Отидете към основна версия

8 136 66

Ястребът от Прага: Войната се обръща в полза на Русия

  • петр павел-
  • чехия-
  • русия-
  • украйна-
  • нато

САЩ също се насочват към президентски избори с неясен резултат през следващата година, което ще повлияе на случващото се в Украйна, казва Петр Павел в интервюто

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чешкият президент Петр Павел очаква "значителни развития" в пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през следващата година - и те вероятно няма да бъдат благоприятни за Киев, пише европейската редакция на Politico.

В интервю за чешкото онлайн издание Seznam Zprávy, Павел беше попитан за неговия профил в годишната класация на POLITICO за най-влиятелните хора в Европа, в която той беше описан като "ястреб, когато става въпрос както за Русия, така и за Китай“, който напълно подкрепя Украйна, както и по-нататъшното разширяване на НАТО.

Запитан какви са очакванията му по тези въпроси за следващата година, той заяви: "Имаме много пред нас, защото развитието на конфликта в Украйна показва, че е много вероятно да видим някои значими развития през следващата година.

"И индикациите досега са, че няма да бъде в най-добрия смисъл на думата, както бихме искали да бъде“, предупреди президентът в интервю, публикувано в понеделник, заявявайки, че ще има "нова ситуация, с която ще трябва да се справяме“.

Коментарите на чешкия президент, който е бивш генерал, високопоставен лидер на НАТО и твърд поддръжник на Украйна, идват в момент на предизвикателство за Киев.

По собствено признание на украински официални лица контранастъплението на Киев напредва по-бавно от очакваното. Сега, когато зимата наближава, позициите на бойното поле ще останат укрепени през следващите няколко месеца.

Междувременно Киев се бори да поддържа подкрепата на своите съюзници.

Но в Европа засилената опозиция от страна на унгарския премиер Виктор Орбан, известен с близостта си с руския президент Владимир Путин, заплашва да провали важен пакет от помощ от 50 милиарда евро. В САЩ плановете за предоставяне на допълнителна помощ за Киев бяха в застой от седмици поради съпротивата на републиканските законодатели.

САЩ също се насочват към президентски избори с неясен резултат през следващата година, което ще повлияе на случващото се в Украйна, казва Павел в интервюто.

"Очакването на изборите ще доведе и до определени промени на бойното поле", обясни чешкият президент, тъй като Путин каза, че смята САЩ за единствения "партньор за евентуални преговори", които могат да се случат едва след изборите.

"От страна на Владимир Путин има очаквания, че ако Доналд Тръмп успее, той ще може да се разбере с него, независимо от това какво мислят Украйна или останалата част от Европа, и ... да върне на Русия статута на ключов играч“, заяви още Павел.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания