Отидете към основна версия

3 318 21

Берлин отстъпи! Германия вече няма възражения срещу продажбата на още изтребители на Саудитска Арабия

  • юрофайтър-
  • германия-
  • саудитска арабия-
  • изтребители

Саудитска Арабия купи 72 Eurofighter през 2007 г. от BAE Systems за приблизително 5 милиарда евро, тези самолети са доставени, но Рияд иска допълнителни 48 изтребителя

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението на Германия да разреши продажбата на изтребители Eurofighter Typhoon на Саудитска Арабия се дължи на променената ситуация след атаката на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври, както и на "много конструктивното отношение на Саудитска Арабия към Израел“, заяви говорител на правителството, цитиран от европейската редакция на Politico.

Промяната в политиката беше направена в неделя от германския външен министър Аналена Бербок, докато беше в Израел.

"Светът, особено тук, в Близкия изток, стана напълно различно място след 7 октомври“, се отбелязва в съобщението.

Саудитска Арабия купи 72 Eurofighter през 2007 г. от BAE Systems за приблизително 5 милиарда евро; тези самолети са доставени, но Рияд иска допълнителни 48 изтребителя.

Германия обаче блокира по-нататъшните доставки на изтребителя - съвместен проект на Великобритания, Германия, Италия и Испания - поради ролята на Саудитска Арабия в гражданската война в Йемен и убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Обратният завой на Германия е победа за производителя на самолети Airbus, който многократно критикува отказа на Берлин да продаде повече Eurofighter. Промяната на политиката също така ще даде тласък на британската BAE Systems, която има многомилиарден договор за сглобяване на компоненти на Typhoon във фабриката си в Ланкашир.

Също така е вероятно да успокои Франция, която се опасяваше, че стриктната позиция на Германия по отношение на износа може да застраши бъдещите продажби на съвместната Future Combat Aircraft System, следващото поколение изтребител, който в момента се разработва от Париж, Берлин и Мадрид.

Това обаче повдига въпроси дали Рияд сега ще купи бойните самолети Rafale на Dassault. Саудитска Арабия изрази интерес към френския военен самолет, докато Берлин се бавеше с решението за Eurofighter.

Друг говорител на германското правителство каза днес, че не е взето решение за окончателна продажба, тъй като няма въведена тръжна процедура.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: