенно население от около 5000 души, заяви, че местна унгарска езикова школа е имала 10 часа по-малко тази година в сравнение с предходната година.

В Ужхород ситуацията е подобна.

"Мнозина си тръгнаха", казва 31-годишният Виктор Опаленик, етнически унгарски екскурзовод от града.

"Моите съученици, с които учих в унгарско училище, 30-40% от тях сега са в Унгария, а останалите някъде в Европа", каза той пред Ройтерс, седнал в кафене в сърцето на Ужхород.

"Останаха само тези, които бяха интегрирани в украинския контекст".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    89 18 Отговор
    Трябва ни някой като Орбан!

    Коментиран от #6, #24, #28, #38

  • 2 БЪЛГАРИН

    83 16 Отговор
    Браво на Орбан, и срам за нашите изме кяри.
  • 3 Орбанян

    10 61 Отговор
    Няма да векува я. И на него ще му дойде времето да го минат с флекса.

    Коментиран от #41

  • 4 К О Т а р А К

    19 58 Отговор
    Орбан да прати малко кокоши яйца за Непобедимя ,Безаналоговая , че е тежко положението! вече се редят цели семейства на опашки

    Коментиран от #10, #30

  • 5 Делю Хайдутин

    70 10 Отговор
    Орбан си пази хората в Украйна а ние нашите ги изоставихме.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ФАКТИ ЕС

    51 5 Отговор
    След Унгария и Словакия: Австрия се обяви срещу влизане на Украйна в ЕС при настоящите условия
    След Унгария и Словакия: Австрия се обяви срещу влизане на Украйна в ЕС при настоящите условия©

    Сегашното правителство на Австрия не е готово да даде съгласието си за присъединяването на Украйна към ЕС при настоящите условия. Това съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер по време на сесия за въпроси и отговори на членове на Европейския парламент, пише УНИАН.
    Ели ,Ели всички ли са в топли връзки с Путин? Ами той голяма сила и мощ, бе Ели.
  • 8 Мъдрият

    58 8 Отговор
    Браво Виторе! Единственият читав политик в Гейвропа си ти!
  • 9 ФАШИЗМЪТ ЩЕ ПОБЕДИ В ЕС И САЩ , ДОКАТО

    46 8 Отговор
    ПУТИН НЕ ГИ ЛИКВИДИРА !
  • 10 Георгиев

    59 13 Отговор

    До коментар #4 от "К О Т а р А К":

    Какви опашки, те гонят в Русия, бе френд?В Русия яйцето е 10 стотинки, а тока на тристаен апартамент през зимата е 20 евро.Бензина е кинта, а заплатите са по-високи от тези на Ганьо.

    Коментиран от #13, #39

  • 11 е ово е стандарт

    44 5 Отговор
    да оставим настрана ,че баш орбан бил против.ама никой ли не помни България какви условия трябваше да изпълни ,че и още и още, за да я приемат в този "съюз?то не бяха изправени криви краставици,то не беше рязане на ядрени реактори и военна техника,то не бяха щастливи кокошки и какви ли не други Абсурди за да станем задния им двор за второто им качество стоки и двойните стандарти.
    а сега си представете,че по онова време в България се водеше война?нещо за приемане в европейския "съюз" някой там мастит политик щеше ли даже да допуска дори хипотеза за нашето приемане,или щеше да само да ни се изсмее и да ни помисли за луди с такова искане към тях????как мислите?

    Коментиран от #14

  • 12 ПРЕМАХВАНЕТО НА ПАМЕТНИЦИТЕ НА БАНДЕ

    22 4 Отговор
    РАТА СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ПОТЪПКВАТ ФАШИЗМА , ЗАТОВА НИЕ ЩЕ ЗАМЕНИМ НАШИТЕ РЕАКТОРИ ЗА НЯКОЙ ОТ СТАТУИТЕ НА ГЕРОЯ НА УКРИЯ !
  • 13 К О Т а р А К

    8 25 Отговор

    До коментар #10 от "Георгиев":

    мхм...един случаен цитат-,,Нищих в РФ 85 процентов населения одних только инвалидов и пенсионеров 43 миллиона человек нищие, долг по кредитам ипотеке ЖКХ алиментам налогам штрафам составляет 50 Триллионов рублей на сегодняшний день, умирает больше 6 тысяч человек в день от разных болезней. Война идёт за Ресурсы на Донбассе для обогащения чиновников олигархов России и их детей которые живут в странах НАТО
  • 14 Последния Софиянец

    35 2 Отговор

    До коментар #11 от "е ово е стандарт":

    15 млн украинци вече са в ЕС на неговата издръжка.
  • 15 Жмръц

    29 4 Отговор
    Само така,яко блокаж и да си знаят мястото!
  • 16 много ясно

    40 5 Отговор
    Орбан е с топки за разлика от нашите политици с дупки
  • 17 МирО

    34 5 Отговор
    Добре е да има и мислещи политици в ЕС.
    Евала на Орбан.
  • 18 Палец на горе

    33 6 Отговор
    Браво. От такъв политик имаме нужда, но дали някога ще се роди такъв на територията
  • 19 Евала за Орбан

    30 5 Отговор
    И там си стои Паметник на съв армия,въпреки че имаше съв. войски , а у нас нямаше Впрочем журналиста да казват все пак Паметника, з не Моча, че що хора пуснаха,за да живеем ние добре

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Аз празнувам 3ти Март

    18 5 Отговор
    СмърФ за евро-транс-атлантидите по цялата Земя. Умиване на място като кучета.
  • 21 Австрия

    30 4 Отговор

    До коментар #19 от "Евала за Орбан":

    Виена.О,Боже,ти да видиш-и там паметник на съветската армия,и отгоре на всичко пустите австрийци не са го махнали(не щат да си изтриват части от историята),тююю...

    Коментиран от #33

  • 22 Мдаа

    33 3 Отговор

    До коментар #19 от "Евала за Орбан":

    Скоро бях в Германия. Там също има паметници на със армия. Поддържат ги и през ум не им минава мисъл за събаряне. Имат няколко сгради, очуксни от бомби и стрелба по тях пак от същото време. Не ги събарят, но ги поддържат да не се разрушат. Това е почитта към мъртвите. Не можеш да се бориш с умрелите
  • 23 Стига лъгахте

    31 6 Отговор
    Орбан не блокира Украйна, а Урсула, която иска да вкара Украйна без критериите които са минали всички към ЕС
  • 24 Ангел

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е само това остава, някой като орбан ще ви оправи...
  • 25 Ами да

    10 8 Отговор
    Там, където липсва крайна и окончателна мандатност във властта, диктатори и демагози превземат държавите!
  • 26 даваме пари ,

    19 5 Отговор
    храни и оръжия и ние и сащ . сега украйна ще се предаде .модерната едногодишна война я съсипа . русия ги премазва страхотно .
  • 27 Само тия са....

    27 2 Отговор
    Срам ме...... тоз Народа е изградил тая държава, печелил е битки, войни, освобождение от робство, от зависимости в съюзи и какво!?
    От освобождаването ни, от османско иго до днес, винаги губим заради политици, които за малко келепир си продават държавата, народа...
    Дано народа се събуди и ги намести, до последния.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Раничко и

    15 1 Отговор
    е на Украйната! Колкото и турчолята , толкова и укрите ще видят ЕС
  • 30 Абе

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "К О Т а р А К":

    Ела при мен в Калуга ще ти продам една кора за 100р. Хахаха СМЕШНИК

    Коментиран от #42

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Джоко

    18 3 Отговор
    Господ здраве да дава за още 5 мандата на чичо Виктор! Украинските несретници, Сорос и американските скотовъдци газ пикаят за тази негова позиция.
  • 33 ама там ги е..

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Австрия":

    Освободила красная..а тука трети украйнски фронт,наследниците на бандера и петлюра,они докараа комунягите тука и десет години след септември 1944..бкп тесни и широки комунисти се натегат на ссср и с парите на народа строят паметника,а сега го бутат с коледните бонуси на бг.пенсионерите..
  • 34 И правилно

    9 1 Отговор
    е решил да ги блокира, това си е воденичен камък. Не прочетох как точно и кога се хвали?
  • 35 Лятна ушанка

    21 2 Отговор
    Орбан стигна до сегашното си независимо положение след първата си и основна стъпка:
    Изгони НПОтата на Сорос от Унгария!
    Докато търпим хиляди нищо правещи в стотици фондации и сдружения финансирани от ционистите, нищо добро не ни чака!
  • 36 Бъдеще

    16 3 Отговор
    Благодаря ти Господи, че има такива МЪЖЕ като Виктор Орбан!!!!!!!
  • 37 Някой си...

    2 17 Отговор
    Ами съвсем нормално е в украинските училища децата да изучават учебния материал на украински език, в страната да се говори на украински език, а малцинствените групи да изучават майчиния си език като допълнителен в класни или извънкласни форми. Такава е практиката във всяка нормална държава. А може би Торбан да иска в Украйна да учат като основен и д аговорят на унгарски.. а стига бе, тоя ептен се почна да се олива..

    Коментиран от #43

  • 38 Ползват Орбан за рупор

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В следствие на войната Украйна затъна със стотици милиарди. Никой не иска да им става партия на дълговете , но не смеят да го кажат с уста.
  • 39 Някой си...

    4 12 Отговор

    До коментар #10 от "Георгиев":

    Хихихихии, май са те Апали щръковете... Когато Пу се качи на трона, минималната заплата бе 300$, сега , след толкова години царуване минималната я има 150 , я не..При минимална пенсия 16 000 рубли, основните разходи за наем на продънените хрушчовки, ток, парно и газ( ако изобщо ги има ) е над 8000 рубли.. Искаха си братушките СССРто- получиха го. А преди 20 минути гледах едно интервю на депутата Иля Гафнер, който с усмивка заяви цинично- Пари няма! Ще ядете по-малко!..Та айде простирай тия вкиснати кремълски партенки на друг простор.

    Коментиран от #44

  • 40 Дивергент

    6 1 Отговор
    След като Орбан ще блокира Украина значи,че еврофондовете за Унгария не са отблокирани.Няма сделка.Така се прави политика.
  • 41 ахааа

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Орбанян":

    преди това ще минат памперса и просяка
  • 42 Да питам..

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Абе":

    Бе тя кората ясна..кАжи по колко арчиш яйцата.... по 200 рубли едното ли? Не, мерси..

    Коментиран от #46

  • 43 Те са като македонците

    14 2 Отговор

    До коментар #37 от "Някой си...":

    Закриха всички български, унгарски и други училища, читалища клубове. Забраниха ги. Тази е разликата от демократичните страни. Тук защо има, а. Правиш ли разлика. Но нашите не смеят да защитят българите там.

    Коментиран от #45

  • 44 Половин украинец

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Някой си...":

    Ета лъжа

    Коментиран от #48

  • 45 Да ти кажа..

    3 9 Отговор

    До коментар #43 от "Те са като македонците":

    Нищо не е закрито..мАни тия плоски опорки. Имам много българи познати там и съм в течение на нещата от много години. Наистина, направиха се такива опити преди години при Порошенко, но Далаверко Симеонов помогна да се преодолеят. То май това бе и единствената файда от участието му във властта.. така че плоските шеги на Копанарина не вървят..е

    Коментиран от #47, #50

  • 46 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Да питам..":

    Една кора 30бр яйца за 100р.

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Някой си...

    1 9 Отговор

    До коментар #44 от "Половин украинец":

    За теб може да е лъжа, ама за над 70% от крепостните си е чистата реалност..

    Коментиран от #54, #57

  • 49 Сър Пичук

    3 8 Отговор
    Целият проблем на Путин с Украйна е именно желанието и да се включи в ЕС, вместо в неговия азиатски съюз.
    След като протежето му Янукович не успя да го предотврати, той започна с глупостите за нацизма и фашизма там, провокира безредици и провокации и накрая анексира Крим и окупира Донецк и Луганск. Хареса му и му се прииска цяла Украйна и сегашната война е именно за това. Ако победи, след това ще му се прииска още някоя европейска държава и дори цяла Европа.
    Сега Орбан, като негов верен Пудел му помага да постигне целите си по всеки начин, по който може.
    Орбан е срам за Европа и Унгария.

    Коментиран от #58

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Миле

    8 2 Отговор
    Добре че е Орбан да им дърпа ръчната на тези мекерета
  • 52 Да ти кажа..

    2 6 Отговор

    До коментар #46 от "Ами":

    Вервам ти..шъ знайш..

    Коментиран от #60

  • 53 Кадир

    8 4 Отговор
    Браво! Човек на място. Щастливи са Унгарците имат късмет с лидер. Ние да му мислим. Утре може да сме на фронта в Украйна.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Да ти кажа..

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Половин украинец":

    Нищо не знаеш..пиши на български бе, каун..

    Коментиран от #61

  • 56 Оракула от Делфи

    3 5 Отговор
    Орбан е шпионина на Путин в ЕО!

    Орбан има общи фирми със Владимир Путин в Енергетиката от 30 години насам!
    Да си мислим, че съдружника в бизнес делата на на Путин , Премиера Орбан
    ще заеме, достойна позиция срещу диктатурата и войната ,
    на олигархията срещу Украйна е чиста химера!
    Въпроса ми е ,кои още Български политици, имат общ бизнес със тези двамата???


    До преди 2 години на Орбан и Путин , Долапа и Шиши пригласяха , саможертвено
    и ударно в изграждане на инфраструктура , която беше единствено и само за Пути и Орбан!
    !
    Но след санкцийте , на някой познати лица , по закона "Магнитски",
    нещата в България се обърнаха , на 360 градуса ,...защо стана така???

    Защо " Хунтата" в Булгария, обърна гръб на Путин???
  • 57 Половин украинец

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Някой си...":

    У меня родственици там. Я знаю.
  • 58 В. В. Путин

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "Сър Пичук":

    Пука ми на крачола дали ще е в ЕС Малорусия.
    Ако не напъваха за НАТО и не бяха обещали Крим за база на краварите, никой нямаше да ги закача!

    Коментиран от #62

  • 59 Хи Хи Хи

    2 4 Отговор
    Гледам, яйчицата прибратушките атакуват нови върхове- 250рубли / 10бр.. А вече имало и ограничения да не се продават повече от 20 на човек..някакъв тук продавал по 100 рубли кората..човека явно е зле със сметките, ама и той да е в далаверата, дето се вика - за три лева купил, за два продал, важното е парата да се върти..

    Коментиран от #69, #70

  • 60 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Да ти кажа..":

    Ти видя ли магазина от вътре, защото аз не го видях. И за какво чакат тия хора не известно.

    Коментиран от #63, #65

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Сър Пичук

    4 3 Отговор

    До коментар #58 от "В. В. Путин":

    Ето това е една от големите лъжи, превърнала се в опорна точка.
    По времето на Янукович беше прието от техния Парламент да не се кандидатират за НАТО. И естествено, никаква военна база нямаше да има.
    Между другото, самата Русия беше поканена в НАТО, но отказа.
    Защо?
    И още - имаше офицциален руски представител в НАТО за да следи всичко, руски войски се тренираха в Германия, продаваха се на Русия технологии и челектроника, която те използваха за оръжията си.
    Е, ако някой иска да воюва с някой ще прави ли всичко това?
    И ако са искали да нападат Русия, защо не го направиха през 90-те, когато СССР се разпадна, а вместо това помагаха?

    Коментиран от #74

  • 63 Хи Хи Хи

    1 4 Отговор

    До коментар #60 от "Абе":

    Не те знам какво си гледал , и къде си гледал.. Гледай внимателно репортажа на Роосия Первий канал от ком №59.. Начи, ако ти продаваш на 100 рубли кора от 30 бр, а не както е в магазина- 250 за 10 ..начи напълно оправдаваш името на Иванушка, героят от руския народен епос..

    Коментиран от #67, #76

  • 64 Българските турци

    5 0 Отговор
    От 34 години живея в Турция !..Горе долу толкова живях в България !.. Ходил съм в Унгария, но не съм живял там и не бих твърдял ,че познавам добре унгарците ! Краткият допир обаче , все пак е оставил незаличими впечатления !.. В Турция имах шанс да бъда с хора които са били в Европа и в годините малко преди ВСВ и много пъти след това !...Когато им казвах ,че съм от България , те се впускаха в спомени . Казваха ,че комунизмът е променил Чехословакия и България, но Унгария и унгарците не са се променили много от 1937 до 1986 -88 ! Тия хора отдавна измряха , бог да ги прости , но аз никога не забравям как говореха с благодарност за ония унгарски селянки , които им носели с чували кромид лук безплатно , когато са пътували с влак към Германия като гастарбайтери !... И какво толкова ... един прост кромид лук си рекох и аз тогава ... но като казаха, че тогава там в Германия лука е рядкост и че лукът е транквилизант и един вид препарат против паразити(въшки , бълхи) и че е лек за настинки и грип(витамин С) разбрах добрината и човещината на ония "прости" унгарки !!... Днес хората са злобни егоисти ,които само плюят и злобеят по посоката към която ги направляват ветропоказателите на пропагандата , дезинфомацията и манипулацията !..

    Коментиран от #66

  • 65 Да питам..

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Абе":

    Що не си затраеш, ми зорлем ставаш за смях и подигравки...??То бива бива да си чугун, ама ти направо кънтиш на кух варел бе..
  • 66 Да ти кажа..

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Българските турци":

    ПОчти на 100% съм сигурен, че тези унгарки най-вероятноса били българки -градинарки. Както е известно, българите сме гиучили на градинарство, ама и до сега ги учим , щото ич не поемали, завалиите. Всичко това го знам от мой комшия, който вече почти 30 години гледа градини там около Сегед..Там ходи от края на март, до към ноември, после зимата седи и си почива и после пак..
  • 67 Дядо ти

    9 1 Отговор

    До коментар #63 от "Хи Хи Хи":

    Абе стига с тез яйца бре. Зимата всички кокошки спират да снасят. При тоз студ и твоите яйца ще замръзнат. Голямо чудо станало. Яйца. Всяка година е така. А в БГ ни кокошки ,ни овце, ни свине ни крави себе има. дедовото
    . Като се затопли времето кокошките пак почват снасянето.Така е било и така ще бъде. Ти май кокошка нивга не си видял, деди .

    Коментиран от #72

  • 68 Гост

    4 4 Отговор
    Чета тука как му се радват на Орбан,само че Унгария ни заплашва с вето за Шенген,ако не премахнем таксата върху газа.Найс,а ? Кой къде мине и се гаври с нашите некадърници,дето само паметници са им в празните кратуни.
  • 69 Хи Хи Хи

    1 5 Отговор

    До коментар #59 от "Хи Хи Хи":

    То да бяха само яйцата, ами и цените н апилешкото вече бият рекорди-- цените на целите пилета сега са с 50% по-високи от септемврийските, на пилешките разфасовки- 65% , на субпродуктите 0 с 35 5.данните са на Росстат... А казват че и цените на гречката, захарта, брашното и млякото също ускоряват растежа.. санкциите не работели, а? Къде е сега БРИКС да помага?

    Коментиран от #77

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Да ти кажа..

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "Дядо ти":

    Носят деде, носят.. като им запариш с топла водичка ситно смляна царевичка, носят, биля, че и по-добре от лятото. Ма то не е само да опъваш къча покрай печката и да чакаш бабата питка да ти омеси, сака и малко работа да отфърлиш

    Коментиран от #75

  • 73 мхааа

    4 4 Отговор
    Мазния унгарски ром е любовница на Путя.
  • 74 В. В. Путин

    7 1 Отговор

    До коментар #62 от "Сър Пичук":

    Пияният Елцин така го залъгваха.
    И една по една бившите соц-в Натю...
    Като задължително условие за ЕС.
    И край на обещанието пред Горби, че няма да се разширява Натю!

    Коментиран от #78

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Иванушка

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Хи Хи Хи":

    Аз написах от къде са яйцата и бях изтрит. Защото на някой не им отърва истината.

    Коментиран от #80

  • 77 Германец

    7 1 Отговор

    До коментар #69 от "Хи Хи Хи":

    То пък тук в Германия щото пък цените не скочиха до тавана. В България също, сега започва Трай и гледай в твоето канче. Руснаците са добре. Не ги мисли. За сега там са най добре. Най - висока покупателна стойност имат. Колкото и да ни е чудно и мъчно.

    Коментиран от #81

  • 78 Сър Пичук

    2 4 Отговор

    До коментар #74 от "В. В. Путин":

    Май не правиш разлика между ЕС и НАТО.
    В НАТО се включиха държавите, които вече бяха "сърбали попарата" на Русия/СССР - Полша, Балтийските държави и т.н.. И както се вижда, с право. Защото Русия не спря след разпада на СССР, а продължи да напада.
    Ако Украйна беше в НАТО нищо нямаше да и се случи.
    Затова сега и други се включиха, а още пък драпат за членство.
    Докато има агресор, ще има и нужда от защитник.
    Просто е.

    Коментиран от #85, #89

  • 79 1520

    4 0 Отговор
    Орбан е Държавник с главно Д
  • 80 Да питам..

    2 2 Отговор

    До коментар #76 от "Иванушка":

    Искаш да кажеш, че руските телевизионни канали лъжат ли. На кого да вярваме - на твоите глупости или на тях.. то бива -бива да сте кухи лейки, ма чак пък толкова не бива..Хората ти казват че яй цата са в небето и приибите за това, ти почваш да ми разправяш от къде били и някакви смешки..кух си като продънен варел, аз да ти кажа..
  • 81 Да ти кажа..

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Германец":

    Ми не знам колко е поскъпнало в Германия, мога да ти кажа при мен в Гърция- 12 яйца вчера купих от супермаркета - 1, 5 евра, от бабите на пазара и по-евтини има ,има и по-скъпи. Пиле- 2,80-3,20 килото. агнешко- 10,5, 11,50. Свински врат- 4, 80, Телешко- 8-11 евра.. за 1200 заплата съвсем нормални цени. Е, зехтинът удари тавана, не може да се отрече. Колкото до България- ум царува, ум робува- ум патки пасе. Българинът сам си го прави. Един факт- българското агнешко в Гърция е по-евтино, отколкото в България
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Пловдив

    4 2 Отговор
    В Европа има трима държавници: Орбан, Путин и Ердоган. А нашите са дъното при останалите!

    Коментиран от #86, #87

  • 84 Путин

    3 0 Отговор
    Черпя, приятелю Орбан.
  • 85 В. В. Путин

    2 4 Отговор

    До коментар #78 от "Сър Пичук":

    Ооооооо, страшен защитник!!!
    Натресаха ни насила там.!
    Ако бяха направили референдум никога нямаше да влезем. А сега, ако направят-ще изхвърлим като тапа от шампанско.
    Затова думата референдум е табу у нас!

    Коментиран от #88, #90, #98

  • 86 Бай Тъню Кочаня

    2 1 Отговор

    До коментар #83 от "Пловдив":

    Не, нашите са под дъното!
  • 87 Да питам..

    2 2 Отговор

    До коментар #83 от "Пловдив":

    Тъй тъй ...я сега кАжи, колко е инфлацията и при тримата...и колко струват турските лири, Билетите Банка России и на Орбан форинтите.. Ако не са инжекциите от ЕС, Орбан е жив умрел бе..

    Коментиран от #93, #95

  • 88 Някой си...

    1 1 Отговор

    До коментар #85 от "В. В. Путин":

    Гледаш ли в каква поза е застинал на снимката под заглавието тоя прословут лидер..интересно, чии топки държи в ръка- на Пусин или на Ердоган..???
  • 89 ех туй натю

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "Сър Пичук":

    На Украйна нещо й се случи именно заради мераците да влизат в НАТО. Още през 2008 имаше хора, които предупредиха как ще свърши това.
  • 90 Сър Пичук

    3 2 Отговор

    До коментар #85 от "В. В. Путин":

    И като излезеш от НАТО какви ще ги дъвчиш когато Турция си поиска Родопите, Румъния Южна Добруджа, Македония и Гърция - Пиринския край?!?!?
    А, сетих се, ще викаме Путин на помощ.
    Ех, тези патриоти, дето патриотарството им стига само до там, да ни дадат в ръцете на Русия.
    А това, че отидохме в НАТО, защото СССР ни заряза е без значение. Кой ли помни. Да, но има хора, които помнят, как ни оставиха без поддръжка, без резервни части, без пазари за продукцията ни, без нищо. Хвърлиха ни на лъвовете и казаха, "оправяйте се". За тях "вечната дружба" свърши някъде в началото на 90-те.

    Коментиран от #92, #97

  • 91 фбр

    1 2 Отговор
    Браво на Орбан ! Никакъвд Европейски съюз за украинските фашисти ,бандеровци !
  • 92 коня отиде у ряката

    1 0 Отговор

    До коментар #90 от "Сър Пичук":

    Казваш го така, сякаш на пук на нас са го направили. Другите бивши републики, сред които и руската, също не прекараха 90-те години особено добре. Друг тук спомена един съществен детайл за ЕС и НАТО, но ще го повторя. Членство в НАТО се поставя като предварително условие за присъединяване в ЕС. Това е бил по-важния фактор да влезем, стремежа да се закрепи българската икономика към европейската. Вероятно и това е било причината грузинците и украинците да го искат. Тънкия момент при тях е, че са точно до Русия и в крайна сметка, един от тия двата съюза си е военен. Колко е "нападателен" или "защитен" зависи изцяло от това на къде духат политическите ветрове в държавите. Дори да са мирни в даден момент, няма гаранция след 5, 10, 50 години какви ще са и руснаците не излязоха големи оптимисти.

    Коментиран от #103

  • 93 Пловдив

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Да питам..":

    Не съм чул в Унгария, Русия и Турция местните хора да се чувстват чужденци в държавите си, както българите в България и местните жители на повечето държави в Западна Европа.
  • 94 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Каква тъпа пропаганда е този коментар в полза на убиеца наркоман. Той съсипа както унгарското, така и българското малцинство в Украйна и редуцира населението на 7траната от 45 на 25 милиона.

    Коментиран от #100

  • 95 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Да питам..":

    Аз не знам кой за колко си купува лири ! Не ми пука и кой за колко ги продава ! Важното е какво купувам аз с туй което получавам като заплата или пенсия !...
  • 96 руски десидент

    1 2 Отговор
    Кой ли обръща внимание на тази руско-птинова марионетка.Фашиста Орбан се е компроментирал отдавна.
    Унгарци вдигнете се и свалете от власт фашиста Орбан.Унгария не е Фашисткия Беларус.Целия ЕС ще
    подкрепи отстраняването от власт унгарците за отстраняването на Орбан.
  • 97 В. В. Путин

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Сър Пичук":

    За трети път пиша и за последен.
    В Нато ни набутаха като задължително условие за влизане в ЕС! От 90г до 2004г, що нито Турция, нито Гърция, нито Румъния си поискаха нещо?
    Що Румъния още не си е взела Молдова, като не е в Нато?
    Турция и Гърция, като са в Нато, защо северен Кипър е турски?
    Нищо не върши това Нато, ако Фащ нямат интерес!

    Коментиран от #99

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 тихо бот

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "В. В. Путин":

    не се напъвй толкова

    Коментиран от #105

  • 100 павелчо

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Павел пенев":

    бая ти е празна кратуната и на теб
  • 101 Хехе

    1 1 Отговор
    И няма да получи еврофондовете! Явно е забравил печалната 1956 г. от унгарската история!
  • 102 Алабал

    1 1 Отговор
    Орбан е МЪЖ с ГЛАВНО М, не е мухльо като нашите наведени псевдо политици
  • 103 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "коня отиде у ряката":

    Няма предварително условие за членство в НАТО за да се влезе в ЕС.
    САЩ, които са основата на НАТО уж искал да разруши ЕС, обаче поставял условие за бъдещите си партньори в НАТО да влязат в съюза срещу който уж се бори.
    Някаква пълна безсмислица.
    Ако някой на местна почва е излъгал, че това е условието, вече става дума за друго нещо.
    СССР се срина и ни зарязаха. Зарязаха и други, но ние трябва да мислим за нас. Не можем да си позволим да поставяме цялата държава в зависимост от една единствена друга такава.
    ЕС е най-хубавото нещо, което се е случило в Европа след ВСВ.
  • 104 Орбан е политик

    0 0 Отговор
    Това го прави, защото Украйна влезе ли в ЕС ще при условие, че американците де оттеглят от финансирането за Украйна тази роля легално ще се поеме от ЕС. Тогава всички е бачкаме за Украйна и ще има това, което отдавна се предлага вдигане на членската вноска. Ще внасяме повече ще получаваме по- малко. Е не всички искат това. Особено, ако нямат интерес. Това за руската агресия щяла да продължи са бла- бла приказки. Всичко е интерес. Просто в Украйна Щатите имат интерес, но интереса, с тези големи харчове за Украйна не се оправдава, затова ще се прехвърли на ЕС.
  • 105 В. В. Путин

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "тихо бот":

    Ако бях бот, сигурно щях да те псувам...
Новини по държави: