Last news in Fakti

1 Януари, 2024 12:27 4 199 74

Financial Times с прогноза за новата година: Байдън бие Тръмп, мир в Близкия Изток и тежка ситуация на фронта в Украйна

  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • хамас-
  • илон мъск-
  • украйна-
  • русия

Въпреки това вероятно ще продължи да бъде изключително трудно за Киев да постигне военен пробив, така че Украйна ще бъде под все по-голям натиск за преговори с Москва, се казва в статията

Financial Times с прогноза за новата година: Байдън бие Тръмп, мир в Близкия Изток и тежка ситуация на фронта в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън ще победи Доналд Тръмп на предстоящите избори, големите войни в Близкия изток и Азия ще бъдат избегнати, Брюксел и Вашингтон ще продължат да финансират Киев, а X (бившият Twitter) ще фалира. Тези прогнози за 2024 г. направиха редовните автори на бизнес вестника Financial Times (FT).

Според наблюдатели на изданието, ако Тръмп бъде допуснат да участва в надпреварата за президент на Съединените щати, той няма да успее да победи настоящия държавен глава Джо Байдън, но самите избори през ноември ще станат "най-грозните в историята на САЩ“. Според оценките на FT Байдън ще победи опонента си с минимална разлика в гласовете, което ще бъде осигурено от гласоподаватели, които смятат втория мандат на "очевидно застаряващ“ президент демократ за по-малко зло от завръщането на неговия вероятен републикански съперник в Белия Дом.

Според прогнозите, Байдън ще успее да преодолее различията в Конгреса, като осигури отпускането на пари за подпомагане на Украйна. В същото време, ако Тръмп победи, въпросът с финансирането на Киев ще стане още по-проблематичен. На свой ред Европейският съюз може вече да намери начин да деблокира четиригодишен пакет от помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро в началото на 2024 г., заобикаляйки ветото на Унгария.

"Въпреки това вероятно ще продължи да бъде изключително трудно за Украйна да постигне военен пробив, така че тя ще бъде под все по-голям натиск за преговори с Москва“, се казва в статията.

Изданието смята за малко вероятен опитът на Китай да постигне обединение с Тайван с военни средства. FT смята, че засега Пекин ще продължи да преследва тази цел по други начини, комбинирайки военно възпиране с икономически обещания, стремейки се към международна изолация на Тайпе и увеличавайки влиянието си във вътрешната политика на острова. В статията се прогнозира, че конфронтацията между Израел и ХАМАС в ивицата Газа няма да прерасне в мащабен регионален конфликт. Вестникът посочва, че нито Техеран, нито Вашингтон се интересуват от това, но ситуацията на израелско-ливанската граница ще остане изключително нестабилна.

FT прогнозира, че британската Лейбъристка партия, водена от Кийр Стармър, ще спечели предстоящите парламентарни избори в Обединеното кралство, измествайки консерваторите, които управляваха страната от 2010 г. На фона на умората и разделенията в партията на торите, "изключително трудно е да се види как министър-председателят [Риши Сунак] може да си възвърне достатъчно подкрепа, за да остане на власт". Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както очаква изданието, не без усилия ще може да остане на поста си.

Икономически прогнози

Financial Times вещае, че през 2024 г. X, която преди това беше придобита от Илон Мъск, ще фалира. Отбелязва се, че собственикът на SpaceX и Tesla може да подаде молба за банкрут на фона на конфликт с рекламодатели, надявайки се все пак да запази контрола над компанията. Датският фармацевтичен гигант Novo Nordick ще стане най-скъпата компания в Европа през 2024 г. благодарение на лекарството си Ozempic, което се използва за лечение на затлъстяване.

В краткосрочен план изданието прогнозира така нареченото меко кацане за икономиката на САЩ, което предполага стабилизиране при намаляване на инфлацията и липса на значително увеличение на безработицата. Ситуацията обаче може да стане по-трудна само след няколко месеца, ако геополитическото напрежение и смущенията в международната търговия доведат до по-висока инфлация и по-бавен икономически растеж в Съединените щати. На този фон облигациите ще станат по-привлекателен финансов инструмент за инвеститорите. Авторите на публикацията очакват още, че в САЩ и Европа 2024 г. ще бъде по-богата на публично предлагане на акции.

Китай, според оценките на FT, благодарение на различни мерки за подкрепа на правителството за икономиката, ще продължи да показва растеж на ниво, което уверено надхвърля 4% от БВП. В същото време Централната банка на Япония, противно на някои прогнози, няма да продължи да повишава основния лихвен процент, който до края на 2024 г. ще бъде близо до нулата. Това ще бъде улеснено от укрепването на йената и не твърде значително увеличение на заплатите.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кресна

    126 12 Отговор
    Това не са прогнози ,това заглавие по скоро трябва да а е ; Мокри сънища .

    Коментиран от #12

  • 3 Селянин

    105 8 Отговор
    Никой не ви вярва вече!
  • 4 Русофил

    14 119 Отговор
    Украйна ще стане най-добрия пазител на цивилизацията от руската чума.

    Коментиран от #14, #67

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 макдоналдс тръмп

    99 7 Отговор
    хахаха живите мощи дали знаят ,че са кандидат за президент ,краварите с този памперс станаха за смях и на полевките

    Коментиран от #19

  • 9 Бесен-_ Язовец

    85 10 Отговор
    Прогнозата реална е :ноември месец гражданска война у ФАЩ, Руската армия побеждава фашизма до Март месец, в Близкия изток конфликта може стане глобален.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Жмуц

    93 4 Отговор
    След първото изречение се разбра, че ще е само лъжа. Слийпи Джо щял да бие Тръмп...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЕВМ

    82 5 Отговор
    С подкрепа 5% байПън може да бие Тръмп само с умрели, гласуващи по пощата и машинации срещу Тръмп

    Коментиран от #37

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КОТарАК

    8 56 Отговор
    пак почнаха да лаят за пробиви...не можеш да пробиеш без превъзходство във въздуха окопали се с километрови минни полета ва тници , които постоянно ги презареждат с нови солдати от Азия и всичките и племена! защита и чакаме колапса на РФ, ТВА ТРЯБВА да е стратегията
  • 16 фантастико медия представя....

    63 4 Отговор
    мечтите са безплатни
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Уса

    56 4 Отговор
    Отново са ви пробутали от евтиното бяло
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 кво става с рублюта, таварищи

    7 46 Отговор
    Що продължава да пада рублята?

    Коментиран от #53

  • 21 БАЙДЪН ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА ПАМПЕРС

    51 4 Отговор
    НА 2024 ТА ГАДИНА !
  • 22 Нищо

    52 9 Отговор
    не зависи от укрите и бандите във Фашингтон!

    Русия ще гарантира националната си сигурност, кристално ясно е...

    Z
  • 23 ти да видиш

    50 3 Отговор
    Хаха, нищо от прокобите на Фейнешъл Таймс няма да се сбъдне освен това, че успешно, ще си сменят пола в цялата им мисирска редакция 😅
  • 24 Прогнозата

    39 2 Отговор
    Бинденко улучва стълбата, оп за малко да я оцели
  • 25 ДОЛАРА В САЩ И КАНАДА ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕН

    31 7 Отговор
    ПО КУРС 1ДОЛАР ЗА ЕДНА РУБЛА ! СЪЩОТО ЩЕ ВАЖИ И ЗА ЕВРОТО !
  • 26 Обонго

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Дай на него
  • 27 Хвърлибобев

    46 5 Отговор
    Ще се случи точно обратното на това което баят! 🔮
    Страх тресе либералния краварник!
  • 28 Ментални проблеми

    39 3 Отговор
    Ясно си личи колко далеч са от логиката читателите на FT. Това е обяснимо. Алчността изкривява пространството и човекът вижда друга картина.
  • 29 ИзБори.

    29 3 Отговор
    Все още ни натрапват негови снимки от пандемията за да изглежда млад.
    Същото правят и с американците.
    Горките нямат друг избор.
    Под стои на урната.
    Резултатът е ясен.
  • 30 ЦРУ

    8 28 Отговор
    Прогнозата е Байдън да победи всички съперници за президент, да превъоържи американската армия, да забави нахлуването на китай в Тайван , да спре войната в Газа, да разшири военния потенциал на Украйна в войната им срещу русия, да превъоръжи Япония и Южна Корея, да изпрати армии в Латинска Америка, Африка, Арабския свят и Южно китайско море, и да се подготви за военен конфликт с БРИКС и ШОС и предстояща трета световна война, и да възроди икономиката си и военния потенциал на Запада, всичко е постижимо от САЩ

    Коментиран от #50, #74

  • 31 ХиХи

    26 2 Отговор
    Ким звъни на другата нова година у белото къща
    ЧНГ господин президент
    Бинденко: Нали ти казах, че вече не съм президент
    Ким: Мухахахахахаха
  • 32 Мишел

    24 3 Отговор
    😁Прогнозите на FT съгласувани ли са с най новите пророчества на баба Ванга ?
  • 33 Механик

    36 3 Отговор
    "Байдън ще успее да преодолее..."
    До тука стигнах и спирам да чета. Байдън не може да преодолее желанието си да се здрависвас Невидимия и да пада на равното, та щял да проодолява конгреса.
    По нямога е чудя на каква дрога ги държат тия, дето дават такива прогнози.
  • 34 Така Така

    30 2 Отговор
    Прогнозата е точно обратната на това което пише хахаха Няма шанс деменцията да победи, за мир в близкият Изток също, там тепърва конфликта ще се разраства дори и с временни примирия, Украйнс приключва през 2024
  • 35 Анонимен

    25 2 Отговор
    Направили са такива прогнози, които на тях им се искат, а не които са реалистични.
  • 36 МирО

    32 2 Отговор
    ХА ХА, въпросът е повече байДън ще доживее ли до изборите, па камо ли да бие Тръмп, ха ха
  • 37 Даа

    21 5 Отговор

    До коментар #13 от "ЕВМ":

    Той така и спечели, с гласуване по пощата. Бог да пази!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 В.В.П.

    19 1 Отговор
    Джоуи цървула пуква ..и така ..
  • 40 В.В.П.

    21 2 Отговор
    Близкият изток се обединява срещу Чафутите ...Хамас ,хезбола и армията на Сирия .,ще пребият наглия уврей .
  • 41 инфо

    22 1 Отговор
    Традиционните наративи, нищо неочаквано от тези - скука и празно дърдорене. Да бяха "хвърлили боб", щяха да имат по достоверна "прогноза"
  • 42 В.В.П.

    19 2 Отговор
    Киеф шебъде заравнен на поляна за картофи..
  • 43 някой не е в час с нещата

    17 1 Отговор
    тези които са “прогнозирали” малко са се объркали няма как байИздън да бие тръмп честно и освен това ако байИздън спечели няма да спе войната в територията на сина му виж дончо веднага ще я спре само да се докопа до властта ! и освен това колко кукли сте направили на байИздън че той едвам си изкара мандата за втори е несериозно да се говори
  • 44 Българин

    25 1 Отговор
    Файншъл таймс е издание на лондонското сити което се ръководи от рептилското влечуго Родшилд,така ,че е нормално да пускат такива прогнози.Системата на сатанисткия (елит) е следната Ватикана е главата която ръководи.
    Ватикана е държава в държавата Италия..
    Ватикана е най богатата организация на земята и пазител на тайните и истинската история на света .
    Финансиите на жидо-рептилския(елит) пък се ръковидят отеврейските банкери на родшилдови в лондонското сити-пак държава в държавата,която е независима институция от правителството в Лондон и накрая военната мощ на този сатанистки (елит) се крепи на САЩ или по точно Вашингтон,окръг Колумбия,която пак е наднационална и също си държава в държавата.
    Те срещу този сатанистки (елит)-ЕЛит птоизлиза от старозаветнното сатанистко божество Едом ел на еврейски червения(бог),а за християни и мюсюлмани червен звяр,та срещу тези демонични изчадия днес Православна Русия воюва и дава свидни жертви за да освободи човечеството от тази сатанистка рептилска и ционистка сг@н.
  • 45 В.В.П.

    23 3 Отговор
    Джо и Урсул фашиста са за бунището на историята ..Съд за геноцид и разпалване на военни конфликти..

    Коментиран от #71

  • 46 В.В.П.

    18 1 Отговор
    Иззрайна намирисва на ядрено бунище ..зап.част ...От многото военна ,,помощ,,на сащ и ЕС НАТО..
  • 47 дама пика

    4 20 Отговор
    Дано да се сбъднат всичките прогнози на Financial Times, без изключение!

    Коментиран от #52

  • 48 АМА РАЗБИРА СЕ

    23 1 Отговор
    КАК ЛИ ПЪК НЕ БАЙДЪН ПОБЕЖДАВА АКО НЕ СЕ ИЗПУСНЕ НА НЯКОЙ МИТИНГ
    МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АНГЛИЯ НЯМА ДА Е СИВ ПАКИСТАНЕЦ А СИН МАРСИАНЕЦ
    ПУТИН ЩЕ СЕ СПОМИНЕ ЗА 13 ПЪТ БАРАБАР С ТРОЙНИЦИТЕ СИ
    УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ ЗАМЕРЯЙКИ РУСНАЦИТЕ С НАЛЪМИ
    А РОЗОВИТЕ ЕДНОРОЗИ ЩЕ СТАНАТ ЗАЩИТЕН ВИД
    ЯВНО ДИЗАЙНЕРСКАТА ДРОГА Е ПОЕВТИНЯЛА
  • 49 Фибата

    18 1 Отговор
    Откога на примитивната либерална пропаганда й викат прогноза?

    ЧНГ!
  • 50 САМО ТОЛКОЗ ЛИ

    21 0 Отговор

    До коментар #30 от "ЦРУ":

    А КОЛОНИЗАЦИЯТА НА МАРС
    ОТКРИВАНЕТО НА ЕЛЕКСИРА НА БЕЗСМЪРТИЕТО
    ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА НА МОЗЪК ЩОТО ЗА БАЙДЪН Е ВАЖНО
    ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА 10 МИЛИОНА УКРАИНЦИ НА ВЪЗРАСТ 20 - 25 ГОДИНИ ЗА ЦЕЛИТЕ НА МОБИЛИЗАЦИЯТА
    ДРЕБОЛИИ ЩО ПЪК ДА НЕ СТАНЕ
  • 51 Красимир Петров

    18 1 Отговор
    Financial Times е копие на Пеевските и Прокопиевите медии.80% от Американците се отвращават от Байдън и демиократите.Тръмп със сигурност ще спечели изборите през 2024г.
  • 52 А ДАНО

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "дама пика":

    АМА НА ДАЛИ
    АБЕ ТИ ДЕВСТВЕННА ЛИ СИ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хи хи хи

    8 0 Отговор
    не Научна Фантастика 2024
  • 55 Крокодил

    13 1 Отговор
    Това което може да се манипулира е добре за "дълбоката държава" само че манипулации на фронта в Украйна не вървят! Иска им се на псевдо либералите, но вероятно няма да им излезе сметката!!!

    Коментиран от #60, #72

  • 56 3.14К

    9 0 Отговор
    FT знаят, че в софтуера на Sartmatik е заложено всички починали през последните 30 години да гласуват за Байдън. После пак ще обвинят несъгласните с проведените избори в екстремизъм, а не както в Сърбия и Украйна като борци за демокрация.
  • 57 Я го знам !

    7 1 Отговор
    Некой още не е изтрезнял 😂
  • 58 пенко

    13 2 Отговор
    ДОЛАРЪТ Е ПОД ЕВРЕЙСКО -ЦИОНИСТКО "ГОСПОДСТВО " !!!! КАКВО ДРУГО МОЖЕ ДА НАПИШЕ ВЕСТНИКЪТ НА СЕМИТСКИЯ ДОЛАР -СЛЕД КАТО БАЙДЪН Е МАФИОТСКИ ПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРЕЙСКАТА -ЦИОНИСТКА ДЕМОКРАТИЧЕСКА "ПАРТИЯ " /ПАРТИЯ НА ВОЙНИТЕ / -- ТЕЖКО ИМ И ГОРКО !!!!!!!!!
  • 59 фен на сидеров

    7 0 Отговор
    ще им се !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Точен

    7 2 Отговор
    Дори не прочетох цялата статия - скучни нереалистични мечти.
  • 62 стоян георгиев

    3 12 Отговор
    Украйна ще пречупи русия през тази година.настъпва момента на руската загуба.

    Коментиран от #65

  • 63 ха ха

    6 0 Отговор
    Ясно, изборите в САЩ пак ще са честни.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Коко

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    Цяла година имаше да поумнееш, ама май си пропуснал шанса си!?

    Коментиран от #70

  • 66 007

    1 3 Отговор
    Защо пак да се дрънкт двете кухи стари лейки за президент, заради които е тази бъркотия, вече навсякъде по света. Да си пожелаем първа жена президент, за което да спорят Ники Хейли и Мишел Обама. Да бъде, казах!
  • 67 Добре ли спа,

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    кошмари си сънувал?!?
  • 68 Уолстриийт

    2 2 Отговор
    Това прилича повече на пожелание, отколкото на прогноза. Пък и нали този с черната маска на снимката служи на собствениците на Financial Times.
  • 69 Рубладжийче

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Кое е по престижно,да си кравар или блатна алкохолизирана ватенка?
  • 70 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Коко":

    Защо говориш за себе си от негово име,бъди честен.
  • 71 Даа бе

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "В.В.П.":

    Ще ги видиш на съд през най кривия макарон на планетата мненте вова.
  • 72 Споко

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Крокодил":

    Кроки,и вашите няма да излязат
  • 73 Тази есен

    1 0 Отговор
    Американците ще гледат сериала
    БАЙ БАЙ БАЙДЪН
  • 74 Абсолютно възможно е!

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ЦРУ":

    Само и единствено ако изтърбуши всичките ресурси от останалите планети в Слънчевата система, иначе всички суровини и ресурси ги държи БРИКс, а САЩ НЯМА как да се въоръжи, без да произведе мощни оръжия и да има
    горивни клетки за ядрените реактори, с които да захрани сегашните, с две думи САЩ са абсолютна гола вода и го карат на изпарения. Гледайки неутрално отстрани, в момента за мен лично не е добре да учавствам в нито един от двата блока и колкото по-далеч, толкова по-добре. Една Австралия започва да звучи все по-добре в ушите ми, като се започне пуцането от издиханията на американската задушаваща се цивилна, но и военна икономика....