Отидете към основна версия

1 743 20

Източните членки на ЕС изразяват желание за въвеждане на мита върху вноса на украинско зърно

  • украинско зърно-
  • мита-
  • европейски съюз-
  • внос-
  • източни членки

Унгарското министерството каза, че министрите на земеделието от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за мерките

Снимка: Shutterstock

В понеделник унгарското земеделско министверство съобщи, че източните държави от Европейския съюз настояват ЕС да наложи мита за внос на украинско зърно, цитирано от "Ройтерс" и News.bg.

Унгарското министерството каза, че министрите на земеделието от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за мерките, заявявайки, че по-евтините селскостопански продукти от Украйна изяждат техните експортни пазари.

Петте подписали са сред шест държави-членки на ЕС, които произвеждат значително повече пшеница и царевица, отколкото им е необходимо, което е от ключово значение за европейската хранителна безопасност и стратегическия суверенитет на ЕС, казаха министрите.

"Ето защо Брюксел трябва да въведе мерки, които защитават пазарите на страните членки, граничещи с Украйна, като същевременно им помагат да използват пълния си експортен потенциал", се казва в писмото, подписано от министрите, включително министъра на земеделието на Унгария Ищван Наги.

"Една от тези мерки може да бъде въвеждането на вносни мита върху най-чувствителните селскостопански продукти."

По-големите размери на фермите в Украйна правят износа на зърно от страната по-евтин и това изтласква фермерите от ЕС от техните традиционни експортни пазари, казаха министрите.

Фермерите в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия "претърпяха значителни щети", след като ЕС спря квотите за внос и митата върху зърно от Украйна миналата година, казаха те.

Министрите също така призовават Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, да проучи в доклад дали производствените насоки на Украйна са в съответствие със стандартите на ЕС.

Жалбите са адресирани до еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и комисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Износът на зърно е рядък източник на напрежение между Киев и неговите съседи от ЕС, тъй като България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украинско зърно, за да помогнат за компенсиране на по-бавния износ през черноморските пристанища на Украйна след руската инвазия през 2022 г.

Фермерите в тези страни протестират срещу тези пратки, твърдейки, че нарушават местните пазари.

Полша, Словакия и Унгария обявиха ограничения върху вноса на украинско зърно миналия септември, след като Европейската комисия реши да не разширява забраната за внос в петте съседни на Украйна страни от ЕС.

И трите забрани се прилагат само за вътрешния внос и не засягат транзита към следващите пазари.

Украйна отговори, като подаде жалба до Световната търговска организация срещу трите страни, докато други членки на ЕС осъдиха едностранните ходове.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: