Отидете към основна версия

17 881 129

Колосален стратегически удар по Русия

  • русия-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • украйна-
  • кавказ-
  • азербайджан-
  • владимир путин-
  • никол пашинян

Русия загуби още един дългогодишен съюзник в лицето на Армения

Снимка: БГНЕС/ EPA

Армения е партньор на Русия от доста дълъг период от време и нейният отказ от това партньорство е сериозен удар по амбициите на Руската федерация. Освен това това е сигнал за другите страни в региона, че далеч не е необходимо да се опитват да бъдат приятели с агресора. Това мнение изрази политологът Игор Рейтерович по телевизионния канал FREEДОМ.

Според политолога в Армения все още има руска военна база. И това, смята той, е един от елементите на влияние върху процесите, които протичат в този регион.

„Ако Армения наистина иска напълно да скъса отношенията си с Руската федерация и да се придвижи както към Европейския съюз, така и към НАТО, а такива разговори в момента се водят доста активно, тогава, разбира се, те трябва да започнат с това, че тази база трябва да бъде премахната от територията на суверенна държава“, подчерта Райтерович.

Наскоро арменският премиер Никол Пашинян призна, че Армения е допуснала стратегическа грешка, разчитайки на Москва за помощ в областта на отбраната. Кремъл обърна гръб на Армения във войната ѝ в Нагорни Карабах, доказвайки, че е неблагонадежден партньор.

„Това приятелство днес просто не само че не е полезно, но на първо място е опасно поради политиката, която провежда Руската федерация. И цената на това приятелство е много ясно видима“, каза Райтерович. Затова загубата на такива отношения е колосален удар по руските амбиции, смята експертът.

„И това като цяло е потвърждение на тенденцията, която наблюдаваме поне през последните няколко години: Русия напуска различни региони, в които преди това имаше доста сериозно присъствие. И си тръгва преди всичко заради грешките си, неадекватното си поведение и неразбирането на новите реалности“, каза Райтерович.

Отношенията между Ереван и Москва се охладиха след влошаването на ситуацията в Карабах. По това време Армения, като член на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), разчиташе на военна подкрепа от Русия. Путин обаче не помогна по никакъв начин на арменците. Сега Ереван привлича подкрепата на западните съюзници.

„Сега Армения открито заявява на Русия, че не се нуждае от нейното посредничество при сключването на мирен договор с Азербайджан. Водят се преговори. Очевидно е, че тези преговори са покровителствани от други страни, а Русия е оставена встрани от такъв важен момент като гарантирането на сигурността на Армения“, коментира Александър Леонов, изпълнителен директор на Центъра за приложни политически изследвания „Пента“.

Ереван намери подкрепа от западните си съюзници - Европейския съюз и САЩ. За суверенитета на Армения, която няма общи граници с агресивна Русия, единственият потенциален източник на опасност остава руската военна база в град Гюмри.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 152 гласа.

Свързани новини