Отидете към основна версия

2 163 20

Военно обучение! Властите в Минск изпратиха отвлечени украинчета в беларуската армия

  • украйна-
  • беларус-
  • деца

Днешното съобщение се отнася за 35 деца от окупирания от Русия град Антрацит в Луганска област в Украйна, които според властите в Минск са били изпратени в източния беларуски град Могильов

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите на Беларус са изпратили пристигнала наскоро група украински деца от окупираните територии на Украйна на обучение с беларуската армия, за да се научат как да се евакуират в случай на пожар. Това съобщи днес беларуската телевизия "Беларус 1", цитирана от Асошиейтед прес, пише БТА.

Украйна и беларуската опозиция твърдят, че страната съюзник на Москва се занимава с масово незаконно прехвърляне на украински деца в Беларус, което според критиците е кампания за създаване на проруски настроения у децата.

Днешното съобщение се отнася за 35 деца от окупирания от Русия град Антрацит в Луганска област в Украйна, които според беларуските власти са били изпратени в източния беларуски град Могильов.

Беларуската телевизия "Беларус 1" предаде, че децата са настанени в санаториум и за тях се грижат служители от министерството на извънредните ситуации на Беларус. Военните "учат децата как да се държат в екстремни ситуации", съобщи телевизията.

Според неотдавнашно проучване на Йейлския университет в САЩ повече от 2400 украински деца на възраст от 6 до 17 години са били докарани в Беларус от четири региона в Украйна, частично окупирани от руските войски, отбелязва Асошиейтед прес.

Беларуската опозиция призова Международния наказателен съд да изправи пред съда президента на страната Александър Лукашенко и длъжностни лица от неговото правителство за участието им в незаконното прехвърляне на украински деца в Беларус.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: