Last news in Fakti

17 Януари, 2024 17:45 958 16

Тайван: Китайската армия поднови играта на нерви след изборите

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански пролив-
  • уилям лай-
  • цай ингвен-
  • си дзинпин

Пекин, който счита Тайван за своя собствена територия, редовно изпраща бойни самолети и военни кораби в небето и водите около острова, докато се стреми да отстоява претенции за суверенитет, които Тайпе отхвърля

Тайван: Китайската армия поднови играта на нерви след изборите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайванското министерство на отбраната съобщи, че е засякло в сряда вечерта 18 самолета на китайските ВВС, опериращи около Тайван, извършващи "съвместни патрули за бойна готовност "с китайски военни кораби, първата широкомащабна военна дейност след изборите, предава "Ройтерс".

Китай, който счита Тайван за своя собствена територия, през последните четири години редовно изпраща бойни самолети и военни кораби в небето и водите около острова, докато се стреми да отстоява претенции за суверенитет, които правителството в Тайпе отхвърля.

Тайван гласува за Лай Чинг-те (Уилям Лай) от управляващата Демократическа прогресивна партия (DPP) като следващ президент в събота, човек, когото Пекин многократно е критикувал като опасен сепаратист и причинител на война.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че от около 19:50 ч. в сряда е засякло 18 самолета, включително изтребители Су-30, действащи край Северен и Централен Тайван и към югозападната част на острова.

Единадесет от тези самолети пресякоха средната линия на Тайванския пролив или райони в близост, работейки с китайски военни кораби за извършване на "съвместни патрули за бойна готовност", добави министерството.

Средната линия на пролива някога е служила като неофициална бариера между двете страни, но китайски самолети сега редовно прелитат над нея. Китай твърди, че не признава съществуването на линията.

Тайван изпрати собствени сили за наблюдение, каза министерството.

"Военните ще продължат да укрепват способностите си за самоотбрана в съответствие с вражеските заплахи и нуждите от самоотбрана и ще отговарят на регионалните заплахи.

Няма незабавен отговор от китайското министерство на отбраната.

По-рано в сряда китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че позицията на Пекин, че няма да се откаже от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, е насочена срещу чужда намеса и малък брой сепаратисти, но добави, че тайванците трябва да бъдат разубедени от "пристрастия" срещу Китай .

Лай, който встъпва в длъжност на 20 май, многократно е предлагал преговори с Китай, но е бил отхвърлян. Той казва, че ще поддържа мира и стабилността през пролива, но че само народът на Тайван може да реши бъдещето му.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    9 4 Отговор
    Китай ще сложи краят на англосаксонските набези по бреговете си, като по-скоро си прибере Тайван и покаже на западните чакали, че не може да си разиграват коня и времето им на световно господство приключва.

    Коментиран от #5

  • 2 007

    0 9 Отговор
    Цялата история на света е изтъкана от агресия към по богатите по свободните съседи. Имахме 70-80 години на по малко такива случаи, но диктаторите от Азия натрупаха оръжие и решиха пак да завладяват съседите си!!! 🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬
  • 3 ИКонъмист

    3 8 Отговор
    Чайната вече е по пързалката надолу... за миналата година търговски и инвестиционен партньор №1 на САЩ
    вече е Мехико.. 80% от американските фирми, изтеглящи се от КИтай, инвестират в работни места в Мексико- хем е много по-близо, хем е също евтина работна ръка и ниски данъ ци.. А също така реалния стокооборот е спаднал с над 7млрд $, сравнено с 2022 година..комунягите в Забранения град страх ги тресе и студена пот ги облива..абе дават си сметка на какъв таралеж седнаха

    Коментиран от #4

  • 4 Хммм

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИКонъмист":

    САЩ не е целия свят.

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Да ти кажа..

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    КИтай вече е удавник... само ше обикалят като улични песове около Тайван, че иначе ше го получат толкова светкавично, че ще се върнат за два дена във времената на Мяо, когато тичаха в крачка с кошовете с пръст, облечени в дочените дрешки.. и това бонзите от Пекин много ясно го разбират.. все пак имат за пример пред себе си какъв удар в слънчеви сплит касира Русия.. па ти си мечтай, мечтите са безплатни..

    Коментиран от #7

  • 6 ИКонъмист

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Но поне засега е на върха на пирамидата.. САЩ не е целия свят, ама като сложиш и ЕС, и като сложиш Великобритания с подмандатните територии и се оказва че е повече от половината свят, и то най технологичната и богата.. а в Китай много добрре го знаят това и за това само обикалят като проскубани котараци около паничката с мляко,ама от далече , че знаят за пръчката
  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Да ти кажа..":

    Еми то сега в България много хора са с дочени дрехи, само къде сега работят на робовладелец или чорбаджия за трохите от масата на господаря си! Да разбирам ли, че след окупацията на англосаксонските капиталисти са ни върнали повече от 60 години назад?

    Коментиран от #8, #9, #12

  • 8 Да ти кажа..

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Не ззнам що мешаш България, ама да ти кажа..в скорошна анкета около 50% от анкетираните са обявили, че са доволни от живота си и се определят като средна класа.. и нямам повод за съмнения, като гледам лятото каква тарпана е по границите с Турция и Гърция..колкото до тия, бачкаторите.. защо излязоха трактористите в защита на зърнарите.. ами да си защитават първо неговия интерес, на шефа, а по този начин и своя..обикновен тракторист-комбайнер е със заплата от 3000 лева и нагоре.. та така , драги ми смехурко. Ако мислиш ,че скоро ще има революция на пролетариата( разбирай- на лумпените и маргиналите).. много си се омешал, ма много..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мунчо

    5 0 Отговор
    Китай има право да защитава суверенитета си.

    Коментиран от #11

  • 11 Хи Хи Хи

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Мунчо":

    Хахахах..има право, верно.. ми д го защитава бе. И гледам че го защитава , ама от далечко, че по-наблизо рискува да го пернат през кунките..

    Коментиран от #15

  • 12 Някой си...

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Е, и кво като са с дочените гащи..да са учили бе, аланкоолу, да не са биглели като изоглавени по баирите. Когато аз учех, такива като тебе бягаха от час и се криеха по тоалетните да пушат., сега що ревеш. На такива като тебе все кривата ракета ви е виновна.
  • 13 шопо

    5 0 Отговор
    Тайван е китайски.
  • 14 Госあ

    1 0 Отговор
    Краварника ще заприлича съвсем на Детройт и Дакота (и много други пущинаци), когато Китай се оттегли от там. По едно време над 65% от професорите у краварника бяха китайци, във всяка научна публикация и патент на краварника участват китайци, миналата година на една конференция имаше две силни американски групи, ама лекторите с китайски имена хахахаха Що се отнася до ЕС, ДВГ вече далеч не е върха на технологията.
  • 15 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хи Хи Хи":

    англоюдеите шикалкавят, Тайван бил част от единен Китай, ама обикалят като гладни лисици около чиповете, щото те ги били правили хахахаха да държат коритата си далеч от острова, да не стане играчка плачка !
  • 16 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Не разбрали за тия любители на Холивуд, сащ е целия свят дори нещо повече.