Отидете към основна версия

16 662 64

Шест страни от ЕС не се присъединиха към гаранциите за сигурност за Украйна

  • гаранции-
  • украйна-
  • сигурност

Това са Австрия, Хърватия, Полша, Унгария, Словакия и Малта

Заместник-началникът на кабинета на Владимир Зеленски Андрей Сибига назова шест страни от ЕС, които не са се присъединили към декларацията за гаранции за сигурност на Киев, съобщава украинското издание Strana.ua, цитирано отРИА Новости.

В петък ръководителят на кабинета на Зеленски Андрий Ермак каза, че повече от 30 страни са се присъединили към декларацията за гаранции за сигурност, а 15 са изразили готовност да започнат консултации по двустранни споразумения. Съветникът на ръководителя на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк каза в началото на септември, че Киев очаква 51 държави да станат ключови гаранти за неговата сигурност.

„Офисът на президента посочи шест държави от ЕС, които не са се присъединили към декларацията за гаранции за сигурност на Украйна. Става дума за Австрия, Хърватия, Полша, Унгария, Словакия и Малта“, се казва в съобщение на изданието в канала му в Telegram.

„Мисля, че всички тези държави имат политическа воля да станат страна по декларацията“, заяви заместник-началникът на кабинета на Зеленски.

По-рано на срещата на върха на НАТО във Вилнюс страните от Г-7 публикува декларация в подкрепа на Украйна. Споменатите в него ангажименти за сигурност обаче не предвиждат конкретни срокове за изпълнение, както и предишните обещания относно членството на Украйна в алианса. В Киев се надяват "гаранциите за сигурност" да заработят преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 г.

Както Financial Times съобщи по-рано, гаранциите за сигурност на Украйна могат да бъдат формализирани като двустранни споразумения с Франция, Германия, Съединените щати и редица други страни за дългосрочно финансиране, военни доставки и обучение на войници.

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО относно доставките на оръжие за Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Той посочи, че САЩ и НАТО участват пряко в конфликта в Украйна, включително не само като доставят оръжие, но и чрез обучение на персонал във Великобритания, Германия, Италия и други страни. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че помпането на Украйна с оръжия от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има отрицателен ефект.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 95 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: