Last news in Fakti

13 Декември, 2023 20:33 4 765 61

Владимир Путин се завърна на международната арена през Източната порта

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин

Последните дипломатически визити обаче доказаха, че руският президент си остава шахматист на високо ниво

Владимир Путин се завърна на международната арена през Източната порта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След избухването на украинския конфликт на 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин се превърна в изгнаник за световната общност, но успя търпеливо да изчака завръщането си на международната арена през "Източната порта“, пише колумнист на Le Figaro. С възобновяването на палестинско-израелския конфликт се появи възможност: в арабско-мюсюлманския свят нараства възмущението срещу САЩ, които сa упреквани за безусловната подкрепа на израелската операция, въпреки многобройните жертви.

Според изданието на 8 декември 13 от 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН са подкрепили проекторезолюция от ОАЕ с искане за въвеждане на хуманитарно примирие в Ивицата Газа, но САЩ са използвали правото си на вето. Този ход засили увереността в Близкия изток, че Вашингтон вече не може да играе ролята на "честен посредник“.

Владимир Путин веднага разбра, че трябва да поеме тази роля. По време на пътуване до ОАЕ на 6 декември той получи царски прием, който изуми Запада. Руският лидер пристигна придружен от четири изтребителя Су-35С, на които беше позволено да кацнат, докато арабските изтребители западно производство се издигнаха в небето само за да го боядисат в цветовете на руския трикольор. След това посещение Путин прие президента на Иран в Москва, а в неделя проведе едночасови телефонни разговори с премиера на Израел.

Въпреки че е малко вероятно дипломатическите усилия на Русия да успокоят напрежението в Близкия изток скоро, те работят добре като пропаганда. Във външнополитически план те засилват влиянието на Путин сред страните от Глобалния Юг, а във вътрешнополитически план подобряват имиджа на президента в очите на собствения му електорат преди изборите, насрочени за 17 март 2024 г.

В същото време, отбелязва наблюдателят, би било преувеличено да се смята, че петролните монархии, които се придържат към неутралитет в украинския конфликт, доброволно се съгласяват на финландизация. В същото време трябва да се признае, че сега има известно сближаване между Русия и страните от Персийския залив, което се основава на общи политически и икономически интереси. По този начин те споделят омразата към уроците по правата на човека, които Западът обича да преподава, и също така виждат предпочитаните от Запада санкции като начин за тайно водене на война. От икономическа гледна точка техните интереси се сближиха, след като Русия се присъедини към ОПЕК+ през 2016 г. В сряда, 6 декември, Саудитска Арабия, ОАЕ и Русия съвместно решиха да намалят производството на петрол, за да предотвратят падането на цените.

Както пише Le Figaro в заключение, през 2022 г., с началото на инвазията в Украйна, много западни експерти обявиха края на политическата кариера на Путин. Последните дипломатически визити обаче доказаха, че руският президент си остава шахматист на високо ниво.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    78 18 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.

    Коментиран от #14, #56

  • 2 бандит методиев борисов

    52 5 Отговор
    Индия купува руски петрол за 26 долара над тавана на цените.

    Коментиран от #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 От страни

    75 10 Отговор
    Какво завръщане - той не си е ходел. Краваро-подложкия свят си мисли че всичко се върти около тях ама не е така - само 1/7 са от хората и то не са най добрата част от човечството. Е верное - ПиАра им е супер ама то само с това не става - рано или късно се намира некой като Путин да се провикне че "Царя е гол".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сатана Z

    62 5 Отговор
    Самият Джо Байдън каза,че американците никога не са живяли толкова зле,колкото по времето на Путин.
    Нищо не става без разрешението на Императорът на Третия Рим,нищо!

    Коментиран от #46

  • 7 От страни

    72 4 Отговор
    Гледах клипчетата как го посрещаза в Саудитска Арабия и в Обединените Арабски Емирства - то беше чудо и с самолети пускащи цветни пушеци според цветовете на руския флаг и ония ми ти посрещачи. И веднага се сещам за Щолци който стоя като сираче на излизане от самолета и нема жив човек да го срещне...А па за квло са се разбрали даже не мисля......

    Коментиран от #58

  • 8 Само личност която

    54 7 Отговор
    е извън нормален житейски опит или мисловен процес може да си въобрази че Украйна има някакъв виртуален шанс да спечели войната. Дори и последните напъни на зелената жаба показват че това е по всякакъв начин изключено да се сбъдне. Предполагам че са останали някакви отрепки които дълбоко в себе си са запазени злобата в своето съзнание и по някакъв начин се опитват да манипулират всеки нормален човек.
    Играта приключи и просто трябва да сте реалисти.
  • 9 Не три_й

    11 44 Отговор
    Ще го изнесат скоро от арената Путин
  • 10 От страни

    49 9 Отговор
    След установяването на новия световен ред но не на този за който си мечтаят краварите а на този когато многополярния свят всеки ще си направи своя зона. Краварите са на път да направят такава - АУКУС и ще зарежат нато. Европа ще ни изхвърли като исползван .......ееееее.....като в оня виц дето "леките жени" карали за книжка ама не знаели как правилно се нарича - презервоар или резерватив..... Важното че само с Русия България има бъдеще като българска държава с български народ, работещ, произвеждащ. Цялата източна европа взиза в зоната на отговорност на Русия.
    Щото с тия станахме слуги, ратаи, рая....

    Коментиран от #26, #51

  • 11 007

    12 53 Отговор
    Ми там и ще си остане . В Азиатските диктатури каквато е самия путлеристан!!! Айде да му е честито дружбата с кимчо сито и чалмите!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #15

  • 12 Мим

    43 4 Отговор
    Шахматист е и ще си остане на високо ниво,до поставяне в шах на амери и западняци...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Като защитава православите

    11 32 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    защо ги убива в Украйна, и защо се заиграва в мюсюлманите?

    Коментиран от #19, #55

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 008

    37 9 Отговор
    Бе колко и да се гърчете и да бълвате кашерна помия Вовата Путин и Православная Русь приключха и занулиха сатанисткия ви жидо-краварски сатанистки световен(ред.)🇮🇱🇺🇸🇬🇧🇺🇦🏳️‍🌈🚾🚮

    Коментиран от #24, #29

  • 17 Никога не съм вярвал

    41 5 Отговор
    , че ще доживея време, когато нормалните хора от запада и по света, ще се надяват на КГБеец от бившия СССР да ги спасява от гобалните психопати тероризиращи света и отнемащи основни свободи.

    И че ще му стискат палци с надежда.

    Коментиран от #21

  • 18 Където сатрапията тържествува

    3 22 Отговор
    Путин е добре дошъл
  • 19 Аха

    23 3 Отговор

    До коментар #14 от "Като защитава православите":

    Трепе бандеровска -католишка и униятска плюс хазарска сг@н и западни наемници.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 И това какво го интересува

    5 13 Отговор
    Целокупният български народ?
  • 23 Ццц

    12 34 Отговор
    Аман от руска пропаганда. Фигаро са копейки! Путин съсипа Русия. Свърши й ракетите, потроши й танковете, изби зъбите на враговете й, пардон, изби 315 000 руски войници, според Българин, Историк и Демократ, а по-осведомени като Котарак и Бай Х@й дават 385 000 жертви. Лично стоян георгиев ги е броил до 1 млн! Стига сте пускали добри новини за Путлер! Ние евроатлантиците имаме нежни души. Искаме си ISW. Искаме да четем за победите на нашия любим комик! Колкото и невероятно да звучат, ние им вярваме. Освен това Путин изобщо не е бил в ОАЕ, за да не се развали фризера му в жегата! Там беше неговия двойник. И за това не го арестуваха. Човекът не е виновен, че прилича на него. Освен това докато най-големите замърсители в света умуваха кой да прецакат, за да си останат такива, но и да излезе, че се борят за климата, този военнопрестъник договаряше петролени сделки. Това е възмутително! Само САЩ имат право на това!

    Коментиран от #38

  • 24 007

    5 24 Отговор

    До коментар #16 от "008":

    Интересно що не си се заселил в някоя от прекрасните ти диктатури в Азия а още се мъчиш в лошия ЕС!!! Занулен е малкия ти робски мозък!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 25 Ха ха ха

    6 28 Отговор
    Четейки повечето коментари, имам чувството, че в савецкто посолство са разливали боряшик като за последно, и неограничено.......

    Коментиран от #31, #44

  • 26 1991

    7 22 Отговор

    До коментар #10 от "От страни":

    Колкото СССР построи комунизма,толкова и Русия ще построи новият световен нред.
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    14 2 Отговор
    МАКАРОНА ДЕТО ПОКРИ УНИЩОЖАВАНЕТО

    НА ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА
    ...
    ВЕЧЕ Е МИКРОН НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА :))
  • 28 Иван

    12 3 Отговор
    Гнусните евреи Гад Зееви и Джордж Шорош са честни посредници.
  • 29 Абе с какво менте алкохол

    8 14 Отговор

    До коментар #16 от "008":

    Ви наливат във свинефермата за руски тролове,бе?Абе вие не знаете по който свет,сте,бе.Или карате направо на антифриз?
  • 30 Бесен-_ Язовец

    19 3 Отговор
    Да изчистите там около фундамента на съветския паметник и да озелените с карамфили и бегонии, че новия паметник на президента Владимир Путин пристига от Русия.
  • 31 Раздават ...

    4 12 Отговор

    До коментар #25 от "Ха ха ха":

    За Бог да прости на МОЧАТА.Да му се намери.

    Коментиран от #35

  • 32 Русия най-могъщата

    16 4 Отговор
    Вовата върти западните първобити на малкия си пръст и прави пачки.
  • 33 Сталин

    20 3 Отговор
    Руската империя се възражда, този път цяла Германия ще е руска.
  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    13 5 Отговор
    В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ДЖАМИЯ - ПАМЕТНИК
    НА ТУРСКОТО РОБСТВО :))
    ....
    ХА-ХА-ХА , НЕЩАСТНИЦИ

    Коментиран от #54

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бега бе

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "бандит методиев борисов":

    Индия плаща с черен пипер.
  • 37 Фигаро

    2 12 Отговор
    =вестник Правда
  • 38 Моряка

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ццц":

    И смяташ,че Стоянчо може да брои до 1 милион?Че той от години се измъчва с правописа,още не е стигнал до главните букви,а те са само 30.Пък ти говориш за милион?

    Коментиран от #41

  • 39 Хахахаха

    9 15 Отговор
    Винаги е имало нещо ислямистко в този ботоксов азиатец! От там явно идват и терористичните му желания на пусин!
  • 40 12345

    17 5 Отговор
    Вл. Вл. Путин управлява 1/6 от света-Русия и то много добре.Разбира се в Русия има предатели олигарси,които се дървят на Православието,на Руските ценности-майка, баща, деца, морал, СУВЕРЕНИТЕТ,образование, икономика, търговия.Олигарсите ,привърженици на наркоманските сащ, ще преминат към Путин, след ,кто останат без валутата си,която държат в чужди банки.Разплащането по Руската Конституция е само в рубли.А, с предателите начина на справяне е да останат без пари,без подкрепа от Англо-саксонския свят,който е консуматор ,а не производител.Колкото до шахматиста Вл. Вл. Путин ,той е много добър в играта на шах в пряк и преносен смисъл,а и руснаците открай време са играчи на шах. Наркоманските сащ,каторжническа Канада ,фашистите от Балтика, пияниците от Финландия, нацистите от Окраина,не съм разбрала дали могат да играят шах.Ха,ха,ха,НЕЩАСТНИЦИ!
  • 41 Ццц

    10 0 Отговор

    До коментар #38 от "Моряка":

    Стоянчо е научен като му кажат, че вали, да разпъва чадъра. Той си е учен за евроатлантик. Знам, че не може да брои, но пък има геополитеческа ориентация, каквато тези, които можем никога няма да имаме. Това му е достатъчно е премиер да стане някой ден.
  • 42 12345

    11 3 Отговор
    Вл. Вл. Путин управлява 1/6 от света-Русия и то много добре.Разбира се в Русия има предатели олигарси,които се дървят на Православието,на Руските ценности-майка, баща, деца, морал, СУВЕРЕНИТЕТ,образование, икономика, търговия.Олигарсите ,привърженици на наркоманските сащ, ще преминат към Путин, след ,кто останат без валутата си,която държат в чужди банки.Разплащането по Руската Конституция е само в рубли.А, с предателите начина на справяне е да останат без пари,без подкрепа от Англо-саксонския свят,който е консуматор ,а не производител.Колкото до шахматиста Вл. Вл. Путин ,той е много добър в играта на шах в пряк и преносен смисъл,а и руснаците открай време са играчи на шах. Наркоманските сащ,каторжническа Канада ,фашистите от Балтика, пияниците от Финландия, нацистите от Окраина,не съм разбрала дали могат да играят шах.Ха,ха,ха,НЕЩАСТНИЦИ!

    Коментиран от #52

  • 43 Сандо

    7 1 Отговор
    Фигаро иска да ни намекне,че Путин ни е минал отзад?Ах какви шавливи са тия франсета!

    Коментиран от #57

  • 44 Сандо

    1 6 Отговор

    До коментар #25 от "Ха ха ха":

    Недей да си губиш времето,бягай на опашката.За теб има определена двойна дажба като за човек допринесъл с писанията си за увеличаване броя на русофилите.

    Коментиран от #48

  • 45 Некой си

    10 5 Отговор
    Кой има разум знае,че с Русия шега не бива.Още повече,враждебност.Скоро и нашите клоуни от пътуващия за Ада цирк ще го разберат.
  • 46 Инна

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    В самолёте застрял Федеральный президент ФРГ — Франк-Вальтер Штайнмайер.
  • 47 Дедо

    4 9 Отговор
    Хехе ходи по арабските пустини и джунглите на Азия и Африка. Това му остана . Трагичен е.

    Коментиран от #49

  • 48 Ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Сандо":

    Няма да ви подпивам от дажбата, щом сте се увеличили толкова.....
  • 49 Хммм

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Дедо":

    Дедо, Дедоо в кой век живееш. Джунгли, пустини ама много злато има там.
  • 50 вятъра на промяната

    5 2 Отговор
    Влезе през Източната порта, но скоро ще изтече през Западния изход.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 вятъра на промяната

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "12345":

    Внимавай какво си пожелаваш защото един ден може и да ти се сбъдне.
  • 53 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Петното Израил ще изчезне .!
  • 54 Само питам

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А Синагогата на Холокоста ли е символ? Да не е имало крематориум там?
  • 55 Ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Като защитава православите":

    Кой ти каза,че бандеровците са православни?Неук ми се струваш .
  • 56 Рангел Башмайстора

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Затова ли прави алъш вериш с циганите? Нали знаеш, кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си ти!!!
  • 57 Антиболшевик

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Сандо":

    Още веднъж затвърждаваш мнението, че си празна чугунена кратуна!
  • 58 Калпазанин

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "От страни":

    Само шолци ли? И за наште и западните медии света е само запада и англосаксонскив свят, за мен и останалите, не е. Света не е само запада
  • 59 ПУТИН ПРОКАЖЕН АГРЕСОР

    1 3 Отговор
    За белия свят росия се превълна в прокажена страна. Зачитат го само изостаналите талибани, дето си бият жените и ги обличат във фереджета!

    Коментиран от #61

  • 60 Партизан от куку ригу

    2 0 Отговор
    Има какво да се учат всички политици от ЕС. Путин е далновиден и изключителен политик. ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ГО ПЛЮЯТ.Тези хора които пишат глупости да посочат политик който е на неговото ниво. Още веднъж се убедих. че децата на на демокрацията са на такова ниво че даже са готови да унищожат и историята на България в името на лизане то на гендарските задни части. Народа без история и с промити мозъци не народ.Нека ми покажат коя държава в Европа ( западна ) са готови да унищожат историята и държавата,за да се обезличат.
  • 61 Партизан от куку ригу

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "ПУТИН ПРОКАЖЕН АГРЕСОР":

    Трябва да се запознаеш с живота на Путин,когато плюеш един политик Навярно си обичаш онзи циганин от Канада,който успешно краде,и има болна глава
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания