Last news in Fakti

6 Януари, 2024 19:07 3 260 21

Атина: Оръжията на държава от НАТО не могат да бъдат използвани срещу друга членка

  • йоргос герапетритис-
  • ф-35-
  • нато-
  • гърция-
  • турция-
  • изтребители

Гърция изразява загриженост относно възможността за укрепване на турските военновъздушни сили с нови попълнения, но заявява, че това няма връзка с намерението на Атина да закупи американски изтребители Ф-35

Атина: Оръжията на държава от НАТО не могат да бъдат използвани срещу друга членка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжението, предадено от САЩ на една страна от НАТО, не може да бъде използвано срещу друга страна от Алианса, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис в интервю от днес за гръцката телевизия Скай, пише БТА.

В контекста на предстоящата среща между американският държавен секретар Антъни Блинкън и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис днес външният министър коментира обсъжданията за продажба на изтребители Ф-16 на Турция и Ф-35 на Гърция.

Герапетритис отбеляза, че страната му държи в рамките на НАТО да се спазват законите на международното право.

„Ние [в Гърция] разбираме, че не определяме как американската дипломация предоставя своята помощ за отбрана на други държави, но това, което изискваме, е в рамките на отбранителния съюз, в рамките на НАТО, да се спазва принципът на интегритет. Никакво въоръжение не трябва да се използва в ущърб на съюзническа държава“, заяви министърът.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с турския външен министър Хакан Фидан в Истанбул.

Турският президент по-рано е отбелязвал, че въпросът за одобряването на молбата на Швеция да се присъедини към НАТО и за решението на Конгреса на САЩ да продаде изтребители Ф-16 на Анкара са свързани.

Анкара иска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и 80 комплекта за модернизация на стойност около 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара купи руските зенитно-ракетни системи С-400, заради което бе отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35. Както заяви по-рано държавният секретар на САЩ, някои членове на Конгреса призовават доставките на Ф-16 да бъдат обвързани със стъпките, които трябва да предприеме Анкара за ратификацията на молбата на Швеция за членство в НАТО.

На свой ред Гърция изразява загриженост относно възможността за укрепване на турските военновъздушни сили с нови попълнения, но заявява, че това няма връзка с намерението на Атина да закупи американски изтребители Ф-35.

„Ние не търсим война, ние сме толерантни, не сме враждебни“, заяви днес гръцкият външен министър, говорейки за гръцко-турските отношения, като отбеляза също, че „Гърция може да е сравнително малка страна, но разполага с голям дипломатически капитал, който е завоювала с принципна политика“.

Във връзка с кризисната ситуация в региона на Близкия изток Герапетритис посочи, че „голямата загриженост на Гърция е, че може да се задвижи верижната реакция на доминото, която да засегне и други територии, особено Северен Израел и Ливан“. Външният министър заяви, че през следващите две седмици възнамерява да посети Египет, Йордания, Саудитска Арабия и да се срещне с колегите си в Израел и палестинската територия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    18 1 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂 този път сте се заблудили

    Коментиран от #5

  • 2 Мхм

    6 24 Отговор
    Йой е луд да даде на полумаймуните турчаци ф-35

    Коментиран от #12, #13

  • 3 Напротив.

    13 2 Отговор
    Могат. Просто Нато няма право да се намесва. Обаче ООН и други организации могат.
  • 4 Преди доста

    27 4 Отговор
    години е имало въоръжен конфликт между Турция и Гърция с използване на оръжие. Мисля, че и двете страни бяха в НАТО.

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха

    17 4 Отговор
    що бре всички натовци все се въоръжавате , нали сте миролюбиви дипломати ? или само до обяд , след това супер агресивни зверове
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пилотът Гошу

    8 0 Отговор
    Не могат и не бива не е едно и също. Могат, що да не могат …
  • 10 Блаженни са

    31 2 Отговор
    Вярващите. Гърците май са забравили 1979-та г. когато Турция направи военна анексия на Северен Кипър? Той и днес още е турски. Какво НАТО, какво 5 лева? НАТОто (сащ) само са заинтересовани да им се купува бракуваното оръжие. Пука им за страните "членки"!!!

    Коментиран от #11, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха ха ха

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Нали един от проблемите на Ф-35 беше, че ако пилотът му е по-висок от 1,65 см шлепът му реже главата по време на пилотиране? В такъв случай не става този самолет за турците :)! Те едва ли са само 1,65 см високи. По-скоро могат да го купуват виетнамци, малайзийци, индонезийци, отколкото тука европейци и близките до нас народи, които са по-високи.
  • 13 Дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Тях ги дават само на прасетата
  • 14 дядо поп

    13 2 Отговор
    САЩ не предоставят , те само продават въоръжение! А щом си си купил нещо и си му собственик ще си го ползваш по свое усмотрение , така , че гърците да не лежат на този гръб.
  • 15 Олигавен Олигарх

    8 9 Отговор
    Време е да си вземем Серес и Кавала. България на три морета.

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Д'мин

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Преди доста":

    Между Кипър и Турция. Кипър не е в НАТО.
  • 18 И аз си мислех така

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Олигавен Олигарх":

    преди години. И разглеждах стари карти до къде е било Българско. Като видях обаче какво направиха с Българското черноморие /бетономотие, лайноморие/ сега си мисля, че е по - добре да си ходя в Гърция на почивка.
  • 19 МентаКис

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Блаженни са":

    Проблема около Кипър започва още 1930 с едностранни искания за обединяване на острова с Гърция.
    От тогава до 1958 година гърците усърдно безпокоят турското население там.
    След което въпросът относно засегнатото население е повдигнат на заседание от ООН.
    През 1960 година като гарант за жителите на острова са обявени като гарантьори Англия, Гърция и Турция.
    Но безчинствата от гръцка страна се засилват и през 1964 г. На гарантьорът Турция е наложено ембарго от редица страни. ГФРто отказва да им достави резервни части за танковете например и те се учат сами да си ги поправят(а сега и сами си ги произвеждат). Други отказват доставка и ремонт на морски съдове и така нататък.
    През 1973 година фашистка Гърция поддържайки кипърските гърци засилват безчинствата си върху турците на острова. И след фашисткия преврат през юни 1974 след 20 дневна дипломатическа совалка от страна на Турция със страните на НАТО достигат до извода че сами трябва да си свършат работата.
    Сложена е точка на проблем продължил повече от 44 години.

    А относно оръжието на НАТО навярно виждате че турците вече сами си произвеждат благодарение на санкциите налагани вече повече от 70 години.
    Едва ли знаем какво си произвеждат камо ли какво количество техника и оръжие имат.

    За туй гръкът сън не го лови.
  • 20 Бачо Киро

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Олигавен Олигарх":

    И що? Да го ос.ер.ат нашите "бизнесмени" и него? Освен това чертежите на Ф16 не летят добре, а се бият още по-зле. С кво ще хо превземеш? С 80 дърти танка или с петте самолета? И новите 8 или 16 да дойдат, пак си гол ... Сед мирен, оголени сме отвсякъде...
  • 21 Запознат

    0 0 Отговор
    Защо гърците купуват Ф-35? Значи гърците искат да използват Ф-35 за удари срещу Турция, но Турция не трябва да използва своите нови изтребители Ф-16( блок 70) срещу Гърция!Гърците трябва да намалят узото, защото яко им е размътило мозъка! Гърчолята си мислеха, че САЩ ще им продадат Ф35 и ще откажат поръчката на Турция! Гръцките ф35 за 8 милиарда $ са без оръжия и обучение на пилотите! Турската поръчка включва много ракети и прецизни бомби за новите Ф16(блок70)!
Новини по държави: