Отидете към основна версия

3 961 57

Външно въздействие! Руският Ил-76 е бил свален във въздуха

  • ил-76-
  • русия-
  • украйна-
  • ракета-
  • белгородска област

Това показват данни от черните кутии, извлечени от разследващите в Русия, съобщава държавната агенция ТАСС

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Катастрофата на Ил-76 е предизвикана от външно въздействие. Това показват данни от черните кутии, извлечени от разследващите в Русия. Новината съобщава държавната агенция ТАСС с позоваване на свои източници.

"Данните от черната кутия изключват всички други възможни версии за катастрофата на Ил-76 и потвърждават, че самолетът е бил подложен на външно въздействие, тоест е бил свален във въздуха. Всичко е очевидно", каза събеседникът на агенцията. Анализът на данните от черната кутия продължава, но работата е вече към своя край.

В цитата от правоохранителните органи няма посочване на източника на това външно въздействие, макар че в първото изречение да се посочва, че самолета Ил-76 е бил свален от украинските въоръжени сили.

Още на 26 януари, на втория ден от самата катастрофа, Руският следствен комитет, който е водещ в разследването на катастрофата, обяви, че украинска ракета, изстреляна от Харковска област, която не се намира изцяло под контрола на руската армия, е причината за катастрофата на самолета. Според руската версия с Ил-76 са превозвани десетки украински военнопленници, които са били подготвени за включване в договорен обмен с Киев. Русия твърди и че всички на борда на самолета, включително и 7-8 души персонал са загинали.

Между Украйна и Русия се разви и спор дали е имало предупреждение за навлизане на такъв хуманитарен авиорейс в чувствително въздушно пространство. Според Москва такова предупреждение е имало, направено е 15 минути преди самолета да навлезе в опасната територия, а Киев отрича.

Също така властите и военните в Киев призоваха да се проведе международно разследване на катастрофата, което Москва отхвърли като възможно това.

И до този момент Русия не е предоставила доказателства на Киев за това на борда на Ил-76 да са се намирали украински военнопленници с изключение на списък с имена, който обаче и бе публикуван неофициално от журналисти още в същия ден на катастрофата.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания