Last news in Fakti

19 Декември, 2023 16:55 3 207 19

Извънредно положение над Северна Европа! Исландски вулкан изригна зрелищно

  • исландия-
  • вулкан-
  • гриндавик-
  • рейкянес-
  • сундхнюка

Около 3700 жители бяха евакуирани през ноември, тъй като тунел от магма с дължина около 15 км минава под Гриндавик до морското дъно

Извънредно положение над Северна Европа! Исландски вулкан изригна зрелищно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вулкан изригна снощи на югозападния исландски полуостров Рейкянес след седмици на сеизмична активност, предаде ДПА, като се позова на националната метеорологична служба, пише БТА.

Изригването на север от рибарското градче Гриндавик започна, написа институтът на интернет страницата си. Жителите са били евакуирани през ноември заради опасения от изригване, предшествано от поредица от земетресения.

На видеозаписи и снимки в социалната мрежа "Екс" се виждат оранжево-червени фонтани от лава, които летят към тъмното нощно небе и го осветяват. Според местни медии полицията е предупредила хората да не приближават вулкана.

Геофизикът Бенедикт Офейгсон от Исландската метеорологична служба каза, че изригването е локализирано в кратера Сундхнюка, съобщиха местни медии. В момента е трудно да се каже дали инфраструктурата или Гриндавик са в опасност.

"Започнало е изригване близо до Гриндавик. Не знаем колко щети би могло да нанесе то", написа президентът на Исландия Гудни Йоханесон във "Фейсбук". "Подчертавам, че всички трябва да следват препоръките и инструкциите на службата за гражданска защита".

В Гриндавик, който се намира на около 40 км югозападно от столицата Рейкявик, от седмици е в сила предупреждение за изригване на вулкана. Около 3700 жители бяха евакуирани през ноември, тъй като тунел от магма с дължина около 15 км минава под Гриндавик до морското дъно.

Сеизмичната активност наложи и временно затваряне на близката Синя лагуна, една от най-известните туристически атракции в Исландия, която този уикенд отвори отново.

Според Националното исландско радио жителите на Гриндавик наскоро са получили разрешение да влизат в домовете си, но все още нямат право да останат там за постоянно.

Изригването на вулкана днес вече отслабва, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на метеорологичната служба. Има вероятност все още да има замърсяване с газ късно тази вечер или утре сутринта в района на столицата Рейкявик, допълни службата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааа

    39 2 Отговор
    Край, въглеродният отпечатък отиде у ряката 😄
  • 2 Веднага

    30 2 Отговор
    санкции!
  • 3 Господ си знае работата!

    30 4 Отговор
    Има само 2 пола, който мисли, че по-добре знае от Бог и се прави на майстор, ще гори в ада...
  • 4 да де

    31 2 Отговор
    Онова недоразумение Грета Тумберг да ходи да го запуши, че отиде екологията.
  • 5 Зелен Екоталибан

    32 3 Отговор
    Вулкана веднага да се закрие! И санкции на Исландия, задето още ползва замърсяващи вулкани!
  • 6 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 3 Отговор
    Нашата планета е едно холямо рохкаво яйце, в което вътре ври магмата. А ние живеем на тънката черупка на яйцето, която е пропукана на много места. Добре, че България не е върху пукнатина! Но ако изригне Кампи Флегрей в Италия, ще стане много сложно и за нас!

    Коментиран от #9

  • 7 Българин

    21 4 Отговор
    Гледайте в нета Глобална криза.Там на 2 декември он лайн на няколко езика учени от цял свят обявиха,че започват небивали природни бедствия и катаклизми който най вероятно ще превърнат земята в необитаема планета като Марс.
    Там те и развенчаха мита ,че климатичните промени са причинени от човека като същите казват,че всичко това е дело на енергия от космоса която променя структората и функцията на земното ядро и се сменят магнитните полюси.
    Процеса е цикличен и се случва на всеки 12000..
    Точно там споменаха и за тези зачестили вулканични изригвания и земетресениния чиито причина са аномалиите с земното ядро и магмата.
    Така,че носете си новите дрехи и живейте ден за ден,защото. краяна тая деградирала цивилизация е близо .

    Коментиран от #12, #15, #19

  • 8 Глобалното затопляне го има

    6 9 Отговор
    Щом на север снега и студа не могат да охладят земята която да спре изригването а и земетресенията по света допринасят за движението на тектоничните плочи понеже леда на полюсите е малко следва че и тежестта на ледовете не притиска тектоничните плочи които да са напрегнати а вече се трият помежду си

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кога, кога Йелоустоун?

    14 7 Отговор
    Време е Краваристан да умре! Хайде, дано по-скоро!!! Да ги видим после, тези с флексовете, чии ръце ще режат? Да не им отрежат техните? Изригне ли Йелоустоун цялата тази пасмина толкова ниско ще се наведе, че няма да им чуем гласвете и няма да ги видим повече по "официалните" канали!
  • 11 🔞🔞🔞🔞🔞

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Глобалното затопляне го има":

    Това глобално затопляне не е причинено от човека ,а е функция на промени в земното ядро и разместване на магнитните полюси .
    Измамата ,че глобалното затопляне ,че е заради(човешка дейност)беше с цел шепа еврейски банкСТери да си пълнят гушите с така наречената такса вредни въглеродни емисии.
    Сега планетата отива по дяволите и да видим мошетата и (елита)дали ще успее си занесе в пъкала всичките трилиони които заграбиха от найвното население.
  • 12 Това се казва:

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Апокалипсис! Евреите казват по този повод: "Единствената справедливост на живота е, че ВСИЧКИ УМИРАТ!"
  • 13 Урсула ще отиде там

    7 3 Отговор
    и с чували ще хвърля милиарди, пачки в кратера за да се "финансира" и успешно запуши климатичната катастрофа! А Орбан ще бъде против, понеже това само ще разгори огъня повече и ще има много повече СО2 в атмосферата! НО, Урсула ще призове всичките пратийни, евро-секретарки да изключат Орбан от "умните" им решения, да не им пречи!
  • 14 От дима огъня и жупела

    3 4 Отговор
    От тях ще страдат хората
    Апокалипсис на Йоан
    Това са оръжията и транспортните средства които сега са масиви
  • 15 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Все пак, трябва да гледаме с някакъв филтър, кои са тези учени. Има различни мнения сред тях, но има и псевдоучени, които говорят увлекателно неверни факти. Какви са тези космически въздействия? Гравитация и лъчения. В най-голяма степен могат да дойдат от слънчевата система. В огромната си част от Слънцето. Но тук на земята, хората също влияем на климата.
  • 16 Незабавно

    5 2 Отговор
    Грета Тумбак да седне върху вулкана и да предотврати екокатастрофата! За какво ги орибира тия милиони, като когато трябва никога я няма?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Неко

    0 0 Отговор
    Лятото бяха писали че това ще стане ??!!
  • 19 Сердиканец в Манила

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    "Енергия от космоса" - хахахаха! Прочетия "проект Синият Лъч на НАСА" . Никакви енергии от космоса няма, всичко е манипулация. Кой спонсорира филмите, че имало извънземни които ни нападат? Това са антихристиянски проекти и учения, че няма Господ, че сме създадени от извънземните, че съществуват извънземни които видиш ли щели да дойдат тук.. - абсолютни лъжи и пропаганда! Точно истинските учени доказаха, че няма никакви индикации на живот не само в слънчевата система, ами и в цялата галактика и отвъд нея. Обаче постоянно се спонсорират и лансират разни глупави теории за извънземни. Всичко е с ясна цел - нов световен ред!