Тема: Украйна

4 Октомври, 2024 20:16 3 104 54

Високо напрежение между Норвегия и Русия

  • норвегия-
  • арктика-
  • русия-
  • владимир путин-
  • ограда-
  • емили мел

Норвегия и Русия вдигнаха градуса в Арктика с високотехнологична ограда по границата и смяна на посланик

Високо напрежение между Норвегия и Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърката на правосъдието и обществената сигурност на Норвегия Емили Енгер Мел заяви в края на миналата седмица за норвежката държавна телевизия Ен Ер Ко (NRK), че правителството ѝ може да издигне високотехнологична ограда по цялото протежение на границата си с Русия, намираща се в арктическото пространство, или поне по част от нея. Стъпката ще бъде предприета по примера на съседна Финландия, отбеляза Асошиейтед прес, предаде БТА.

Четири дни по-късно, на 1 октомври, руският президент Владимир Путин смени посланика на страната в Норвегия, като на мястото на Теймураз Рамишвили застъпи Николай Корчунов, предаде ТАСС. Новият ръководител на дипломатическата мисия на Москва в кралството беше посланик за специални поръчения на руското министерство на външните работи и председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет. Той наблюдаваше и съгласуваше международното сътрудничество в Арктика, посочва ТАСС.

Още новини от Украйна

Именно Корчунов беше този, който в началото на март тази година заяви, че мащабът на военната дейност на САЩ и други страни членки на НАТО в Арктика се разраства. "Продължава активизирането на военните дейности на САЩ и други страни от НАТО в Арктика, а и в други региони, които не са арктически. Увеличава се потенциалът им в северните географски ширини, както и мащабът на провежданите там учения", заяви тогава Корчунов, цитиран от Ройтерс, на пленарно заседание по време на научнопрактическата конференция "Далечният изток и Арктика: устойчиво развитие".

В ръководеното от Норвегия учение на НАТО "Северен отговор" участваха 13 страни. То се състоя през първата половина на март на териториите на Норвегия, Швеция и Финландия. Трите скандинавски държави, заедно със САЩ и Русия, членуват в Арктическия съвет.

Какво представлява Арктическият съвет

Освен че първа издигна ограда по границата си с Русия, Финландия е и инициатор на Арктическия съвет – международна регионална организация с цел опазване на околната среда и осигуряване на развитието на северните полярни и приполярни райони. През септември 1989 г. правителството на Финландия организира официална среща в град Рованиеми между осемте арктически страни (с територии отвъд Северния полярен кръг), на която са обсъдени мерки за опазване на природата на арктическото пространство.

Срещата в Рованиеми е последвана от заседания в Йелоунайф (Канада) през април 1990 година и в Кируна (Швеция) през януари 1991 г. През юни 1991 г. има нова среща в Рованиеми, на която е приета Стратегия за опазване на околната среда на Арктика. Учредителният форум е на 19 септември 1996 г. в Отава (Канада), където е подписана декларация за създаването на Арктическият съвет. В него влизат Канада, САЩ, Исландия, Норвегия, Финландия, Швеция, Русия и Дания, чиято територия е Гренландия.

Председателството на Арктическия съвет, подобно на това на ЕС и на Г-7, е на ротационен принцип. В момента председателството е именно на Норвегия, която го пое точно от Русия, председателствала между 2021 и 2023 г. Тъкмо в този период Москва започна инвазията си в Украйна – на 24 февруари 2022 г. След нахлуването на руските войски в съседната държава две държави от Арктическия съвет, които поддържаха дългогодишен военен неутралитет – Финландия и Швеция, се присъединиха към НАТО. Направиха го съответно през април миналата година и през март тази година.

Норвежкият проект за гранична ограда

Границата между Русия и Норвегия е с дължина 198 километра, далеч отвъд Северния полярен кръг. Тя очертава от изток област (фюлке) Финмарк – "норвежкият Далечен изток“. Това е едновременно най-голямата по територия (близо 49 000 кв. км) и последната по-население (малко над 75 000 души) административна единица в кралството.

"Проектът за граничната ограда е много интересен, защото сам по себе си е високотехнологичен. Ще бъдат вградени сензори, които засичат движението на хора на определено разстояние от оградата, не само плътно до нея. И това може да стане реалност в Норвегия“, обясни Мел пред Ен Ер Ко миналия четвъртък.

Намеренията на управляващите са успоредно с издигането на оградата да бъде увеличен броят на граничарите и да бъде засилено наблюдението, добави министърката. Мел е била впечатлена от оградата, издигната по финландската граница, по време на посещението си в съседната Скандинавска държава това лято, отбелязва Ен Ер Ко.

Според изследователя от института "Фритьоф Нансен“ Арилд Мьо, цитиран от държавната телевизия, норвежката гранична ограда трябва да е по-добре укрепена от финландската, защото се намира в края на една територия със „значително струпване на руски военнослужещи“ с прилежащата им бойна техника. "Там се наблюдава съществено движение на руски подразделения и съответно става въпрос за изключително секретна военна зона. От друга страна руските власти изобщо не контролират мигрантския поток покрай този район“, отбелязва Мьо.

Под знака на бежанската криза в "Сторског“

Полицейската началничка на област Финмарк – Елен Катрине Хета, засвидетелства пред държавната телевизия подкрепата си за представения от Мел проект. "Смятам, че на определени места по границата е задължително да има ограда. Тепърва ще уточняваме кои отсечки са най-належащи в това отношение“, заявява Хета. "Убедена съм, че тази ограда ще възпира хората, които искат да преминат нелегално от Русия в Норвегия или в обратната посока. По принцип незаконното пресичане на норвежко-руската граница е рядкост, макар и през август граничните ни служби да заподозряха, че е имало нелегално влизане в Русия“, каза още Хета.

Ен Ер Ко посочва, че миналата година полицията е съобщила за три нелелегални преминавания от Норвегия в Русия от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. Най-известният случай на нелегално влизане в Норвегия е от януари 2023 г. с дезертиралия руски командир от наемническата частна военна компания "Вагнер“ Андрей Медведев, за когото се смята, че е пресякъл границата по бял халат, посочи Ен Ер Ко. Граничният контролно-пропускателен пункт "Сторског“ е единственият официален вход от Русия в Норвегия, през който не са обичайни нелегалните преминавания. Не така беше през 2015 година, останала в полицейските доклади в Норвегия като "бежанската криза от „Сторског. Тогава от руска територия влизат около около 5 000 мигранти, търсещи убежище. Година по-рано силите на Москва бяха анексирали украинския Кримски полуостров.

Заради притока на мигранти от 2015-а през следващата година в района на граничния пункт е била издигната ограда, дълга 200 метра и висока 3 метра и половина. Тези мерки водят до остра реакция от страна на руското посолство в Осло. "Ние не разбираме защо вие издигате тази ограда“, се казва в тогавашното изявление на руската дипломатическа мисия в Норвегия, която отбелязва, че най-доброто решение по въпроса за сигурността по границата между Русия и област е чрез "диалог и сътрудничество, а не с издигането на огради“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    39 13 Отговор
    Става така, че свободните ще се ограждат.

    Коментиран от #13, #45

  • 2 Явно имате излишни пари

    40 14 Отговор
    да си влошавате отношенията с Русия заради САЩ и да строите безсмислени огради! Простотията няма почивен ден!

    Коментиран от #6

  • 3 Българин

    33 16 Отговор
    Норвегия е хубава държава, но с много сбъркани политици.

    Коментиран от #22

  • 4 мдаа

    31 8 Отговор
    Света почва да се превръща в конц. лагер.
  • 5 Никой

    16 27 Отговор
    Не ще граница с варварите
  • 6 Норвежец

    15 24 Отговор

    До коментар #2 от "Явно имате излишни пари":

    Ние наистина имаме много пари ,не сме като монголоидните

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Сатана Z

    22 8 Отговор
    Норвегия ще достави от Израел и няколко дървени купола,които ще ги пазят от руските летящи моторетки.
  • 8 Павел

    31 13 Отговор
    Нищо изненадващо, норвежците бяха съюзници на фашистите и Хитлер! В Норвегия Хитлер през последния си период подготвяше своята атомна бомба.

    Коментиран от #38

  • 9 Ами няма лошо

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "Норвежец":

    Ама да имахте и алкъл да не ги хвърляте на вятъра заради продажните си политици изпълняващи интригите на САЩ!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дон Вито

    17 5 Отговор
    Напрежението не се измерва в градуси, розови понита...
  • 12 Норвежците са известни

    20 10 Отговор

    До коментар #6 от "Норвежец":

    Живеещи в комуни Педофили,любители на груповият семеен секс през дългите полярни нощи .

    Коментиран от #15, #32

  • 13 Цъ.......

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ограждат добитъка край блатата
  • 14 Софиянец

    29 10 Отговор
    И къде е напрежението? Виждаме само едни насъскани евроаталнтически псенца са джавкат от безсилие срещу Мечока! 🇧🇬❤️🇷🇺
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 В Норвегия

    22 6 Отговор
    Децата са собственост на държавата,а не на семейството.
  • 17 Желязната завеса и

    17 3 Отговор
    и "берлински стени" пак ще бъдат построени но този път от другата страна. Марксистите интернационалисти не се предават да строят Светлото Бъдеще. Само са се прекръстили на Либерални глобалисти строящи Нов Световен ред.
    И пак с "грижа за Човека" и борба срещу враговете на народа.
  • 18 ЖълтоПаветен 5едераст

    13 3 Отговор
    Високо, високо....колко да е високо........повече от пилона на Рожен не е!!!
  • 19 404

    19 6 Отговор
    Тия астматици се взеха на сериозно.Егати и пуделите
  • 20 Kaлпазанин

    16 4 Отговор
    Ти да видиш ,руснак по бял халат и то вагнеровец да влезе в Норвегия и то в Арктика т тцтцтцт ,да не се е объркал нещо човека .тук повечето мисирки сте за психиатрия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Норвежец

    13 29 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    България е хубава държава, но е пълна с глупави путиняги.

    Коментиран от #28, #40

  • 23 Червената шапчица

    20 2 Отговор
    Както съобщават украинските медии, дезертьорството от въоръжените сили на Украйна стана масово през втората половина на тази година.
  • 24 az #СВО

    22 5 Отговор
    Една от новите африкански страни в Европа - Норвегия ще се превръща в концлагер!
    🤣🤣🤣

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Истината боли

    12 7 Отговор

    До коментар #15 от "И ти ли цаливаш К'У'РАна":

    В Норвегия кръвосмешението е на много по—високо ниво от Великобритания.Там няма изнасилвания,всичко си е в реда на нещата

    Коментиран от #31

  • 27 ЖълтоПаветен 5едераст

    5 2 Отговор
    Високо, високо....колко да е високо........повече от пилона на Рожен не е!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Механик

    4 12 Отговор

    До коментар #24 от "az #СВО":

    Неудачен пример. Падаш ли си по резаните салами на Чаршафи, камилари, аятоласи, козеловъри и Монголоидното целуващо КУРана?!?
  • 30 az #СВО

    12 4 Отговор
    Извънредно!

    ОТРК "Искандер" демилитаризира до 80 души от 47-а механизирана бригада на ВСУ в Сумска област.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ммм Дааа

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Норвежците са известни":

    А рушляците са известни с дълги запои ,а след това не ги търси за сеххс

    Коментиран от #36

  • 33 Гост

    2 3 Отговор
    Момци..какво означава ТАСС

    Коментиран от #37, #39, #50

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 И норвежкият народ

    12 7 Отговор
    се оказа прос, продаден и зом.биран от пропагандата и лъжите на САЩ.
  • 36 Имаш предвид опов'ръщаните ПИН доси

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "Ммм Дааа":

    Иначе Наташките са...ДАВАЛКИ ))))
  • 37 Телеграфната Агенция на

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Съветският съюз
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Сократ

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    ТАСС е институция. И че запазиха името, както беше нашата БТА, означава традиция.

    Коментиран от #44, #47

  • 40 Шиши

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Норвежец":

    Бегай бе кой те пита.
  • 41 Сократ

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Не отговаряш на въпросите , х'омиК":

    Типично за тролче. Нападки, обиди и нито грам мисъл. Като си такъв убеден либерал евроатлантик, покажи го с мисъл и знания, не с обиди и нападки. По това се познавате. Горките ви началници за години не смениха опорките, а вие се излагате.
  • 42 Рейгън

    0 3 Отговор
    "Мистър Сорос, тиър даун дат уол!"
  • 43 Павел

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "7676":

    Не Норвегия, унищожава тежката вода , която Хитлер си е произвеждал съвсем необезпокоявано в самата фашистка Норвегия, построявайки цял завод, а специална военна операция на героят от антифашистката съпротива Ронберг, който с още 5 души британци и шведи взривява завода и после бяга пеша в Швеция 300 километра през снеговете и който живя допреди само пет години.
    Норвежците са известни фашисти!
  • 44 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Сократ":

    Грешиш...не могат да скъсат с миналото...БТА си е БТА...ккто и да го четеш...за теб оставям да прочетеш ТАСС...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бат Сали-Енергото

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Не отговаряш на въпросите , х'омиК":

    Кат не щеш да целуваш Корана,па целувай ми бат Салиевия.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Нещо

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Като Генерален Секретар напр. на натютю
    Ама е съвсем друго
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ДатишиБа Май ката

    0 0 Отговор
    Много роздрави 2 рак
  • 53 ДатишиБа Май ката

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Не отговаряш на въпросите , х'омиК":

    Много роздрави 2 пак
  • 54 Сладко от сьомга

    0 0 Отговор
    Тия американофили мразят братушите и в червата. Факт. Добре, че е нефта, щото ако трябваше акъл, щяха да са у 9та глуха!
Новини по държави: