Last news in Fakti

31 Януари, 2024 18:56 2 306 28

Глобалният юг. Новите другари на Путин?

  • русия-
  • владимир путин-
  • нато-
  • украйна

Държавите от Глобалния юг често говорят за себе си като за невоюващото мнозинство от населението на света, за което имперското минало както на Русия, така и на членовете на западната коалиция, която сега подкрепя Украйна, е приблизително равностоен грях

Глобалният юг. Новите другари на Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руско-украинската война често се нарича регионален конфликт, каквито, за съжаление, има много в съвременния свят. Украйна и нейната съпротива срещу руската агресия се подкрепят предимно от богатите западни държави. И това е критична ситуация за международната система, в която пълномащабната руска инвазия в Украйна предполага, че е "проблем на първия свят".

И това заключение е много популярно сред руските политици, пропагандистите и лично за Владимир Путин, който често говори за борба срещу западния "неоколониализъм", "хегемония" и "империалистическо потисничество". С тази реторика руските власти се надяват да спечелят симпатиите на страните от Глобалния юг - главно бивши колонии, които могат да предявят дълъг списък с претенции към "колективния Запад": от многогодишна експлоатация, грабеж на природни ресурси и културно наследство до военни интервенции, глад и геноцид.

Но в действителност всичко е много по-сложно. Държавите от Глобалния юг често говорят за себе си като за "невоюващото мнозинство от населението на света", за което имперското минало както на Русия, така и на членовете на западната коалиция, която сега подкрепя Украйна, е приблизително равностоен грях. Но какво се крие зад тази концепция и защо руската военна агресия доведе до повишаване на самосъзнанието на незападните страни?

Глобалният юг

Най-често понятието "глобален юг" се отнася до същите страни, които преди няколко десетилетия бяха снизходително наричани "развиващи се", а преди това, по време на Студената война, - "Третия свят". На първо място, това са постколониалните страни от Латинска Америка, Африка, Азия и Океания. Те се противопоставят съответно на "глобалния север": САЩ, Канада, Европейския съюз, Япония и други богати и развити страни.

Разликата между тях е повече идеологическа и историко-политическа, отколкото строго географска. Например, "северната" Австралия се намира много на юг от "южната" Индия. Някои международни институции, като Световната банка, използват тази концепция, за да анализират икономическото представяне на страните с ниски и средни доходи. Глобалният юг представлява около 85% от световното население и малко под 40% от световния БВП.

Смята се, че изразът "глобален юг" е измислен от Карл Огълсби, американски активист и един от лидерите на социалното движение "Студенти за демократично общество", чиито участници протестираха срещу войната във Виетнам. В една от многото си политически статии Огълсби през 1969 г. критикува американската инвазия във Виетнам като "историческата кулминация на господството на Севера над Глобалния юг".

С тази нова концепция Огълсби журналистически подчертава сходството на проблемите на бившите колонии, превърнали се в млади държави, и националноосвободителните движения, които тепърва ще получават независимост и държавност. До края на 20-ти век Глобалният юг остава тясно специализирана концепция в активистките и университетските кръгове, а напълно различна картина на света доминира международната политика.

Тази картина е добре позната на всички. В нея имаше три "свята": "първи" - капиталистически, воден от САЩ, "втори" - социалистически, воден от СССР, и "трети" - грубо казано, всички останали, главно бивши колонии на "първия свят". Подобно дълбоко идеологическо разбиране на световния ред беше предложено още през 1952 г. от френския историк и антрополог Алфред Сови. Ясно е, че държавите от "втория" и "третия" свят не бяха особено склонни да се съгласят с подобни снизходителни етикети и политическата йерархия.

По-голяма популярност концепцията за трите свята става през 60-те години на 20 век, а в разгара на Студената война ръководителите на Югославия Йосип Титов и Джавахарлал Нуре инициираха Движението на необвързаните страни - т.е. страни, които не са се присъединили нито към съветския блок, нито към Америка.

През 1964 г. социологът Питър Уорсли предложи в своята книга "Третият свят: Голяма нова сила в международните отношения", че смесица от популизъм и социализъм ще помогне на държавите от Движението на необвързаните да преодолеят своето колониално наследство и да станат мощни играчи на международната сцена. Идеологическото разделение на "три свята" привлече и икономистите, които тълкуваха това понятие по свой начин. Именно чрез тях фразата "Трети свят" започна да се свързва с бедността и слабите институции. В тази форма до началото на 80-те години на миналия век той се превърна в широко разпространено клише.

След разпадането на социалистическия блок и края на Студената война "вторият свят" сякаш престана да съществува. Но йерархията с "богати и развити" и "бедни и развиващи се" страни остана - и идеологическата необходимост тя да се оправдае по някакъв начин.

По инициатива на бившия германски канцлер Вили Бранд в международната политика се появи подход, който продължи традицията на разделяне на света на "първи" и "непърви", но вече коригирана за разпадането на СССР. "Линията на Бранд" много грубо разделя планетата на богатия "Север" (Северна Америка, Западна Европа, Северна Евразия, Австралия и Нова Зеландия) и бедния "Юг" (всички други региони на света).

Тази представа за света, която замени старите идеологически координати с нови, икономически, беше силно критикувана. Използването на термина "юг" или "глобален юг" обаче рязко се е увеличило: само в академичните трудове между 2003 г. и 2013 г. той е бил използван 13 пъти по-често отколкото в предишното десетилетие.

Русия иска да поведе Глобалния юг?

Преди всичко самата Русия във всички версии на разграничението между Север и Юг неизменно се отнася до Севера. Разбира се, това е чисто спекулативна конструкция. Но за да се интегрира по някакъв начин в него, е необходимо да се даде ясен отговор на основния въпрос за мястото на страната в света и историята. Проблемът е, че в зависимост от целевата аудитория Кремъл отговаря по различен начин на този въпрос.

За западната публика Русия се позиционира като "правилна и истинска Европа" с "традиционни ценности", "съюз на мъжете и жените" и "само два пола". За местната публика Кремъл флиртува с копнеж по изгубената "принадлежност към велика сила", която е еднакво способна да устои на "първия свят" и, ако е необходимо, "може да повтори" победата във Втората световна война.

Сега руските власти имат нова трудна задача - да легитимират политическия режим в Русия чрез признаване от чужди държави. Ето защо Кремъл се опитва (засега безуспешно) да убеди страните от Глобалния юг, че Русия е готова и е в състояние да защитава техните интереси в конфронтация със западните страни.

След началото на пълномащабна инвазия в Украйна Русия се оказа в международна изолация. "Недружелюбните" западни (или, ако предпочитате, северни) държави осъдиха с думи и дела военната агресия на Кремъл, а също започнаха да настояват за международно наказателно преследване на Владимир Путин и висшето военно ръководство за системните военни престъпления на руската армия през Украйна. На този фон руските власти се опитват да се преориентират към страните от Глобалния юг, за които войната в Украйна е далечен регионален конфликт.

Руските власти и лично Владимир Путин редовно заявяват, че "повечето страни в света", с изключение на "колективния Запад", продължават да подкрепят Русия. Разбира се това не е вярно. По-внимателен анализ показва, че симпатиите на приблизително две трети от страните от Глобалния юг клонят към Украйна. Вярно е, че ръководството на тези страни е готово дипломатично да осъди руската агресия, но не е готово да се присъедини към западните санкции, тъй като това може значително да повлияе на и без това крехкото им ниво на благосъстояние.

Още през пролетта на 2022 г. Кремъл започна да развива нов "експортен имидж" на Русия - "антиколониален", който насочи вниманието на руската дипломация към страните от Глобалния юг, които традиционно са скептични към Запада и международни институции. До края на 2023 г. Владимир Путин започна все повече да използва препратки към историята на световната имперска експанзия и глобалното неравенство. И дори написа програмна статия за това. Размишлявайки върху наследството на колониализма, Путин говори за Русия като съюзник и изразител на интересите на Глобалния юг.

Като цяло отношенията между Русия и Глобалния юг могат много грубо да се разделят на три посоки: латиноамериканска, африканска и азиатска.

Ако се вярва на сегашната концепция на руската външна политика, азиатската посока и "завоят на изток" са основният приоритет на Кремъл. Например след 24 февруари 2022 г. Индия стана ключов икономически партньор на Русия: страната осигури търсенето на петрол, който Западът практически спря да купува. Делът на руския петрол на индийския пазар се повиши от 2% през 2021 г. до 20% през 2023 г. Освен това, въпреки военната агресия в Украйна, Руската федерация продължава да доставя значителна част от оръжията на индийската армия.

Китай зае мястото на основен ориентир във външната политика на Русия. Лидерът на КНР като цяло смята китайско-руското партньорство за основа на "глобалния пейзаж и бъдещето на човечеството".

В продължение на много години Русия развива икономически връзки със страните от Латинска Америка и инвестира в развитието на природните ресурси в Аржентина, Боливия, Бразилия, Венецуела и Куба. Изследователи призоваваха да не изпускаме от поглед пропагандната дейност на Русия в региона. Общата аудитория на испаноезичните версии на телевизионния канал Russia Today и радио Sputnik е около 32 милиона редовни зрители и слушатели - и продължава да расте. За да консолидират политическото влияние в Латинска Америка, руските пропагандисти активно разпалват антиимпериалистически и антиамерикански настроения.

Но в посока Африка влиянието на Русия е силно преувеличено. Там Пекин изпреварва Москва с голяма разлика: Китай е инвестирал огромни суми пари в развитието на африканските страни. Само през 2020 г. преките инвестиции в икономиката на континента възлизат на 5 милиарда долара. Общият дълг на африканските страни към Китай се оценява на 170 милиарда. Русия засега може да се похвали само със символични срещи на върха с лидерите на африканските страни и скромен напредък в областта на производството на диаманти и петрол. В същото време последиците от руската военна агресия в Украйна пряко засягат Африка. Например, поради прекъсвания в доставките на украинско зърно, много страни се оказаха на ръба на хранителна криза.

Лесно е да се види, че повечето от опитите на Кремъл да се сближи с Глобалния юг се обясняват със загриженост за мястото на Русия в света, а не с желанието действително да се преодолее съществуващият дисбаланс между западните и незападните страни.

Съществува ли изобщо Глобален юг?

Дълго време този израз всъщност означаваше държави, които поради бедност и слабост не могат да водят самостоятелна политика. Или с други думи страни, на които "северните" субекти могат да помогнат или да експлоатират, но които сами по себе си не могат да влияят на световните дела.

Но нещо се промени.

Концепцията за глобалния юг обединява различни страни. Да ги разглеждаме като политически и/или икономически монолит би било грубо опростяване. Но те развиват ясно съзнание за себе си като вид обединена общност. А разривът между глобалния Юг и Север стават все по-ясен.

В началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, западната коалиция започна да оказва натиск върху Глобалния юг, изисквайки той да се присъедини към санкциите срещу държавата-агресор. За нейна изненада много страни избраха неутралитет. Глобалният юг отказа да застане на страната на Москва или Киев, защото възприема този конфликт като конфронтация между две империи - Русия и "колективния Запад". Руската инвазия в Украйна се оказа точката, в която страните от Глобалния юг избраха да защитят националните си интереси, въпреки цената от това.

Обединявайки се на базата на такъв неутралитет, "южните" страни за първи път от много години се оказаха в позиция, в която можеха да окажат реална съпротива на господството на "великите сили". Техният аргумент е доста прост - и следователно мощен. Да, руската агресия е в нарушение на международното право. Но такова поведение като цяло е характерно за страните от "Севера" и няма нужда да се преструваме, че действията на Русия са толкова крещящо изключение.

Глобалният юг вярва, че възмущението от настоящия световен ред не оправдава руската агресия в Украйна. Африканските лидери се срещат с Путин, но призовават за прекратяване на войната в Украйна на базата на "справедливостта". Мнозина подчертават своята извънблокова позиция и желание за посредничество между Украйна и Русия. Три срещи на върха, които се проведоха в Копенхаген, Джеда и Малта, показаха интереса на "южните" страни към преговорите с Киев по мирната формула, предложена от Владимир Зеленски. (африканските страни, Индонезия, Китай, Бразилия и Саудитска Арабия се опитват да разработят своите планове за разрешаване на руско-украинската война).

Това, което е за Глобалния юг, е ръст на самосъзнанието, за Глобалния север е "криза на международните правила" и "фрагментация на света". Много бедни страни показаха ясно, че са разочаровани от съвременния световен ред, който не взема предвид техните проблеми. В контекста на променящия се формат на международно взаимодействие страните от Юга ще използват всички възможности, така наречения многовекторен подход, за да не се превърнат в губещата страна.

И особено много ще се постараят да не позволят нито на Русия, нито на западните страни да диктуват условията за тяхното развитие през 21 век.

PS. В световната история е имало само едно успешно въстание на роби. В резултат на революцията от 1791-1803 г. черните роби в Хаити успяват да извоюват независимост от Франция и да провъзгласят република. Въпреки това международната общност, преди всичко западните империи, задължава младата държава да плати непосилни репарации на бившите френски собственици на роби, което обрича Хаити на тежка съдба.

По време на революцията полският легион от френската армия, който Наполеон изпраща в Хаити, за да потуши революцията, преминава на страната на разбунтувалите се чернокожи, а Конституцията на Република Хаити не само им дава гражданство, но и законно признава белите поляци за "тъмнокожи", за да подчертае техния принос за независимостта на колонията.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    12 37 Отговор
    Все тоталитарни държави приятели на Путю.
  • 2 Тото

    42 9 Отговор
    Чиста пропаганда!!!! Който не играе по свирката на САЩ то той автоматично е враг на човечеството и путинист??? Стига Сорос това вече се изтърка!!!
  • 3 аахахахааа..

    12 22 Отговор
    Ама и на Вовката как ще му ходи една чал-мъ, тогава снимката ще е вече топ.

    Коментиран от #5

  • 4 ТаУмВзе

    36 6 Отговор
    Все Путин е проблемацията, докато Европа е ислямизира и гори от Протести на фермери. Краварчето е пред 2ра Гражданска война, но Праведната Пропаганда тия неща не ги отразява. Не е изгодно некак да има безпристрастна Информация просто. Гьобелс е лайк!

    Коментиран от #8

  • 5 Мдааа...

    8 11 Отговор

    До коментар #3 от "аахахахааа..":

    Ама и брада трябва да пусне, иначе не става.
  • 6 Нов полюс казаха

    10 16 Отговор
    Глобалният юг където туземците нямат какво да ядат..това са страните с най-голяма престъпност и корупция в света
  • 7 Поправка

    28 1 Отговор
    Западът никога не е бил другар на Русия. Нито сега, нито преди, нито в по- далечното минало.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бял Муджахидин от сащ

    19 2 Отговор
    Абе ма що стана днеска с Ню Йорк Банккорп ,само за ден минус 4,4% .За един месец минус 42% спад на акциите.
  • 10 Някой

    24 1 Отговор
    Източникът смърди! На развалена прибалтийска медуза.
    Иначе, глобалния юг вижда възможност за глътка въздух и малко повече справедливост в Русия. Затова я подкрепя.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Адски нескопосана

    21 2 Отговор
    и глупава статия.

    Коментиран от #24

  • 13 Допълвам

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Поправка":

    Западът не е другар и на България от 1205 г, насам(Калоян). Сега ни е метрополия.
  • 14 Така Така

    9 4 Отговор
    Истината боли Западната империя предвождана от сащ се разпада. Институциите командвани от империята ще претърпят големи промени или на тяхно място щв имаме нови такива са оон сзо мвф и много други
  • 15 Гертруд

    11 2 Отговор
    На "чужд гроб" плачем... Тук в Европа не можем да се гледаме от някое време до днес. Феодализъм, Фашизъм, Капитализъм и Комунизъм са раздробили популациите в Европа. Пришълците- бежанци и гастарбайтери допълнително влошават обстановката. Защо английските хулигани спретнаха Брекзит? За да се спасят! От кой? От регулациите на Брюксел, провинция в 100 годишните ежби между французи и англичани.
  • 16 Руснаците стотици години са били

    6 20 Отговор
    крепостници!
    Русия без война не може да съществува, иначе ще се разпадне за 24 часа !
    Затова нейните естествени съюзници са също диктатури !

    Коментиран от #17

  • 17 Англосаксите

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Руснаците стотици години са били":

    Без войни кражби и интриги не могат да живеят
  • 18 ТрампЛин

    3 3 Отговор
    Тази снимка направо си я увеличавам и поставям в рамка. Статията я прескачам, снимката ме изкефи максимално!

    Коментиран от #23

  • 19 Артилерист

    13 2 Отговор
    Много семпла и изтъркана стана пропагандната западняшка опорка за "агресията" на Русия. Започва се от навлизането на руските войски в Украйна. И нито дума за преврата на Майдана и смяната на законната власт в Украйна с нацистки марионетки, нито за обещанието Украйна да стане член на НАТО, нито за американските оръжия, пари и инструктори за укроармията, нито за многогодишното убийство на жителите на Донбас, нито за неспазването на Минските споразумения, нито за укроармията на границата на Русия и готовността й да атакува нейната територия и тн. Пропагандните обиди за "агресията" на Русия и оправданията за започналата война на американците в Украйна срещу Русия чрез укронацистите, са същите цинични заблуди, които американците пускат в употреба за всичките си неспирни войни по целия свят.
    Обидно е американците и западняците, които са колонизаторите на страните от юга, да се опитват да ги унижават, че са бивши колонии, изостанали, страни от Третия свят и тн. Циничното е, че именно те са ги поробвали, ограбвали и държали в унизително неразвито състояние, а сега да се опитват да ги подиграват. И всичкото това е, защото тези страни, които са по-голямата част от човечеството, се изправиха и надигнаха глас срещу своите колонизатори и грабители. Но вече така ще бъде! Американците и техните подлоги отиват в изолация, а останалият свят се обединява за по-справедлив ред...

    Коментиран от #22

  • 20 Още в началото

    7 3 Отговор
    На статията си личи изключително острото пристрастие на автора
    Нито войната е ПЪЛНОМАЩАБНА нито пък има руска АТАКА срещу Украйна
    Войната е на малки приливи и отливи с дребни сражения и е за защита на руското население в открито фашистката държава наречена сега Украйна
  • 21 Адрес 4000

    3 6 Отговор
    Брей защо този защитник на християнството стожер на семейните ценности ,този мини светец е заобиколен само от чалми
  • 22 Артилериста

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Артилерист":

    Заслужаваш 100 плюса
  • 23 Всеки

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "ТрампЛин":

    Прос..ак се изкефя като види такава снимка
  • 24 Не мисля!

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Адски нескопосана":

    Статията не е лоша, просто можеше да е по - обхватна и пълна. Има още доста значими факти и подробности, които можеше да бъдат включени.
  • 25 1010

    0 0 Отговор
    Левичарското лгбт,левия Сорос ,комунистите демократическа партия,кндр демократична Северна Корея,корона,мигранти,война в Украйна ,анимация няма лайв ,комунистите контролират в момента ЕС САЩ и Англия
  • 26 Грам доверие

    1 0 Отговор
    Бла-бла-бла. От 300 кладенци вОда и пак е ясно, че Югът ненавижда бившите си робовладелци и им няма грам доверие
  • 27 Хо Ши Мин

    0 0 Отговор
    Путин има приятели по цял свят !

  • 28 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Жужето дали го обрязоха вече или ще е скоро..