Отидете към основна версия

15 013 8

Арктическата ледена шапка е увеличила обема си с 50%

  • арктика-
  • северен ледовит океан-
  • полярна шапка

Добра новина за климатичните промени

Обемът на арктическата полярна ледена шапка се е увеличил с 50% в сравнение с миналата есен, показват сателитни измервания, съобщи Европейската космическа агенция, цитирана от АП.

На базата на наблюденията на сателита CryoSat, който измерва дебелината на морските ледове в Северния ледовит океан, учените са изчислили, че обемът на арктическата полярна шапка е достигнал 9 000 куб. км. За сравнение, през миналата година, която бе рекордна по отношение на топенето на арктическите ледове, обемът й е бил 6 000 куб. км.

Сателитът, който бе изстрелян през 2010 г., позволява на учените да следят промените в обема на ледовете, а не само покритието им на повърхността.

Тазгодишното увеличение на леда на Арктика е добра новина, но обемът на морските ледове остава нисък в сравнение с историческите средни стойности и не означава обръщане на дългосрочната тенденция, уточнява космическата агенция. Според Андрю Шепърд, съавтор на изследването, обемът на ледовете на Северния полюс през октомври през 1980 година е бил около 20 000 куб. км. „Така днешните данни все още се нареждат сред най-ниските за последните 30 години."

"Не очаквахме, че по-голямата повърхност на полярната шапка в края на лятото ще се отрази на обема, но това се случи и то се дължи на количеството постоянен лед на Арктика", каза един от авторите на изследването - Рейчъл Тилинг, преди дни на съвещание на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско.

Покритието на повърхността и обемът на арктическите морски ледове се следят от учените като индикатори за климата.

Тази година дебелината на постоянния лед е средно 20%, т. е. 30 см. по-голяма от миналата година.

В края на 2012 г. арктическата полярна шапка достигна най-ниската си стойност, но свиването на ледовете през тази година бе по-слабо изразено. Все пак това лято повърхността на полярната шапка бе шестата най-малка по размери досега. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини