Отидете към основна версия

3 502 60

Киев се отчете: Един команден център в Крим по-малко

  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • война-
  • николай олещук

Командващият ВВС генерал-лейтенант Николай Олещук благодари на украинските пилоти за отличната работа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военновъздушните сили на украинската армия заявяват, че тази нощ са атакували военното летище "Саки" в окупирания в Русия полуостров Крим. По украинските медии се публикуват и сателитни снимки от последствията от удара с ироничния коментар-цитат на руски изявления, че "всички цели са били прехванати".

Действително Москва съобщава за изстрелвания на безпилотни самолети и ракети над Крим

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко ракети и дронове над Крим и Черно море, съобщава руското министерство на отбраната. Броят на ракетите не се съобщава, но се посочва, че дроновете са били 5. Руското МО докладва и че опитът за "терористична атака" е бил осуетен. Във втори доклад по-късно се казва, че четири украински ракети са били изстреляни над Крим след полунощ.

Командващият ВВС генерал-лейтенант Николай Олещук благодари на украинските пилоти за отличната работа.

Късно вечерта на 5 януари различни новинарски издания съобщиха за експлозии във Крим, а руснаците блокираха и Кримския мост. Вече рано сутринта на 6 януари по емисиите се появиха и съобщения за "бавовня" - израз, който се наложи като термин за обозначаване на успешна операция на украинските военни.

Тазнощната атака по анексирания от Русия Кримски полуостров е втора поредна, след като украинските военни проведоха операция и предишния ден. За конкретни резултати обаче от първата атака не бе съобщено, макар че западни анализатори заявиха, че Украйна е успяла да нанесе удар по команден център близо до Севастопол, както и руско звено за противовъздушна отбрана близо до Уютне, западно от Евпатория.

Това не е първата атака към "Саки". През август месец миналата година военновъздушната база в близост до Новофедоровка, на западния бряг на полуострова, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., претърпя множество експлозии. Взривовете извадиха от строя повече от половината бойни самолети на военноморската авиация на Черноморския флот. От Руското министерство на отбраната обявиха тогава, че в складовете на авиобазата са се взривили боеприпаси в резултат на човешка грешка и неправилно съхранение, но дори и руски Z-блогъри заподорзяха саботаж или ракетен удар. Тогава украинското разузнаване запази мълчание и не коментира случая.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 79 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: