Отидете към основна версия

6 252 118

Още една държава от НАТО: Настъпи моментът дипломацията да заработи в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • италия-
  • нато-
  • володимр зеленски-
  • гуидо крозето

Миналия месец Италия прие указ, който й позволява да продължи да изпраща военни доставки на Украйна до края на 2024 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дойде време дипломацията да проправи пътя за мир между Русия и Украйна, заяви италианският министър на отбраната в сряда, добавяйки, че твърдата подкрепа на Запада за Киев е от решаващо значение за осигуряване на сериозни преговори, предава Reuters.

Гуидо Крозето отбеляза пред парламента, че украинската контраофанзива през 2023 г. не е довела до желания резултат и на военната ситуация трябва да се гледа реалистично.

"От тази гледна точка... изглежда, че е дошло времето за решителна дипломация, наред с военна подкрепа, защото има редица важни сигнали, идващи и от двете страни“, заяви Крозето.

Русия постепенно показва готовност да преговаря и да защити икономиката си, докато позицията на Украйна изглежда по-малко безкомпромисна от преди, посочи министърът.

"Всичко това трябва да се вземе предвид по пътя към преговорите за спиране на конфликта и последващия процес на нормализиране на отношенията не само на Русия с Украйна, но и със западните страни“, посочи той.

Русия обяви, че е готова за мирни преговори, ако Украйна вземе предвид "новите реалности", което предполага признание, че Русия контролира около 17,5% от украинската територия.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли всяка идея, че Москва се интересува от преговори, като каза пред списание Economist този месец, че Русия би се съгласила на пауза в битките само ако има нужда от почивка, за да попълни армията си.

"В Украйна вътрешният фронт изглежда вече не е толкова единен, както в миналото, в подкрепа на политиката на президента Зеленски, което подчертава някои различия в политическия дискурс“, отбеляза още Крозето.

През последните седмици Зеленски предприе поредица от международни пътувания, опитвайки се да засили подкрепата на Запада на фона на предупрежденията, че украинската армия е на изчерпване на оръжията.

Миналия месец Италия прие указ, който ѝ позволява да продължи да изпраща военни доставки на Украйна до края на 2024 г. Правителството на премиера Джорджа Мелони също се съгласи да изпрати на Киев повече материали за укрепване на отбраната му.

Крозето, силен поддръжник на Киев и високопоставен член на партията на Мелони "Италиански братя“, повтори, че всички мирни преговори трябва ясно да признаят агресията на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г.

"Пълната териториална цялост и признатите граници на Украйна остават цел на цялата международна общност“, увери той.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: