Отидете към основна версия

4 125 70

Блокади с трактори: какво искат фермерите в Германия

  • германия-
  • фермери-
  • протест-
  • трактори-
  • роберт хабек

Фермерите в Германия са гневни на правителството заради плановете му за икономии

Снимка: БГНЕС/ EPA

Земеделските производители в Германия започват протести в цялата страна. С тракторите си те ще блокират включително магистрали, за да изразят недоволството си от плановете на правителството за икономии, засягащи силно и субсидиите за фермерите. Германското правителство междувременно смекчи малко първоначалните си намерения, но това изглежда не е достатъчно за земеделците, които настояват да не се посяга на субсидиите за сектора.

Опасност от радикализиране на протеста

След като миналата седмица разгневена тълпа в провинция Шлезвиг-Холщайн попречи на министъра на икономиката Роберт Хабек да слезе от ферибот, нарастват опасенията, че протестите могат да ескалират. Междувременно Съюзът на германските фермери, който организира сегашните протести, се разграничи от насилието и призова протестиращите да демонстрират мирно.

Политици от различни партии обаче се опасяват, че действията на фермерите могат да бъдат използвани от крайнодесни групи. Така например заместник-ръководителят на фракцията на социалдемократите в Бундестага Дирк Визе предупреди, че в Тюрингия и Саксония, но също и на други места в страната, популистите от „Алтернатива за Германия" (АзГ) и крайнодесни групи правят опити да „яхнат" земеделските протести. В тази връзка шефът на свободните демократи и финансов министър Кристиан Линднер призова фермерите да не допускат крайно десни елементи да инструментализират техния протест.

Управляващите не виждат възможности за още отстъпки

Междувременно управляващата коалиция от социалдемократи, Зелени и либерали дадоха да се разбере, че не виждат повече възможности за маневриране над вече направените отстъпки.

Отделно от действията на земеделските производителите се очакват транспортни проблеми през тази седмица и заради предстояща стачка на машинистите на локомотиви. Техният синдикат организира ефективна тридневна стачка, от сряда до петък включително.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: