Last news in Fakti

26 Януари, 2024 21:10 2 780 40

Модерна авиация! Гръцките ВВС ще получат стелт-изтребители от пето поколение F-35

  • ф-35-
  • ф-16-
  • изтребители-
  • гърция-
  • нато-
  • кириакос мицотакис

С предстоящото придобиване на F-35, в комбинация с изтребителите „Рафал“ и модернизираните F-16, гръцките военновъздушни сили стават едни от най-силните в региона, пише електронното издание на телевизия ЕРТ

Модерна авиация! Гръцките ВВС ще получат стелт-изтребители от пето поколение F-35 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция се готви да се присъедини към „затворения клуб“ на страните, които притежават „невидимите“ изтребители F-35, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. Очаква се през следващите дни Атина да получи официален отговор от Държавния департамент на САЩ относно продажбата на стелт-изтребителите от пето поколение, пише БТА.

Предполага се, че американското писмо ще стигне до гръцкото Министерство на националната отбрана в понеделник. В същото време то ще бъде изпратено и до Конгреса на САЩ и ако в рамките на 14 дни няма възражения, тогава ще започнат преговорите за подписване на договора.

Казусът включва и политически аспект, тъй като се очаква държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да изпрати отделно писмо до гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, в което ще е отразено – освен предоставянето на F-35 на Гърция – и намерението за по-нататъшно укрепване на гръцко-американското стратегическо сътрудничество.

С предстоящото придобиване на F-35, в комбинация с изтребителите „Рафал“ (Rafale) и модернизираните F-16, гръцките военновъздушни сили стават едни от най-силните в региона, пише електронното издание на телевизия ЕРТ.

В статията се уточнява, че това развитие на събитията е бързо, тъй като те бяха предшествани от приемането на членството на Швеция в НАТО от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и от писмото на президента на САЩ Джо Байдън до Конгреса за насърчаване на продажбата на F-16 Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    25 9 Отговор
    А колонията си има чертежи
    6G поколение 🤣
  • 2 Преди малко

    14 4 Отговор
    Търговски кораб, ударен от ракета край бреговете на Йемен

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 Мхм

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Преди малко":

    Да му мислят тия с децата колкото повече деца толкова по бавно бегаш
  • 4 Санкциите работят

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Преди малко":

    Хутите налагат санкции
  • 5 Абе другаре

    23 12 Отговор
    Защо Гърция се въоръжава бе.Да ви питам смешниците.А асфалт не се яло самолети нетрябвали.Ей проруските опорки ви изпиха плоските мозъци.

    Коментиран от #8

  • 6 Който е бил под Британска окупация

    21 15 Отговор
    си личи. Гърците им 3 пъти по-голям БВП от нас. При положение, че през 1939 г. сме имали приблизително еднакъв БВП с тях!

    Коментиран от #13, #17, #27

  • 7 Сатана Z

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Преди малко":

    Потвърдено е!
    Хусите официално обявиха, че са поразили успешно британския супертанкер Marlin Luanda с водоизместимост 63,5 хиляди тона, плаващ под флага на Маршаловите острови.
    По-рано собственикът на кораба съобщи за попадение на противокорабна балистична ракета и пожар на борда на танкера.

    Коментиран от #15, #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Татул

    10 11 Отговор
    Скъпи китюци които падат лесно

    Коментиран от #12

  • 10 Бесен-_ Язовец

    6 4 Отговор
    Направо 15 поколение дано са поне са подобрили отразяваща боя, че последния път седеше на юфка кат баня в спортно общежитие от 60те години.
  • 11 Ами всъщност

    15 21 Отговор
    Купуването на "невидимия" летящ ковчег Ф-35 ще бъде голяма грешка на гърците...........неслучайно след първоначалната еуфория, подклаждана от кравешката пропаганда и реклама се разбра че въпросният самолет е изключително ненадежден, особено варианта с вертикално излитане (то всъщност другите му варианти са безсмислени). Та изобщо не разбирам защо са им на гърците тия прескъпи скапани хвърчила, особено като се има предвид че кравите ще им извиват ръцете и с някви други условия покрай тая продажба...........ама техния премиер си е кравешко мекере та изобщо не се учудвам. Френските самолети Рафал са много добри, а и съм сигурен че извън сделката за тях франчолята няма да поставят някакви сложни условия дето гърчулята да изпълняват...........!
    П.П. Браво на хутите за удара по танкера, така трябва да се бият наглите алчни говеда щото не разбират от нищо друго!

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Москвич 402

    19 8 Отговор

    До коментар #9 от "Татул":

    Технологията СТЕЛТ рашките са я виждали само по тв.

    Коментиран от #40

  • 13 Реалист

    10 13 Отговор

    До коментар #6 от "Който е бил под Британска окупация":

    Да и плаща гръцкото лоби във Вашингтон за унищожението на България. Гърция е 12 милиона население и търсят земя да, се разширяват.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Преди малко

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    Инцидентът е станал на 60 морски мили (111 км) югоизточно от Аден.
  • 16 Бухаха

    14 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ами всъщност":

    Ф35 се приема масово на въоръжение в Европа другаря смята че не може да лети
  • 17 Бесен-_ Язовец

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Който е бил под Британска окупация":

    Кажи защо новите ви приятели от запад 1821 в комплект САЩ, Англия, Франция и Русия освободиха Византия от оснамците, а 60 години по късно Франция и Англия помагаха на осмамците в Рускотурската Освободителна война за свободата на българския народ?

    Коментиран от #26

  • 18 Търновец

    9 12 Отговор
    Цената на един оперативен летателен час на F 35 е около 42000 долара а на Юрофайтъра е само 10000 долара. Наскоро авио експерти от Канада изчислиха за целия живот на експлоатация на техните F 35 всеки самолет ще се нуждае от 450 милиона долара за обслужване и ремонт което добавено към разходите за покупка и писти е твърде много дори за Канада. Тук можем да кажем че СТЕЛФ геометрията за пръв път е предложена от Британец още преди ПСВ и то за бойни кораби. За днес с развитието на техническата акустика тия самолети станаха приятни за дълго вълнови сензори. И дума за фирмата - в Локхеед Мартин лични интереси имат роднини на влиятелни политици. Последно Юрофайтъра има по добра маневреност от F 35 и F 22.

    Коментиран от #24

  • 19 КраваРите

    9 12 Отговор
    не могат да правят самолети, изостанали са с 10 г. в технологиите.

    Коментиран от #21

  • 20 Аз съм българче

    9 10 Отговор
    Лоша новина. Сега на практика византийците могат да ни завладеят за няколко дни.
  • 21 Оглупяването

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "КраваРите":

    И руския нацизъм коренищата 100%.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Супер

    17 16 Отговор
    "гръцките военновъздушни сили стават едни от най-силните в региона"
    Ние 1980-та година имахме най-силните ВВС в региона, по-силни от Турция и Гърция, взети заедно. Тогава имахме над 600 военни самолета, най-модерната технология за вртемето си.
    В този "ал иа нс" вече сме едно нищо, щом само гърците успяха да станат мнокоратно по-силни от нас! Пък после ми говорете, че "с Русия сме били окупирани", рушете им паметниците...
    Зооом б и-програмите на нашите врагове доста добре са ви облъчили малките пилееешки мозъци...
    Нас западналите НИ УНИЩОЖИХА, ако не сте забелязали! Какво сме сега? Маймуни, които ядат банани и се мислят за лъвове!

    Коментиран от #25, #35

  • 24 Каква е тази система?

    9 12 Отговор

    До коментар #18 от "Търновец":

    Един час струвал милиони...?
    А знаете ли, че преди 1989-та г всеки ден летяха нашите летци? На ден рисуваха белите линии в небето ни по цял ден, над цяла България. И слушахме типичният гром, когато преминаваха на свръхзвукова скорост. Е, колко са ни стрували тогава часовете им? И как тогава, като "слаба и изостанала страна" сме могли да плащаме всичкото това? А сега едни византийци били по-силни от нас? Гърция в ЕС минава за отдавна фалирала страна. С туризъм никой не е прокопсал. Иска се силна индустрия, производства, иновации, хиляди инжинери, програмисти, трактористи, агрономи, иноватори..... А ЕС мечтае да спре всичко, че сме "замърсявали планетата"? А защо Урсула и Аналена и всичките "делегати за климата" летят по един човек с частните си самолети и не виждат, че яко замърсяват? Системата в която сме е неправилна за нас!
    Евала, да ви имам и системата в която даже и една нормална армия не можем да имаме, "много скъпо било"!!!

    Коментиран от #30

  • 25 Не се кахъри

    15 7 Отговор

    До коментар #23 от "Супер":

    Какво като са станали по-силни от нас? Смяташ да ги нападаш ли?

    Коментиран от #28

  • 26 Аз знам!

    12 10 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен-_ Язовец":

    "60 години по късно Франция и Англия помагаха на осмамците в Рускотурската Освободителна война за свободата на българския народ?"
    И не само това: През втората световна, Англия и САЩ дойдоха с военни самолети и бомбардираха и убиваха предимно ЦИВИЛНОТО население на България! Хвърляха и играчки-бомби за да ги вдигат децата от земята и да се осакатят или умрат!! Морал в подметките имат. Западналите винаги са НИ МРАЗЕЛИ! Винаги са против нас! И Нойският договор и всичко, когато сме зависели от тях, са ни прецаквали!
    "София да стане картофена нива..."? Този изкукал англичанин да гори в ада вечно, дето са искали след втората световна война пак да ни разпаднат, раздадат на съседите и само СССР ни е спасил от тези чакали...
    Сега няма нищо чудно, че за някакви си 30-ина години ни превърнаха в де б и л.и! Бедна и окъсана нация, която трябва да бъде заменена от тарамбуки, НЕевропейци!
    Изчерпателен ли е отговора?
  • 27 А по време на

    4 14 Отговор

    До коментар #6 от "Който е бил под Британска окупация":

    соца до 1980-та година гърците в сравнение с нас бяха бедна и изостанала страна. Имахме много повече и по-силна индустрия от тях, повече научни институти, по-развита медиция, по-силно селско стопанство по реколтите и по всичко. Имахме такива научни открития и разработки, за който византийците и днес могат само да мечтаят... Сега, след толкова години на сравнение на Изтока и Запада, мога да кажа, че ние в Изтока бяхме многократно по-силни от тези, около нас, които имаха Капитализма. (Турция и Гърция). НО бяхме адски наивни, сами се съгласихме да си унищожим всичко за едни банани и да можем да пътуваме. И тези фирми и бизнес, които имаме днеска е нищо, в сравнение с тогава!

    Коментиран от #36, #39

  • 28 Не, ама те?

    10 4 Отговор

    До коментар #25 от "Не се кахъри":

    Даже на Изток днес два братски народа се убиват, къде е гаранцията за нас и съседите?
    Добре е да си силен за да не хрумнат на никого вредни мисли.

    Коментиран от #29

  • 29 Не се притеснявай

    17 2 Отговор

    До коментар #28 от "Не, ама те?":

    Нямаме нищо ценно за съседите. Така сме им по-изгодни. Хем им ходим по курортите, хем им купуваме стоките. Като ни превземат ще трябва и да ни хранят, че и работа да ни намерят. Та, както ти казах не се кахъри
  • 30 Търновец

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Каква е тази система?":

    Не е един час а периода на цялата експлоатация на самолета - тоест хиляди часове, прочетете по внимателно, с СТЕЛФ технологията базирана на рефлексия в различни посоки на падащи радарни вълни вече си намери майстора с нов тип сензори. Юрофайтърът е инженерно по напред от Ф 35 и Ф 22 а експлоатацията му е по евтина от ефките
  • 31 Сердиканец в Хуа Хин

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    Ако е Противокорабна Балистична ракета... този танкер би трябвало да се разцепи и да потъне за броени минути, а не просто да има някакъв пожар на борда... следователно или ракетата е била доста по-слаба или е менте. А относно гръцките Ф-35 които щели да получат - този дефектен самолет с близо 1000 доказани и признати дефекта, но в същия момент и недоказал се на бойното поле по никакъв начин..... незнам кое му е добре да го придобиеш. Май ще стане хитрата сврака с двата крака....
  • 32 За нас няма

    0 2 Отговор
    Ли ф-35
  • 33 Доживях да видя

    7 6 Отговор
    Грък да се мине и да си плати за боклуци
  • 34 ЯМБОЛИЯ

    11 1 Отговор
    Те ще бранят и България,както и турските самолети и други от съюзните ни държави. Когато са готови и нашите ще се подсили охраната още. Всички в НАТО се пазим групово--едно цяло сме.

    Коментиран от #37

  • 35 СКАЧАЛ ПО ПЛОЩАДА С ДВАТА ПРЪСТА

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Супер":

    ВАЖНОТО Е ГОСПОДИНЕ ЧЕ СЪБОРИХМЕ МОЧА И СЕГА СМЕ СВОБОДНИ ЕВРО АТЛАНТИЦИ

    ДРЕМЕ МИ НА ШАПКАТА ЧЕ ГЪРЦИТЕ ЩЕ МЕ ЗАВЛАДЕЯ, ВАЖНОТО Е ЧЕ МОЧА ГО НЯМА И ЧЕ СКОРО БЕНЗИНА ЩЕ Е 5ЛВ ТОВА Е ВАНОТО ДРУГОТО НА КОИ МУ ПЪКА
    ААА ВАЖНО Е ЧЕ И БАНАНИ ИМА
  • 36 МНОГО Е ХУБАВО ДА ЯДЕШ БАНАНА

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "А по време на":

    МАЙМУНАТА Я ИНТЕРСУВА САМО БАНАНА.. НИЕ СМЕ ТОЧНО ЕДНИ МАЙМУНИ ЩОМ ВСИЧКО СИ РАЗРУШИХМЕ САМО
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Василев

    4 1 Отговор
    Гърците са се заблудили съвсем! Защо копуват самолети от изгнилия Запад? Та нима не знаете че няма по добри самолети от тези произведени в Русия.Те са без аналог в света! Не напразно с тях са въоръжени Руските въздушни космически сили . А ги използват и в някои африкански страни . Има ги и в някои азиатски.Все страни със стандарт на живота като Русия.Голям стандарт , големи самолети. Това е! Дано ме чуят! Гърците.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Червена топлина

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Москвич 402":

    Мхм те и в Сърбия 99 с установка от времето на СССР свалиха един такъв стелт пък бил невидим за радарите..
Новини по държави: