Отидете към основна версия

2 655 35

Кой ще е новият главнокомандващ на украинската армия? Генерал Александър Сирски отказа предложението на президента Зеленски

  • валерий залужни-
  • александър сирски-
  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • донбас-
  • крим

Под командването на генерал Валерий Залужни Украйна успя да отблъсне първоначалната офанзива на Москва и след това си възвърна части от окупираната територия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Командващия сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Александър Сирски е получил предложение да замени шефа си Валерий Залужни като главнокомандващ въоръжените сили, но е отказал. Това разкри източник, запознат с въпроса, пред "Ройтерс".

Украинските медии съобщиха, че тази седмица президентът Володимир Зеленски е помолил генерал Залужни да напусне поста на началник на украинската армия, но той е отказал.

Това би представлявало голямо сътресение за украинската армия, която отблъсква множество руски атаки на изток, на фона на нарастващата несигурност относно ключовата подкрепа на САЩ и Европейския съюз.

Източникът, пожелал анонимност, не уточнява как и кога е било направено предложението на Сирски.

Залужни е смятан за герой от мнозина в Украйна, след като неговите войски успешно защитиха Киев срещу руските сили в началото на инвазията на Москва преди близо две години.

Украинските медии посочиха Сирски и началника на военното разузнаване Кирило Буданов като двама възможни наследници на Залужни.

Под командването на Залужни Украйна успя да отблъсне първоначалната офанзива на Москва и след това си възвърна части от окупираната територия.

Отбраната на Киев и светкавичното настъпление в Харковска област в североизточната част на Украйна бяха съблюдавани от Сирски.

Силно прокламираното контранастъпление през 2023 г. обаче не успя да постигне сериозен пробив в силно защитените руски позиции в окупираните територии на юг и изток.

Не е ясно как съюзниците на Киев на Запа гледат на действията за смяна на Залужни, който запазва огромна популярност в Украйна.

Кремъл пък твърди, че спекулациите за бъдещето на Залужни отразяват проблемите, пред които е изправена Украйна почти две години след началото на войната.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: