Last news in Fakti

26 Декември, 2023 21:01 4 410 53

Как на Хелголанд научиха къде е България

  • хелголанд-
  • българия-
  • германия-
  • българи-
  • северно море-
  • остров-
  • ракия

"Имаме кисело зеле, имаме и сарми. Разбира се, имаме и ракия", казва Татяна, която от 13 години живее заедно със семейството на германския остров

Как на Хелголанд научиха къде е България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Татяна Пенева е от Търговище, Борислав Александров - от Враца. Запознали са се в Кюстендил, а вече от почти 13 години живеят на северния германски остров Хелголанд, за който казват, че им дава всичко, което са искали. В България са имали добра работа, но това изобщо не им е попречило да се впуснат в ново поприще. Тя в началото е чистила стаи, а сега е на много отговорна позиция в хотелската верига, от която е тръгнала. И той е започнал от кухнята, за да стигне днес до работата в престижна транспортна фирма. Вече се чувстваме местни хора, казват Татяна и съпругът ѝ Борислав.

ДВ: Как стигнахте дотам - където дори и много германци не са стъпвали, а за вас островът се е превърнал във втора родина?

Татяна Пенева: Първо дойдохме двете с приятелка през 2011-а година като сезонни работнички в хотел, намерихме си работата през портал. Не исках да останем в България, защото там децата ми нямаше да имат това, което имат сега. Там нито сме били безработни, нито сме били гладни, но предприехме тази стъпка заради децата – в името на тяхното социално и материално положение, след като си дадох сметка, че няма да получат нормално и хубаво бъдеще в България, каквото имат в момента и двамата. Синът ми завърши в Шотландия, дъщерята от тази година е в гимназия в Хамбург. Избрах Германия, защото съм завършила немска гимназия и знам езика. Впоследствие се оказа, че този немски, дето сме го учили в нашето училище, го разбираме само там, но това е съвсем друга тема.

В началото чистехме стаи в хотела, после се преместих в кафенето. Колегите изобщо не знаеха къде е България - все мислеха, че сме от Унгария. Мъжът ми дойде, след като прецених, че не може да ме няма по седем месеца в България - това нито е семейство, нито е добре за децата. Шефовете ми, на които дължа много, казаха: "Идвайте, ще намерим работа на мъжа ти." А детето? Шефката отговори: "Слушай, имам четири деца, като и четирите са израснали в този хотел. Не бой се!" Така и стана. Помогнаха на Борислав да си намери работа - първоначално в кухня, където работи седем месеца, сега работи във фирмата, която извозва сметта от острова, занимава се и с превоз на строителни материали. По страхотна случайност намерихме невероятна къща, в която живеем и до ден днешен. Детето порасна и вече дойде време за гимназия. За мен основното е, че дойдох на място, където нямаше българи, работех изцяло в германска среда, дойдох при германци и работех за германци - това е изключително важно.

ДВ: Знамето на Хелголанд прилича на българското – има бяло, зелено и червено, но колко големи са разликите в сравнение с Търговище или Враца? Кое ви порази най-много?

Т. Пенева: Спокойствието на хората, липсата на какъвто и да било стрес. Един пример - докато цяла Европа се тресе в коледна треска, ние сме откъснати от света вече дни наред. Когато не могат да дойдат кораби - не идват, но това не безпокои местните. Няма домати? Като няма, няма. Няма хулене на политици, наистина няма стрес. И да няма хляб, пак има празник, къщите са украсени, всички сме весели и спокойни. Животът си тече прекрасно.

ДВ: С какво ви беше най-трудно да свикнете и кое сега - толкова години по-късно – ви допада най-много?

Т. Пенева: В интерес на истината с хубавото се свиква бързо. Може би на Борислав му беше трудно да свикне без колата, защото на острова няма автомобилно движение, но покрай това, че колите ги няма, го няма и обичайния шум от тях. А като го забравиш и стъпиш на континента, трябва много да внимаваш - да имаш предвид, че някоя кола може да те блъсне. Тук подобието на коли, които минават, се движат с 10 км/час и нямат абсолютно никакво право да използват клаксони, защото нямат право да безпокоят пешеходците, колкото и да им пречат те.

ДВ: Можем ли в такъв случай да наречем острова оазис?

Т. Пенева: Абсолютно. Това е страхотно място - няма чужди хора, няма престъпност, вратите не се заключват, касите ни с вода, кола или бира си стоят в дворовете. Всеки, който мине, може да си вземе, но никой не го прави. Представям си какво бихме имали, ако бяхме останали в България, където никак не сме били зле, но тук имаме много повече, като основно имам предвид спокойствието и реда в живота, възможността за планиране. Имаме предвид, че това не важи за всички българи, живеещи в Германия.

ДВ: Островът има едва към 1000 жители, а от тях близо 40 са българи. Какво ги води в Хелголанд?

Т. Пенева: В една от хотелските вериги работят много българи, основно от Варна. В хотела, в който дойдохме първоначално, задължително работят по 2-3 българи на сезон. Имаме на острова и български готвач от много висока класа. За празника миналата година организирахме български щанд с български ястия като баница, айрян и т.н. Колко ракия с айрян изпиха тези хора в малки пластмасови чашки...

Общо националностите на острова са също към 40, като освен по хотелите, хората работят и в местния биологически институт, който се занимава с чистотата на морето, морските видове и в него работят студенти от цял свят. Но нас вече ни знаят, познават ни и ни харесват изключително много - знаят, че сме българи, но забравят, че сме чужденци.

ДВ: Доколко пренесена е България на Хелголанд? Има ли възможност да се поддържат традициите на северния германски остров?

Т. Пенева: О, до много - носили сме мартеници и сме раздавали, правили сме баници, носили сме вино и ракия. Тази година ни видяха и как танцуваме - показахме им как изглеждат българските хора. Неравноделните тактове определено направиха впечатление. Вече имаме и отправена покана от местния фолклорен ансамбъл за празника на острова да участват с български танц в отбелязването му.

ДВ: Как изглежда вашата коледна трапеза?

Т. Пенева: Имаме кисело зеле собствено производство, имаме и сарми. Разбира се, имаме и ракия, защото не може в къща, в която живеят българи, да няма ракия. Без да сме неуважителни, не празнуваме германските празници - не търсим яйца по двора на Великден, нито слагаме чорапи, за да бъдат напълнени с подаръци за Деня на Николаус. Нашата Коледа си е наша Коледа - не с вурстчета и картофена салата, както е прието в Германия. Често сме се събирали с германци вкъщи на българска маса и това страшно много им харесва.

ДВ: Имате дъщеря на 14 години. За нея какво бъдеще виждате - българско или германско?

Т. Пенева: Българско надали, много се съмнявам, че ще е българско, но не съм сигурна и че ще е германско – по-скоро виждам за нея бъдеще в един отворен свят, в който тя има всякакъв избор. От самото начало това исках за децата - да могат да избират.

ДВ: А за България какво бъдеще виждате - доколко се интересувате от случващото се в България и каква е вашата оценка?

Т. Пенева: Много се интересуваме от България, много спорим за случващото се в нашата родина. Но искам тук да кажа нещо - и съпругът ми, и дъщеря ми са с диабет и те в Германия са много добре подсигурени, докато децата с диабет в България са в окаяно положение по ред причини. За мен не е нормално един родител да търси инсулин за детето си в интернет, както е в България.

Когато съпругът ми преди две седмици тръгна за България, изпратих по него две писалки с инсулин да бъдат подарени на някое дете, защото знаех, че така можем да помогнем. И тук идва развръзката - инсулинът, който изпращам оттук, е една класа над този, който се предлага в България, макар да е същият. Аз го подарявам в група на родители на деца с диабет и негативните реакции не закъсняват - този инсулин не е като нашия в България, по-добре си го задръжте, за да не направим беля. Т.е. за мен България е следното нещо – ние имаме проблем, искаме някой да ни помогне, но ако може да ни помогне по начина, по който ние искаме. Ако на нас този начин не ни е познат, значи той не е добър. И вместо тези хора да седнат и да прочетат, да се обадят на лекаря си и да попитат, те отхвърлят помощта. Това е за мен България.

Борислав на свой ред казва, че според него нищо в България не се случва както трябва - изобщо не се мисли за хората. А те сами са си виновни, защото макар никой да не мисли за тях, продължават да търпят.

ДВ: Какво бихте посъветвали българите, които биха искали да тръгнат по вашия път? С какво да се "въоръжат", като имаме предвид, че ако ви слуша вас човек, всичко изглежда лесно?

Т. Пенева: Да, за нас изглежда лесно, но това, което винаги съм искала да кажа, е, че ако отиваш в Германия да работиш за българин, сърбин или турчин, по-добре си стой на Балканския полуостров. Като искаш да дойдеш в Германия, не казвай "не знам език, намерете ми някаква работа", защото така ти си потенциалната жертва и ще попаднеш на някого, с когото имате общ език, но той може да се окаже некоректен работодател и да те измами. Престоят в интернет може да се използва, за да се научат известно количество чужди думи - дори да са само 20, те стигат за работното ежедневие, когато е ясно, че няма да работиш в офис. Не се оставяй така! Често виждам в различни интернет групи как някой споделя, че му предлагат работа или квартира. Не може да ти го предлагат току-така - отивай при германци. По-трудно ще е, но ще си заслужава.

На Хелголанд например има страшен недостиг на персонал, българите не знаят, че това е така, но въпреки това ако им предложиш да дойдат тук, ще намерят 50 причини да не го направят. Ясно е, че трябва да са предпазливи, но непознаването на нещо не бива да е причина за неговото отричане.

Автор: Биляна Михайлов


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ФЮРЕРА

    6 12 Отговор
    Както съм сърал на еврдпейските гробища в Никопол вчера, в живота си не бях сърал и бих се върнал в тая отврат САМО ЗА ДА ГО ПОВТОРЯ!!!!
  • 4 Зевзек

    16 16 Отговор
    Много важно чудо голямо....Ха ха ха......
  • 5 РЕАЛИСТ

    54 24 Отговор
    Браво, така трябва. Който може да бяга от България. Никога няма да се оправи. Децата ви заслужават по-добър живот, както казва жената. Много е хубаво, да не гледаш всеки ден по телевизията тъпи физиономии, като на нашите управници, мисирки, които им се мазнят и безброй нагаждачи,

    Коментиран от #7

  • 6 Пълна

    41 11 Отговор
    скука , никаква социална и културна среда - работиш , ядеш и сер.. , нищо друго !
  • 7 Добре

    35 14 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Само че като им припари под краката да не търсят помощ от България. Тогава от девет дерета вода докарват да доказват, че били с български произход и държавата им била длъжна. Последен пример - конфликтът Израел - Палестина.

    Коментиран от #8

  • 8 РЕАЛИСТ

    23 47 Отговор

    До коментар #7 от "Добре":

    Как а помощ ще ти търся от България, бе. Посъветвах децата да не вземат на внуците българско гражданство. Послушаха ме и не знаят дори български език. Никой от тях не иска дори да знае, че съществува такава държава.

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 9 Симов от БСП

    12 16 Отговор
    Аз плюх на генерал Луков , за да се харесам на кремълската диктаторска върхушка !
  • 10 ...

    17 9 Отговор
    Това е нейна тяхна гледна точка. Нима в България някои не живеят като бейове. Живеят. Знаем ги. Ходиха в Германия, работиха 15,20 години и по лу лу ди се завърнаха. Да гледаш с отрязани крака мъже, да им на всяка минута да им огаждате на капризите, едно зъбче да им четкате с четката хаха. Не е хубаво в Бгто, който си е бол роб при Живков, роб си е и навън. И двамата болни. Други самотници навън, работа работа, кой ви бил дал хубаво тук и навън. Всеки разтяга локуми. От българия по хубаво няма, но е хубаво за комунистите от дс доносниците им и кой бутне по нещо, било пара или жена хаха. Живи и здрави да сте, а бойко да плати погребенията и гробовете.
  • 11 Около

    32 7 Отговор
    1500 € са разходите на един диабетик месечно , в случая за мъжа ѝ и дъщерята се поемат от здравната каса в Германия ! Та как да се върнат в България и кой ще им поеме 6 000 лева на месец за медикаменти , прегледи и лечение ? Никой и никога !
  • 12 Боже мили ,

    16 23 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    опази Германия от такива "германци" !
  • 13 ДЖУРНАКИСТА ЩО НЕ ИМ

    33 6 Отговор
    ЗАДАДЕ ВАЖНИЯ ВЪПРОС.....ИМАТЕ ЛИ РОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ ИЛИ ГИ ЗАИБАХТЕ ЗА СОБСТВЕН КЕФ.......В БЛОКА НИ ИМА ДВАМА РАЗЛИЧНИ КОМШИИ НА ПО 70 И КУСУР ГОДИНИ ЗАИБАНИ ТООООЧНО ОТ ТАКИВА ,,РАБОТЛИВИ,, ДЕЦА..... НЕ СА ГИ ПОГЛЕДНАЛУ ДЕСЕТЕЛЕТИЯ......ИНИТЕ СА ВЪВ ФРАНЦИЯ А НА ДРУГИЯ ШОТЛАНДИЯ.....РВАЛНО ПОГЛЕДНАТО НЕ Е ТОЛКОВА ДАЛЕЧЕ НОООО БЪЛГАРСКАТА ШИРООООКААА НЕБЛАГОДРНОСТ Е ВСЕИЗВЕСТНА...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Край

    17 10 Отговор
    Познавам и по големи родоотстъпници от тези и по- големи плюватели на България. Обадете ми се ще ви контактна да им вземете интервю за 3ти март.

    Коментиран от #19

  • 16 Добре

    29 2 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Точно тия, дето не искат и да знаят за България, нямат никаква гаранция, че няма да захленчат някой ден да ги спасяват. Не казвай "хоп", преди да си скочил. Светът вече е непредсказуем.
  • 17 АЛКЕЛИНО ГРЪКА

    2 6 Отговор
    В Женското тяло ,сперматозоидите могат да оцелеят само девет дена ,всеки един сперматозоид съдържа около 15 875 гигабайта де ен ка ,Само в период около 2 седмици всяка една мъжка патка може да,произведе повече толкова количество семенна течност за да,може да,оплоди всяка една жена в детородна възраст ,едно пилешко яйце може да,събере всичките женски яйцеклетки колкото е цялото население на земята
  • 18 гражданин

    12 3 Отговор
    много ясно че внуците не искат да учат български, те са израснали в чужда среда, и то конкурентна, за тях ученето на чужд за тях език е губене на време, което там на Запад струва много, тоя господин РЕАЛИСТа го представя така, като че ли голямо усилие им е отнело на децата му, да откажат внуците, да учат един чужд за тях език
  • 19 Гастерарбайтер. ⚒️🛠🔧

    16 5 Отговор

    До коментар #15 от "Край":

    Живял съм 5год.в Германия и всичко ми е пределно ясно, имах малка бригада за гипсокартон и през повечето време сме работили на часно дефакто на черно един албанец техник ни уреждаше работата и деляхме изкарахме хубави пари като надник ни идваше от 200€до 350 € надник в зависимост от работата в периода от 2010 до 2015 год. това бяха много пари и сега пак са много но на човек му писва в един момент да бъде гастер арбайтер и се прибрахме в България и тук сме си добре. От обикновенните професии за които не се изисква образование в Германия строителството е най заплатено както е и навсякъде по света, а това семейство с това дето работят изкарват колкото да си платят квартирата, разходите и храната стоят там от хорски срам колкото да не са в България 80% от българите които са в чужбина са като тях .
  • 20 Кирил Фотев

    24 2 Отговор
    Живея в Германия от 10 години заедно със семейството си,не се хваля само казвам че работя в немска фирма без да ме убиват вземам на месец около 2500 евро чисто ,жена ми и тя толкова горе долу получаваме и детски 500 евро за двете деца .Наема ми е с тока и отоплението 700 евро на месец за 85 квадрата .Градът е около 100 хил.жители но има мн.развита индустрия.Да уточня че не сме ро.ми живеещи на социални, такива има много в Германия. Социалния живот го има и тука ако нямаме предвид чалга и маанета има и то в пъти повече от България.

    Коментиран от #27

  • 21 Някой си

    20 4 Отговор
    .... И той е започнал от кухнята, за да стигне днес до работата в престижна транспортна фирма. Т.Е. кара камион , като повечето българи навън !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сечко

    17 1 Отговор
    Абсолютно същата статия е сега в 24 Часа от Биляна Михайлова.
    Това състезание ли е или реклама?
  • 24 Работя в Германия, куриер

    9 1 Отговор
    не знам 2 думи немски. Страшен недостиг на кадри. Намира се работа без проблем.
  • 25 Купейкин

    10 6 Отговор
    Най добре се живее в расия ,пара бол ,ако откраднеш,социален живот бол,ако има водка ,а ако има и шампанско ,наташки бол

    Коментиран от #39

  • 26 Име

    4 2 Отговор
    Престижна транспортна фирма.

    Как беше едно време - "Пролетарии от всички страни - съединявайте се".

    Звучи много романтично, ама - нека - все пак, но - както и да е.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 9 Отговор

    До коментар #20 от "Кирил Фотев":

    Зa тaрикaтчeтaтa, дeтo ce изнecoхте oт Бългaрия, хич нe ми e жaл...Лoшoтo e, мушмoрoци, че зa дa ce oпрaвдaете прeд ceбe cи, глacувaте нa избoритe във врeдa нa Бългaрия....

    Коментиран от #35

  • 28 Дивергент

    20 3 Отговор
    Откровена агитация с цел миграция на работна ръка към Германия.За 13 години престой на острова са постигнали голямо кариерно развитие.Тя- от камериерка,в старша камериерка.Той- от помощник в кухня до извозващ битови и строителни отпадъци.Какви професии са упражнявали в България не се споменава.Колко ли много работни места има на острова,на който живеят около 1000 души също не се споменава.Но най - нечистоплътната манипулация е тази с инсулина.Като съпруга и майка на диабетици би трябвало да знае,че инсулин не се сменя с какъвто ти подарят.,защото може да е необходимо различно дозиране.

    Коментиран от #43

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТрампЛин

    11 12 Отговор
    Та да повторя за тези които плюят, завиждат и бълват змии и гущери по адрес на семейството българи, намерили щастлив и спокоен живот в Германия. Вие живяхте и работихте в Усогорск и Междуреченск, сибирската тайга като дървосекачи, пропивахте половината пари, а другата раздавахте на рускините, но днес се присмивате на хората живеещи и работещи в Германия! Щеше да е сме,но, ако не беше жалко!
  • 34 Име

    5 1 Отговор
    Ниско е нивото на темата, транспортът по принцип е с нулев престиж, но - може да помислим.

    Таксиджията като - философ.

    Дано не се случва обратният вариант - висшистите - да станем черната работа.
  • 35 МДАМ

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нас ни е жал за тебе, драги.
  • 36 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    всички български професори и инженери мечтаят да работят таксиметрови шофьори на някой затънтен западен остров
  • 37 пояснение

    6 3 Отговор
    От България бягат само най-неможещите , и умствено ограничените . Но въпреки това , те са като атомни физици на фона на западняците . Системата която е създадена там позволява и на най-негодните , да живеят относително добре месец за месец, и така до пенсия . С една уговорка , там трябва да се бачка 8 часа , като кон , без кафета , цигари , и телефони. Предполагам статията е написана , като реклама , на емиграцията , или ни подготвят за Шенген.

    Коментиран от #47

  • 38 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    в този Хелголанд училища няма ли, география не преподават явно и гугъл не ползват
  • 39 Бай Димитър

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Купейкин":

    Познат работел в Коми ,вече възрастен разправя. Така както съм живял там , едва ли може другаде. Традицията била всеки петък , се събират в местен бар , мъже ,жени и всеки си тръгва с човек от обратният пол под ръка . Никой не си тръгваше празен . До следващият петък. И как никой с нищо не се зарази -Чудеше се човека .
  • 40 Име

    3 0 Отговор
    Когато и да е - като работа - трябва да е - от 08-- до 17-00 - не за друго - за хигиена.

    Радостта, че взимаш някакви пари е временна, - защото идват сметки и - то става нулева печалба.

    Според мен е - трудно като съдба да си в чужбина, знам много добре от разкази на хора.
  • 41 Чудесно

    4 1 Отговор
    Там са се настанили и почувствали комфортно. Много добре. Да са живи и здрави.
  • 42 Немо

    4 1 Отговор
    На такива българомразци бих им казал "на добър час и гледайте да не се връщате". И ако на този остров в Германия ви стане много шумно и има твърде много българи за вашите разбирания, то отидете на острова на Робинзон Крузо. Ще си бъдете само двамата, тишина, спокойствие и далеч от България
  • 43 Дрънчо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дивергент":

    Точно така. Откровена пропаганда. Като останат тук в България само пенсионери, ще ни натресат емигрантите и сбогом Българийо!
  • 44 Нямам думи

    4 1 Отговор
    С това, което казва за инсулина, направо изби рибата. Изказване на елементарно същество с тотално промит мозък и без грам идея за положението в България. Как пък определи, че германският инсулин е една класа над българския? Типична изгубена душица в мрачните дебри на Северно море преливаща от щастие, че не е в България. Да е жива и здрава!

    Коментиран от #45

  • 45 Не знаеш ли, че

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Нямам думи":

    старшите камериерки познават качеството на инсулина само като го видят независимо от еднаквите надписи на спринцовката?
  • 46 Луд

    2 0 Отговор
    Истината е само една. Камъкът си тежи на мястото. Само не бъркайте ,там където си роден че е твойто място. Като деца си имахме девизи . мойт беше / родил съм се без да изкам ,ще умра без да изкам но ще живея както си изкам /
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "пояснение":

    Нивoтo нa рeдoвия Бъпгaрcки инжeнeр бeшe нa нивoтo нa зaпaдeн хaбилитирaн прeпoдaвaтeл в тeхничecки унивeрcитeт! Тoзи фaкт дocтa мe учуди нa врeмeтo и дo ceгa нe мoгa дa cи гo oбяcня. Въпрeки диктaтурaтa нa пaртийнитe ceкрeтaрчeтa, Бългaрcкият инжeнeр прaвeшe чудeca...

    Коментиран от #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    От страната липсват около 2.5 милиона български граждани. Не бива да ги съдим и ругаем, че са далеч от "роден дом". Нормално е след 20 години на чужда земя и сред чужд народ, щеш не щеш научаваш език, обичаи. Приобщаваш се неволно към средата. Това може да не се случи задължително със всички. Истината е , че със хубавото се свиква малко по-трудно, отколкото с лошото........
    Голямата част от тези хора никога няма да се върнат в България.Българските политици са гузни, защото те прогониха, оставяйки без работа и препитание огромната част от "чужденците". И сега се харчат грешни огромни пари за разните български общности по света. Дава се право на хора живеещи при други политически, икономически и социални условия да гласуват за български Парламент. Това е противоконституционно !! Единствената причина е същите политици да са "вечни", защото "ония" българи нямат и понятие за какво гласуват !! И така ще сме винаги в същия КЬОРСОКАК, БЕЗ ИЗГЛЕДИ ЗА ПРОГРЕС НЯКАКЪВ !!!
  • 52 Мадлен

    1 0 Отговор
    Не видели новите холандци и германци тогава друга песен ще запеят
  • 53 Мадлен

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Д а сега три четвърти от тях не знаят таблицата за умножение