Отидете към основна версия

10 939 149

Под тежък обстрел! Русия смени акцента на нощните атаки

  • русия-
  • украйна-
  • дронове-
  • война-
  • ракети-
  • харков

Говорителят на ВВС също така добави, че руснаците са ударили Харков в събота вечерта с шест ракети С-300, поразявайки хотел и други цивилни обекти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В навечерието на Нова година украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили едва 21 от 49 ударни дрона, изстреляни от руските войски срещу Украйна. Това заяви говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат, цитиран от "Украинская правда“.

"В нощта на 31 декември 2023 г. руските окупатори атакуваха с ударни БПЛА от типа "Шахед“ от три посоки: нос Чауда (Крим), Приморско-Ахтарски район и Курска област – Руска федерация.

Регистрирани са общо 49 вражески дрона "Шахед-136/131". Врагът атакува и град Харков с шест зенитни управляеми ракети С-300.

Противникът изпрати повечето от ударните безпилотни самолети по предната линия на отбраната, както и по граждански, военни и инфраструктурни обекти в прифронтовите територии, по-специално в Харковска, Херсонска, Николаевска и Запорожка области.

В различни региони на Украйна подразделенията на мобилните огневи групи на Силите за отбрана, изтребителната авиация и зенитно-ракетните части на ВВС унищожиха 21 "Шахеда“ на противника“, заяви Игнат.

Той обясни, че повечето от ударните дронове тази нощ са били насочени към фронтовата територия, а не в тиловите райони на Украйна. Това е "промяна в акцента на атаката“, по-трудно е да се свалят "Шахеди“ от близко разстояние, обясни той.

"Следователно свалените 21 Шахеда също е добър резултат, тъй като онези дронове, които атакуваха от три посоки и летяха към централна (част на) Украйна, бяха унищожени“, заяви Игнат.

Той добави, че Русия е изстреляла около 3800 ударни дрона срещу Украйна от септември 2022 г. и около 3000 са били унищожени от украинските отбранителни сили по време на пълномащабната война.

От оперативна група "Юг“ на ВСУ съобщиха, че атаката с дронове този път е продължила 7 часа, в района на Николаев е унищожен 1 "Шахед“, в района на Одеса - 6 "Шахеда“, но в района на Одеса отломките са паднали в крайбрежната зона. , а в района на Херсон поради удари с дрон са повредени частни домове.

Говорителят на ВВС също така добави, че руснаците са ударили Харков в събота вечерта с шест ракети С-300, поразявайки хотел и други цивилни обекти.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: