Отидете към основна версия

13 Декември, 2023 19:01, обновена 13 Декември, 2023 19:01 4 758 81

Канцлерът: Подкрепата за Украйна е наш основен приоритет

  • германия-
  • украйна-
  • олаф шолц-
  • володимир зеленски-
  • русия

Става дума за сигурността на Европа и това е приоритет за Германия, добави Олаф Шолц

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трайната финансова подкрепа на Европейския съюз за Украйна е приоритет за Германия, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шолц направи това си изявление ден преди началото на срещата на европейските лидери в Брюксел, на която се очаква да бъде взето решение за по-нататъшната европейска помощ за Киев.

На срещата в Брюксел "ще се застъпя за дългосрочна и надеждна финансова подкрепа за Украйна през следващите години. Става дума за сигурността на Европа и това е приоритет за Германия", каза още канцлерът в германския парламент.

Близо две години след нахлуването на руските сили в Украйна "по всичко личи, че (руският президент Владимир) Путин все още е решен да постави Украйна на колене с военни средства и разчита на намаляване на международната подкрепа", изтъкна германският лидер.

"За съжаление, не може да се изключи опасността, че тези сметки може да проработят", каза Шолц, като намекна за трудностите, с които се сблъсква американският президент Джо Байдън при опитите си да получи подкрепата на Конгреса на нова помощ за Украйна от 61 милиарда долара.

Почти всички страни от ЕС са принципно съгласни да бъде одобрен помощен пакет от 50 милиарда евро, която да бъде под формата на безвъзмездни помощи и заеми, заяви германският канцлер. Шолц призна обаче, че все още няма постигната договореност за начина, по който да бъде предоставена тази помощ.

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да блокира ключови решения за Украйна, които ще бъдат част от дневния ред на двудневната среща на европейските лидери утре и вдругиден, отбелязва АФП.

"Настоявам повече решения в ЕС да бъдат взимани с квалифицирано мнозинство, включително по въпроси, свързани с процеса по разширяване. Последната дума пак ще е на националните парламенти, но една-единствена държава вече няма да може да блокира всяка стъпка", каза Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Освен това германският канцлер поздрави новия полски премиер Доналд Туск за днешното му встъпване в длъжност и приветства решимостта му да върне Полша на централно място в процеса по взимане на решения в ЕС.

Шолц изтъкна, че Берлин ще се опита бързо да задълбочи отношенията си с новото полско правителство.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: