Отидете към основна версия

6 119 49

Русия е поискала от Казахстан да изпрати войници заради преврата на Пригожин. Токаев е отказал

  • вагнер-
  • токаев-
  • русия-
  • казахстан-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • николай патрушев-
  • одкб-
  • чвк-
  • украйна

Николай Патрушев е организирал убийството на Пригожин, Путин не е имал нищо против

Снимки: БГНЕС/ EPA

Смъртта на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетна катастрофа е убийство, поръчано да бъде организирано от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на представители на западните разузнавателни служби и бивш офицер от руското разузнаване.

Патрушев е започнал да предупреждава Владимир Путин за нарастващото влияние на Пригожин още през лятото на 2022 г. Тогава обаче руският президент пренебрегнал предупрежденията, особено след като частната армия "Вагнер" постигаше успехи във войната в Украйна.

Бивш офицер от руското разузнаване твърди, че всичко се е променило през октомври 2022 г., след като Пригожин се обадил на Путин и „грубо“ се оплакал от недостиг на боеприпаси. Този разговор беше чут от Патрушев, който след това го използва, за да убеди Путин да се дистанцира от Пригожин, който според секретаря на Съвета за сигурност е станал опасен и вече не уважава авторитета на Кремъл.

На 23 юни 2023 г. Пригожин се разбунтува. В този момент Патрушев „взе властта в свои ръце“, отбелязва изданието. Според The ​​Wall Street Journal секретарят на Съвета за сигурност е организирал „поредица“ от телефонни обаждания, за да убеди Пригожин да спре бунта. Самият Пригожин не отговори на обаждания от Кремъл.

Патрушев се обадил и на Александър Лукашенко и на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев - търсел посредници за разрешаване на конфликта. Събеседниците на WSJ твърдят, че обаждането до Токаев е било застраховка срещу най-лошия сценарий. Предполагаше се, че ако руската армия не може да удържи наемниците на Пригожин, тогава Казахстан ще изпрати своите въоръжени сили като реципрочна услуга за навлизането на силите на ОДКБ в страната през януари 2022 г. Токаев обаче отказал, твърдят източници на американския вестник.

След неуспешния преврат Патрушев е наредил на свой помощник да започне подготовката на операция „за ликвидиране на Пригожин“. Представители на западните разузнавателни служби твърдят, че по-късно на Путин са били показани тези планове и той не е възразил. На 23 август Пригожин изчака самолета си да бъде проверен на летището в Москва, преди да излети. Според източници от западните разузнавателни служби, точно в този момент под крилото е била поставена малка бомба. Самолетът на Пригожин Embraer Legacy 600 се разби в Тверска област малко след излитането си от столицата. Русия не допусна чуждестранни служители до разследването.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания