Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 19:55 2 429 14

Саудитски дисидент, потърсил убежище в България: Получих заповед за експулсиране!

  • абд ар рахман ал халиди-
  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман

Получих заповед за депортиране още преди да бъде приключено разглеждането на молбата ми за убежище, казва Абд ар Рахман ал Халиди пред АФП и добавя, че е бил уведомен за заповедта на 7 февруари

Саудитски дисидент, потърсил убежище в България: Получих заповед за експулсиране! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитски дисидент, потърсил убежище в България, съобщи пред Франс прес, че е получил заповед за експулсиране и се опасява, че всеки момент може да бъде върнат обратно в Саудитска Арабия, пише БТА.

"Получих заповед за депортиране още преди да бъде приключено разглеждането на молбата ми за убежище", казва Абд ар Рахман ал Халиди пред АФП и добавя, че е бил уведомен за заповедта на 7 февруари.

Миналата седмица Мери Лолър, специалният докладчик на ООН за положението на защитниците на човешките права, каза в социалните мрежи, че "предстоящото експулсиране" на Халиди е "изключително обезпокоително", описвайки Саудитска Арабия като "опасно място".

През 2011 г. Халиди участва активно в редките по рода си демонстрации в източната част на Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство, след въстанията от Арабската пролет в Близкия изток. През 2013 г. той избягва в Турция, а през 2021 г., когато паспортът му изтича, отива в България, търсейки закрила в Европейския съюз.

През 2022 г. българските власти стигат до заключението, че той не е доказал в достатъчна степен, че ще бъде преследван в страната си, според български адвокат, който е работил по случая и пожела да остане анонимен.

При управлението на принц Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия се извършват жестоки репресии срещу инакомислието, според правозащитни групи и активисти.

"Ако бъда депортиран в Саудитска Арабия, рискувам затвор, несправедлив съдебен процес, изтезания, насилствено изчезване и дори екзекуция", казва Халиди, 30-годишен баща на две деца.

Българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) засега не е отговорила на запитванията на АФП за коментар.

Според Българския хелзинкски комитет за защита на правата на човека адвокатите на Халиди трябва да обжалват решението за експулсиране до утре.

Ако съдът отхвърли жалбата, организацията има готовност в близко бъдеще да отнесе случая до Европейския съд по правата на човека.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Външно министерство издава паспорти

    13 17 Отговор
    само на руските шпиони!
  • 2 Преди време изгониха и Турци

    21 7 Отговор
    България е фашистка Държава!
  • 3 МИТ

    17 8 Отговор
    И кое му е обезпокоителното като същите като него с права в ЕС вече изместиха християните и се превърна ЕС в ислямски щати, нали именно тези от Запада унищожиха Турската империя и направиха САудитска Арабия и след това дори ги въоържиха до зъби с западно оръжие а в същото време тя е против Запада и ИЗраел и с Русия, така че вие сте си виновни, добре сте го направили никаква милост към него защото след това виждаме тяхната милост в ЕВропа с ислямски подбуди палежи на цзъркви в цяла Европа
  • 4 Гошо

    18 3 Отговор
    А да заминава, там за Германия, Швеция Ония да му берат гайлето Няма нужда ние да се завираме в разните им арабски разправии
  • 5 Баце

    21 1 Отговор
    Този да гледа Турция да не предяви искане срещу него, че тогава Баце лично ще го заведе окован пред султана, но и до Саудитска Арабия може да го закара със държавния самальот, хем да изнесе още некой куфар, хем да нагледа лично вече изнесените и понеже там няма миски, той ще потанцува със саби.
    Абе всеки с проблемите си.
  • 6 оня с коня

    9 3 Отговор
    Нямам нищо против Кюрди и всякакви други Дисиденти от Изтока,но БГ се води най-бедната в ЕС и няма пари да кани Гости и да ги храни.
  • 7 Ама да си ходи

    3 6 Отговор
    с Саудитска Арабия да разпространява ценностите на либерсатията, за какво ни е тук?
  • 8 А бе хора,не идвайте

    8 3 Отговор
    в България,тук сигурност няма за нас,недели за вас!За какво мислите ,че бягаме оттук! Това е пореден случай,в който Държавата България нарушава всички конвенции по правата на човека!

    Коментиран от #13

  • 9 Доротея

    5 3 Отговор
    Бо-ооожжеейййй! Написали сте поредица излишни, лишени от мисъл и логика коментари и на никой не му прави впечатление, че ,,Екс пулсиране", не оначава ,,Де портиране" или екстрадиция! Никой не го праща в диктаторската му родина С. Арабия, а само го експулсира /изгонва, гони/ от България, съгласно ЗЧРБ, на основание, че не е влязъл тук законно, може да заплашва националната сигурност и най вероятно ще бъде изгонен през К. Андреево там, откъдето е приситгнал, а именно - Турция и не С. Арабия! Дори на турските власти няма да го предадат, а просто ще го натирят! Нарича се ПАМ - Принудителна административна мярка и още дана такава - да няма право да идва тук следващите поне 5 години!

    Коментиран от #12

  • 10 тома

    9 3 Отговор
    Батко трябваше да се пишеш укра и щеше да си на хотел в банско или слъчев бряг.А ние българите щяхме да те храним и никакви тревоги нямаше да имаш
  • 11 Историк

    1 5 Отговор
    Смърт за предатела Халиди - платен вредител отвъд океана!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Украин

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "А бе хора,не идвайте":

    Арабите не са хора и нямат права! Казах!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.