Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Януари, 2024 19:40 2 079 15

С до шест месеца! Дания отлага прехвърлянето на F-16 за украинската армия

  • ф-16-
  • дания-
  • украйна-
  • изтребители-
  • нато

Според министерството все още не са изпълнени редица условия, за да може Украйна да използва дарените изтребители, пише датският вестник Berlingske

С до шест месеца! Дания отлага прехвърлянето на F-16 за украинската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предоставянето на първите шест самолета F-16 на Украйна от Дания ще бъде забавено с до шест месеца. Това съобщава Министерството на отбраната на Дания, предаде вестник Berlingske.

Очакваше се шестте самолета да бъдат изпратени на Украйна около Нова година.

При сегашния график обаче дарението се очаква да се осъществи през второто тримесечие на 2024 г., според информацията от ведомството.

Според министерството все още не са изпълнени редица условия, за да може Украйна да използва дарените изтребители, пише датският вестник.

"Наред с други неща, става въпрос за финализиране на обучението на украинския персонал, който ще експлоатира самолетите след дарението. Графикът за обучението зависи от няколко фактора, като например оборудването и метеорологичните условия. Освен това международната коалиция все още работи, за да гарантира, че в Украйна са осигурени необходимата логистика и инфраструктура", са посочили от ведомството за Berlingske.

В момента шестима украински пилоти се обучават на самолети F-16 в Дания.

Механиците и другият наземен персонал също трябва да бъдат обучени, за да се осигурят логистични вериги за боеприпаси и резервни части, а физическите условия на украинските летища трябва да бъдат готови.

Очакванията са, че през 2024 г. от Дания в Украйна ще бъдат изпратени нови осем самолета F-16, а през 2025 г. още пет.

Не е известно дали и тези доставки няма да бъдат отложени.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    54 1 Отговор
    На Zеленски ще му купят колело (Ф16) ,ама друг път!
  • 2 Йо хо хо

    59 3 Отговор
    Значиииии..... Дания най после е разбрала,че след 6 месеца Украйна я няма.
  • 3 Гкккк

    47 1 Отговор
    Тоя Зеленият клоун го взеха за мезе вече.
  • 4 ХАХАХА

    60 1 Отговор
    Полека ,лека всички ще започнат да отлагат снабдяването на просяка пигмей с въоръжение . Фащ е начело ,Германия след тях ,сега Дания! Но дзеления наркоман да не губи надежда тагаренко родоотстъпника ,България ще продаде на дзеления оръжие ще прати ! Гнус !
  • 5 А50

    43 1 Отговор
    Надяват се до тогава 404 да няма нужда от тези хвърчила, за да не се оризилят
  • 6 дядо поп

    40 0 Отговор
    Да поискат спешно от Урсула метли , тя има много , лични!
  • 7 Укропат

    21 0 Отговор
    Мамо ,защо? Защо се хвана с хохолюга? Шефче ,напускам кораба. Отивам при долния ляв Арестович.
  • 8 БАЙ КУРТИ

    24 0 Отговор
    Като видяха как горят леопардите, абрамсите и...Едва ли ще посмеят. Да ги докарат тука . Една боя и ще ни ги пробутват за нови . А комисионната къде ли ще отиде. Предполагам , че ББ, КИРЕТО , АСАНЧО И КЛЮНА , понеже са радетели ще ги вкарват в хазната, за благоденствието на народа. А дано ама надали
  • 9 Ники

    20 0 Отговор
    Клоуна е бесен , спряха комисионните.
  • 10 Те цял

    21 1 Отговор
    Свят видяха че там е каца без дъно! Наливат долари оръжия. И всичко изчезва без време 😂🤣😅
  • 11 бай онзи

    20 1 Отговор
    Не че сега ще помогнат но след 6 месеца няма да са нужни Войната ще е приключила
  • 12 12343211

    18 1 Отговор
    Ми до шест месеца войната ще свърши!
  • 13 Перо

    17 1 Отговор
    Ще останат ли летища за тези самолети?
  • 14 Фъ16 остава в сърцата ни

    9 0 Отговор
    "а физическите условия на украинските летища трябва да бъдат готови"
    В тубата някакъв коментиращ разбирач обясняваше, колко сложно било да се подготви инфраструктурата и обурудването за тия машини. Видите ли, на Поляците им трябвало 5 години, преди да почнат да ги ползват и това в мирни условия. Щом са толкова капризни тия хвърчоплани, какво ги хвалят толкова? Това не са бойни самолети, това е абонаментен план, целящ единствено да тъпче портфейла на Lockheed Martin.

    На всичкото отгоре и нас ни набутаха с тия стъклени оръдия, трябваше да купим Грипен.

    Коментиран от #15

  • 15 точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фъ16 остава в сърцата ни":

    Много си прав! А гнилите датчани и другата западнала гнилоч няма да даде самолети............ще се офлянкват за да видят накъде ще задуха вятъра и когато скоро Русия съвсем разнебити украйната ще се изнижат като сополи и ще си траят че да не отнесат и те яката сопа. Колкото кравите дадоха танкове абрамс толкова и всички други вече ще си правят пас щото разбраха че колкото и оръжия и пари да наливат там файда няма да има а техните икономики вече каталясаха и постоянно има бунтове които напоследък се увеличават още. Всяко едно западно оръжие в украйна се унищожава и това служи като антиреклама за прескъпите им боклуци, повечето от които не са подходящи за ползване в реални бойни условия срещу горе-долу равностоен противник, да не говорим за такъв дето ги превъзхожда! Държавите им СА ФАЛИРАЛИ и съвсем скоро това ще го усетят съвсем ясно и болезнено, гражданите разбира се щото на богатите не им дреме, за тях винаги ще има или поне така се надяват!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания