Last news in Fakti

16 Януари, 2024 14:55 4 858 37

Bloomberg: Китайските банки затягат ограниченията срещу Москва

  • китай-
  • русия-
  • санкции-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • елвира набиулина-
  • рубла

В последния кръг от ограничения на банките беше наредено да се придържат към строг праг в случаите, когато не могат да потвърдят дали свързаният им с Русия бизнес включва сектори, които могат да бъдат засегнати

Bloomberg: Китайските банки затягат ограниченията срещу Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавните банки в Китай затягат ограниченията върху финансирането на руски клиенти, след като САЩ разрешиха вторични санкции на задгранични финансови фирми, които подпомагат военните усилия на Москва в Украйна, са заявили източници, запознати с въпроса, пред американската агенция Bloomberg.

Най-малко две банки са наредили преглед на руския си бизнес през последните седмици, като са се фокусирали върху трансграничните сделки, са заявили източниците, пожелали анонимност. Банките ще прекъснат връзките си с клиенти от списъка със санкции и ще спрат да предоставят всякакви финансови услуги на руската военна индустрия, независимо от валутата или местоположението на транзакциите, са казали източниците.

Кредиторите засилват надлежната проверка на клиентите, включително проверки дали техните бизнес регистрации, оторизираните бенефициенти и крайните администратори са от Русия, казаха хората. Прегледът ще бъде разширен до не-руски клиенти, които извършват бизнес в Русия или прехвърлят критични артикули в Русия през трета страна, казаха те.

Този ход бележи ескалация на ограниченията, наложени от китайските държавни банки поне от началото на 2022 г., след като нахлуването на Русия в Украйна предизвика вълна от санкции от държави, включително САЩ. Министерството на финансите на САЩ заяви миналия месец, че ще използва вторични санкции срещу банки, които улесняват сделките за Русия за закупуване на оборудване, необходимо за нейната военна машина, разширявайки финансовата битка срещу президента Владимир Путин.

Националната администрация за финансово регулиране на Китай не отговори веднага на искане за коментар.

Развитието подчертава степента, в която Китай се съобразява със санкциите на САЩ, въпреки че принципно се противопоставя на тях и обещава да поддържа икономически връзки с Русия. Правителството на президента Си Дзинпин избягва да предоставя голяма военна помощ на Русия, въпреки че предоставя дипломатическа подкрепа на Путин и засилва търговията в области, които не са забранени от санкциите.

Износът на Китай за Русия нарасна в хода на войната и нацията се превърна в най-големия вносител на изкопаеми горива от Русия, като доставките на въглища се удвоиха повече от 2020 г. насам. Санкциите лишиха централната банка на Русия от достъп до около половината от нейните международни резерви , оставяйки я в притежание само на злато и юани. Използването на китайската валута се е увеличило, като делът на разплащанията, базирани на юани, се покачва до 27% към септември от 15% в края на 2021 г.

Най-големите четири държавни банки в страната имат история на спазване на предишни санкции на САЩ срещу Иран, Северна Корея, за да избегнат загубата на достъп до системата за клиринг в щатски долари.

Решението на САЩ да наложи вторични санкции е противоречиво, тъй като потенциалното въздействие е трудно да се предвиди и носи риск от непредвидени последици. Предпазливи от нарушаване на правилата, банките могат да изоставят цели сектори, дори и да не са санкционирани.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. и Bank of China Ltd. решиха да ограничат финансирането за руски суровини през февруари 2022 г., съобщи Bloomberg News по-рано, въпреки че санкциите тогава пощадиха енергийния сектор на Русия.

В последния кръг от ограничения на банките беше наредено да се придържат към строг праг в случаите, когато не могат да потвърдят дали свързаният им с Русия бизнес засяга сектори, които могат да бъдат засегнати.

Кремъл отказа да коментира материала на Bloomberg, описвайки темата като "изключително чувствителна".

Запитан за информацията, говорителят Дмитрий Песков каза, че това е въпрос на участващите компании и отдели, а не на Кремъл.

"Това е много, много чувствителна област и едва ли някой ще се заеме да говори за това - не трябва да очаквате това", каза той.

"Продължаваме да развиваме отношенията с Китай. Той е наш много важен стратегически партньор," бе лаконичен Песков.

Според него това се вижда в по-високия от очаквания обем на двустранната търговия с Китай, добавяйки, че "уверено надхвърлихме 200 милиарда (долара) и продължаваме да растем".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търговията расте

    24 9 Отговор
    Кучетата бясно лаят...

    Коментиран от #31, #34

  • 2 Юан

    21 14 Отговор
    Измествам бавно но сигурно ейро и долар.

    Коментиран от #25, #37

  • 3 Калпазанин

    29 12 Отговор
    Тцтцтц мученето все повече ще се увеличава, Китай и Русия си търгуват отдавна в юани и рубли и рупиии. Брумберг бил избръмчал и дали изобщо им пука за Брумберг
  • 4 Догодина

    18 6 Отговор
    300 милиарда оборот !
  • 5 Една Блумберка каза

    20 8 Отговор
    Мечтая си и си приказвам ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вервайте

    22 11 Отговор
    на сороската пропаганда от Блумбарг и прокопиевите сайтове.
  • 8 Швейк

    24 14 Отговор
    Братски Китай ги изкупува с парцалите.

    Коментиран от #9, #22

  • 9 Реалист

    22 12 Отговор

    До коментар #8 от "Швейк":

    ФАЩ са собственост на еврейските банкери това го знаят вече и децата в яслите.
  • 10 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    17 8 Отговор
    МОЖЕ ДА СИ ПИШЕТЕ КОЛКОТО ИСКАТЕ ГЛУПОСТИ АМА ИСТИНАТА Е ДРУГА
  • 11 Китай

    20 4 Отговор
    Имат банки и за работа с Русия и за работа със САЩ и изобщо каква информация носи тази статия?
  • 12 Русофил

    18 10 Отговор
    Китайците "помагат" на русията да иде по-бързо на дъното. Крепостните ще почнат да
    работят за китайците, които ще изпомпат всичко що има в русията.

    Коментиран от #27

  • 13 Ала бала....

    4 5 Отговор
    Кредиторите засилват надлежната проверка на клиентите.....
  • 14 Госあ

    10 14 Отговор
    Гражданите в Пекин подкрепят Русия и Путин. Това е достатъчно красноречиво за нагласите и политиката КНР. Запада бълва пропаганда. От кой джоб ще вадят, си е тяхна работа.

    Коментиран от #16

  • 15 Ако сме по точни в случая

    11 5 Отговор
    обема на двустранната търговия на Русия с Китай, НЕ "уверено надхвърли 200 милиарда (долара) а надхвърли 358 милиарда още към октомври !!!

    Коментиран от #26

  • 16 Госあ

    8 10 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    И още нещо, особено в настоящия момент, когато сепаратизма на острова се засилва е изключително малко вероятно Китай да се обърне срещу Русия. Няма абсолютно никаква логика.
  • 17 мда

    11 6 Отговор
    Жужето нанесе голям удар върху китайската икономика като активира хусите който бомбят наред контейнеровози цялата търговия към Европа на китай минава от там.
  • 18 Сатана Z

    3 10 Отговор
    Когато Председателят Си девалвира Юана,на Уолтстийт прозорците са широко отворени за всеки,който реши да полети към тротоара както се е случвало неведнъж .Без Китайските банки САЩ ще си продават трежърите (ДЦК) на Папуа и Нова Гвинея ,които ще се превърнат в основен кредитор на същата тази Джанет Йелън да си взима редовно федералната заплата.

    Коментиран от #20

  • 19 Факт е

    11 1 Отговор
    Износът на Китай за Русия нарасна в хода на войната и нацията се превърна в най-големия вносител на изкопаеми горива от Русия....
  • 20 Тпанар,

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана Z":

    Знепш,ли,че когато на тази планета няма да има живот, Уолстрийт ще работи още половин час.

    Коментиран от #36

  • 21 Малко цифрите на

    6 5 Отговор
    Bloomberg куцат, ако са правилно цитирани ... но както и да е
  • 22 Това е безспорен

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Швейк":

    Факт.
  • 23 Абе не знам.. обаче и

    8 5 Отговор
    Китай, и Русия, и Индия в момента чистят доларови позиции.....
  • 24 Дълго_Име

    5 7 Отговор
    Седнал еврейския Блумбърг да коментира и съветва китайските банки...! Боже помогни на "невзрящите" да прогледнат.
  • 25 Не бе другар, отивате в канала,

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Юан":

    китайците превземат азиатска Русия. С к..урец ще ГИ победят руснаците вашите хора китайците, защото китаецът женеН за рускиня - НЕ БИЕ, НЕ ПИЕ, И СИ НОСИ ЗАПЛАТАТА В КЪЩИ! пАНИМАЙШ?
  • 26 А дееее ?

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ако сме по точни в случая":

    358 милиарда бяха към 15 октомври !!!..... Как станаха сега "над 200"

    Коментиран от #30

  • 27 Хахха

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Я кажи до вчера кой изпомпване ресурсите на Русия след това пиши кой се възползваме от евтиното кой кой питам за един приятел от Азия?
  • 28 Гориил

    2 2 Отговор
    Засега има само две такива банки.
  • 29 А...

    4 3 Отговор
    А това от "съюзника" ли бе ? Не ги е срам,! Серсеми ! ......цццц
  • 30 Ами то си е вярно

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "А дееее ?":

    Bloomberg ако напишат че са "над 20" пак ще са прави ...
  • 31 О...

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Търговията расте":

    Че китайците да не са глупави бе? Ще расте ми след като могат да им пробутат най-калпавите си стоки за суровини, сега им е паднало. Виж инвестиции не правят, обратно ограничиват ги и поумните рушляци като московския кмет Собянин и някой други ривът че Изтока не им е приятел и води икономическа война срещу тях.....ама тва не всяко ди.ва.не мож го осъзна
  • 32 Реалист

    5 5 Отговор
    Китай има интерес да отслаби колкото се може повече русия, за да си вземе земите принадлежали на Китай заедно с целия Сибир буквално за копейки.
    Пусин отново бе унижен от Си .
  • 33 Варненец

    7 4 Отговор
    Опааа, май БРИКС, ще стане БИКС
  • 34 Варненец

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Търговията расте":

    А мозъкът ти се смалява, комунизма е признат за тежко психическо заболяване
  • 35 Пусин е пpoZ милиционер

    6 4 Отговор
    От началото на вероломната инвазия на Рашистан срещу братска Украйна, Путлер е предал във владение на Китай земя равна на цяла Украйна.
  • 36 Иново

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тпанар,":

    Края на 1944, в газовата камера са ги събрали на етажи.... Ханзи пуска газта, след минута се чува глас: Газта се качва, газта се качва, другите от горе отговорят. Купувай, купувай......
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания