Отидете към основна версия

1 317 14

Анкара продължава да увърта: Меджлисът може би ще обсъди скоро кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

  • турция-
  • швеция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • меджлиса

Процесът в турския парламент по ратификация на протокола за присъединяване на Стокхолм към НАТО започна още през октомври

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският парламент може да обсъди кандидатурата на Швеция за членство в НАТО през следващите седмици, заяви Абдуллах Гюлер, председател на парламентарната група на управляващата партия Партия на справедливостта и развитието (ПСР), цитиран от турските медии, пише БТА.

Гюлер посочи пред журналисти в Меджлиса, че когато парламентът, който е във ваканция до 16 януари, отново отвори врати, ще обсъжда други въпроси и може да постави кандидатурата на Швеция за НАТО на дневен ред. Той добави, че този въпрос може да бъде обсъден през следващите седмици, без да уточни точно кога.

През декември Комисията по външни работи в турския парламент одобри на заседание протокола за присъединяване на Швеция към НАТО.

Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли, но оттогава процесът на ратификация в парламента беше в застой. Турция обвинява Швеция, че не приема достатъчно сериозно турските опасенията за сигурността, включително борбата ѝ срещу кюрдските бойци и други групировки, които Анкара смята за заплаха за сигурността си.

Процесът по ратификация на протокола за присъединяване на Швеция в Меджлиса започна през октомври.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: