Отидете към основна версия

25 Януари, 2024 23:01, обновена 25 Януари, 2024 23:01 2 305 169

Eрдоган подписа! Турция ратифицира членството на Швеция в НАТО

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • швеция-
  • нато-
  • йенс столтенберг

Турският президент Реджеп Ердоган преди това обвърза ратификацията на членството на Стокхолм в НАТО с желанието на Анкара да закупи бойни самолети от САЩ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Анкара публикува днес в турския държавен вестник законов текст, одобряващ членството на Швеция в НАТО, финализирайки ратификацията, която приближава скандинавската страна с една стъпка по-близо до присъединяването към военния съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сега Унгария остава единственият съюзник в НАТО, който не е ратифицирал присъединяването на Швеция.

Турският парламент одобри присъединяването на Швеция при гласуване във вторник. Управляващата партия заяви, че по-твърдата позиция на Стокхолм спрямо кюрдските бойци е била ключова за спечелването на одобрение.

Турският президент Реджеп Ердоган преди това обвърза ратификацията на членството на Швеция в НАТО с желанието на Анкара да закупи бойни самолети от САЩ.

Премиерът на Швеция Улф Кристершон приветства одобряването от страна на Турция на присъединяването на неговата страна към НАТО, предаде Ройтерс.

В публикация в "Екс" Кристершон заяви, че по този начин е бил преодолян ключов етап в пътя на Швеция към пълноправното членство в алианса.

Остава само Унгария да одобри присъединяването на страната към НАТО.

Турският парламент одобри присъединяването на Швеция към алианса вчера. Управляващата турска партия заяви, че по-твърдата позиция на Стокхолм спрямо кюрдските бойци е била ключова за спечелването на одобрение.

Анкара публикува днес в турския държавен вестник законов текст, одобряващ членството на Швеция в НАТО, финализирайки ратификацията, която приближава скандинавската страна с една стъпка по-близо до присъединяването към военния съюз, предаде Асошиейтед прес.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: