Отидете към основна версия

978 16

Тайван: Китайската армия поднови играта на нерви след изборите

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански пролив-
  • уилям лай-
  • цай ингвен-
  • си дзинпин

Пекин, който счита Тайван за своя собствена територия, редовно изпраща бойни самолети и военни кораби в небето и водите около острова, докато се стреми да отстоява претенции за суверенитет, които Тайпе отхвърля

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайванското министерство на отбраната съобщи, че е засякло в сряда вечерта 18 самолета на китайските ВВС, опериращи около Тайван, извършващи "съвместни патрули за бойна готовност "с китайски военни кораби, първата широкомащабна военна дейност след изборите, предава "Ройтерс".

Китай, който счита Тайван за своя собствена територия, през последните четири години редовно изпраща бойни самолети и военни кораби в небето и водите около острова, докато се стреми да отстоява претенции за суверенитет, които правителството в Тайпе отхвърля.

Тайван гласува за Лай Чинг-те (Уилям Лай) от управляващата Демократическа прогресивна партия (DPP) като следващ президент в събота, човек, когото Пекин многократно е критикувал като опасен сепаратист и причинител на война.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че от около 19:50 ч. в сряда е засякло 18 самолета, включително изтребители Су-30, действащи край Северен и Централен Тайван и към югозападната част на острова.

Единадесет от тези самолети пресякоха средната линия на Тайванския пролив или райони в близост, работейки с китайски военни кораби за извършване на "съвместни патрули за бойна готовност", добави министерството.

Средната линия на пролива някога е служила като неофициална бариера между двете страни, но китайски самолети сега редовно прелитат над нея. Китай твърди, че не признава съществуването на линията.

Тайван изпрати собствени сили за наблюдение, каза министерството.

"Военните ще продължат да укрепват способностите си за самоотбрана в съответствие с вражеските заплахи и нуждите от самоотбрана и ще отговарят на регионалните заплахи.

Няма незабавен отговор от китайското министерство на отбраната.

По-рано в сряда китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че позицията на Пекин, че няма да се откаже от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, е насочена срещу чужда намеса и малък брой сепаратисти, но добави, че тайванците трябва да бъдат разубедени от "пристрастия" срещу Китай .

Лай, който встъпва в длъжност на 20 май, многократно е предлагал преговори с Китай, но е бил отхвърлян. Той казва, че ще поддържа мира и стабилността през пролива, но че само народът на Тайван може да реши бъдещето му.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини