Отидете към основна версия

3 240 19

Извънредно положение над Северна Европа! Исландски вулкан изригна зрелищно

  • исландия-
  • вулкан-
  • гриндавик-
  • рейкянес-
  • сундхнюка

Около 3700 жители бяха евакуирани през ноември, тъй като тунел от магма с дължина около 15 км минава под Гриндавик до морското дъно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вулкан изригна снощи на югозападния исландски полуостров Рейкянес след седмици на сеизмична активност, предаде ДПА, като се позова на националната метеорологична служба, пише БТА.

Изригването на север от рибарското градче Гриндавик започна, написа институтът на интернет страницата си. Жителите са били евакуирани през ноември заради опасения от изригване, предшествано от поредица от земетресения.

На видеозаписи и снимки в социалната мрежа "Екс" се виждат оранжево-червени фонтани от лава, които летят към тъмното нощно небе и го осветяват. Според местни медии полицията е предупредила хората да не приближават вулкана.

Геофизикът Бенедикт Офейгсон от Исландската метеорологична служба каза, че изригването е локализирано в кратера Сундхнюка, съобщиха местни медии. В момента е трудно да се каже дали инфраструктурата или Гриндавик са в опасност.

"Започнало е изригване близо до Гриндавик. Не знаем колко щети би могло да нанесе то", написа президентът на Исландия Гудни Йоханесон във "Фейсбук". "Подчертавам, че всички трябва да следват препоръките и инструкциите на службата за гражданска защита".

В Гриндавик, който се намира на около 40 км югозападно от столицата Рейкявик, от седмици е в сила предупреждение за изригване на вулкана. Около 3700 жители бяха евакуирани през ноември, тъй като тунел от магма с дължина около 15 км минава под Гриндавик до морското дъно.

Сеизмичната активност наложи и временно затваряне на близката Синя лагуна, една от най-известните туристически атракции в Исландия, която този уикенд отвори отново.

Според Националното исландско радио жителите на Гриндавик наскоро са получили разрешение да влизат в домовете си, но все още нямат право да останат там за постоянно.

Изригването на вулкана днес вече отслабва, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на метеорологичната служба. Има вероятност все още да има замърсяване с газ късно тази вечер или утре сутринта в района на столицата Рейкявик, допълни службата.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини