Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 08:02 1 058 1

Италианският крайнодесен лидер Матео Салвини се мъчи да излезе от сянката на Джорджа Мелони

  • джорджа мелони-
  • матео салвини-
  • италия

В стремежа си да съживи подкрепата Салвини се придвижи още по-надясно по въпроси като престъпността и отношенията с Брюксел, но тази промяна все още не е довела до промяна в социологическите проучвания в негова полза

Италианският крайнодесен лидер Матео Салвини се мъчи да излезе от сянката на Джорджа Мелони - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди пет години Матео Салвини потвърди позицията си на изгряваща звезда на европейска крайнодясна политика, когато неговата партия "Лига" спечели една трета от гласовете на парламентарните избори в Италия.

Оттогава звездата му започна да избледнява, въпреки че италианците доведоха на власт най-дясното правителство от Втората световна война насам и популярността му бе засенчена от идването на власт на неговата съюзничка Джорджа Мелони и нейната националистическа партия "Италиански братя".

"Лигата" на Салвини, по-малък партньор в дясната коалиция, е с резултати под 9% преди изборите за нов Европейски парламент през юни, докато партията на Мелони се колебае около 30-те процента, затвърждавайки позицията си на най-голяма сила в Италия.

В стремежа си да съживи подкрепата, Салвини се придвижи още по-надясно по въпроси като престъпността и отношенията с Брюксел, но тази промяна все още не е довела до промяна в социологическите проучвания в негова полза.

Един от европейските депутати от партия "Лига", Джанантонио Да Ре, заяви пред Ройтерс, че Салвини ще бъде изправен пред вътрешен натиск да се оттегли от лидерския пост, ако не успее да спре деморализацията на изборите през юни.

"Преди пет години имахме 34%. Ако този път получим 8%, някой ще трябва да отговаря за това", каза той.

Сенаторът от "Лигата" Джан Марко Чентинайо, високопоставен съюзник на Салвини, изключва възможността за предстояща битка за лидерството или вероятността партията да се представи зле на европейските избори: "Такава възможност не съществува", каза той.

Но натискът се засилва.

Десният уклон на Салвини предизвика недоволство в редиците на собствената му партия и представлява проблем за Мелони, която се опитва да представи правителството си като надежден партньор в Европа и в по-широк план според някои политици, социолози и учени.

Бъдещето на дясната политика в Европа също е във фокуса, казват експертите, според които Салвини е флагманът на по-радикален, анти ЕС-фронт, докато Мелони ръководи усилията за преодоляване на различията между основните консерватори и хардлайнерите.

"Салвини очевидно се стреми да радикализира позицията си, за да бъде постоянно в новините и да постави Мелони в затруднено положение, защото тя трябва да поддържа по-установена позиция", каза Матиа Дилети, преподавател по политика в римския университет "Сапиенца".

"Това обаче е опасна игра. Доколко би искал той да дестабилизира правителството или собствената си партия?"

Изборна дилема

Въпреки ролята си на вицепремиер Салвини през последните седмици изглеждаше по-скоро като опозиционен политик, ентусиазирано подкрепяйки протестите на италианските фермери, въпреки факта, че едно от оплакванията им е решение на правителството за премахване на данъчните облекчения в селското стопанство.

"Основната част от исканията им са срещу безумните, псевдозелени политики на Европа", заяви Салвини на 31 януари, без да засегне италианския аспект на протеста им.

Той взе на прицел по-специално председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, умерена дясноцентристка политичка, която установи неочаквано близки връзки с Мелони.

"Не бих гласувал за Урсула фон дер Лайен", каза Салвини миналия месец, точно след като тя посети Рим, за да подкрепи публично пакт за сътрудничество в Африка, представляващ крайъгълен камък във външната политика на Мелони.

През 2019 г. партията на Мелони "Италиански братя" спечели 6,4% от гласовете в европейските избори. Оттогава обществената подкрепа за партията се изстреля нагоре и в момента е около 28%, като десният електорат вижда в Мелони по-надежден лидер, отколкото в непостоянния Салвини.

Сега министър-председателката е изправена пред дилема.

Тя още се радва на дълъг "меден месец" с обществото след 2022 г., а сега може да се опита да надхвърли 30% на изборите през юни, като се кандидатира сама, и да спечели повече места както за своята партия, така и за съюза ѝ в Брюксел.

Групата на Мелони е част от блока на силно консервативните партии в парламента на ЕС, докато "Лига" на Салвини е свързана с крайнодясната Алтернатива за Германия (AзГ) и "Национален сбор" на Марин Льо Пен във Франция.

"Евентуална кандидатура на Джорджа Мелони би била важна движеща сила за "Италиански братя"," каза пред Ройтерс Карло Фиданца, ръководител на делегацията на партията в Европейския парламент, като добави, че тя ще вземе решение въз основа на това кое е най-добро за правителството.

Въпреки това близък до Мелони високопоставен служител на партията, отказал да бъде назован, заяви, че министър-председателката може да не се кандидатира, защото се опасява, че ако "Лига" претърпи тежко поражение, това ще създаде сътресения в тази партия и ще дестабилизира коалицията.

Съгласно италианското законодателство членовете на правителството или депутатите не могат да заемат място в Парламента на ЕС, което означава, че Мелони ще се кандидатира само за да даде положителен тласък на партията си.

Изборни приоритети

Много италиански избиратели не искат правителството да дава приоритет на горещите за десницата проблеми от миналото като имиграцията и отношенията с Европа, сочи проучване сред 2000 души, публикувано на 22 януари от изследователския институт "Демополис". Според него на първо място са разходите за живот, здравеопазването и данъчното облагане.

Антонио Ното заяви, че завоят вдясно на Салвини рискува да се провали, тъй като рейтингът му не се е повишил, макар той да съживява стари популистки теми, които са работили добре в миналото, като например искането за химическа кастрация на изнасилвачите.

"Салвини води същата предизборна кампания като през 2019 г., която тогава беше успешна, но времената са се променили", каза Ното. "Сигурността е важна, но здравеопазването е много по-важно, а той говори за предишни неща."

В рамките на "Лига" вече се чува ропот срещу стратегията на Салвини, особено когато миналия месец той разкри, че може да издигне за водещ кандидат на партията генерал от армията, издал бестселър, в който изразява пренебрежение към общността ЛГБТ, мигрантите, малцинствата и феминистките.

Като необичаен знак на публично несъгласие в "Лигата", Да Ре - евродепутат от тази партия - обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране, ако генерал Роберто Ваначи бъде спуснат с парашут в редиците на партията.

"Този човек няма нищо общо с нашите ценности", каза Да Ре пред Ройтерс. "Салвини смята, че след като 200 000 души са купили неговата книга, те ще гласуват за него. Но това е глупост. Това ще ни коства загуба на подкрепа, защото много от привържениците ни се противопоставят на това."

Макар че Салвини насочва партията надясно, откакто е начело от 2013 г. и разшири призива далеч отвъд границите на северните крепости, старите лидери все още имат голямо влияние в районите, където "Лига" се радва традиционно на подкрепа.

Една такава важна личност е популярният ръководител на област Венето, Лука Дзая. Той отрича да иска да замени Салвини на върха, казва, че вниманието му е насочено към Венето. Мандатът му обаче изтича през следващата година и според действащите правила той не може да се кандидатира за преизбиране.

Професорът по политика Дилети заяви, че умереният Дзая може да измести Салвини, ако той реши да му се противопостави.

"Дзая би бил много силен конкурент не само за Салвини, но и за Мелони", добави той.

превод: Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този път от Ройтерс,

    1 0 Отговор
    се опитват да ни пропагандират!Това което казва журналиста не е така!Мелони може да е имала по голям процент на изборите,но вече не,защото всяко управления си понася негативите,а нейните са огромни!А Салвини може само да расте,колко точно ще видим юни месец! Тенденцията на ес ес е да оплюва десните партии,защото видно е че те са алтернативата на либерално глобалистичната шайка управляваща ес! Само Възраждане!!!