Отидете към основна версия

2 527 29

Тиктакаща атомна бомба! Липсва персонал в АЕЦ "Запорожие", ситуацията е несигурна

  • запорожка аец-
  • русия-
  • украйна-
  • рафаел гроси-
  • международна агенция за атомна енергия

Това е много, много крехък баланс, смята шефът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ситуацията в Запорожката АЕЦ, която е под контрола на руската армия, остава несигурна на фона на скорошни нови съкращения на персонала, заяви за Асошиейтед прес шефът на МААЕ Рафаел Гроси, който пристигна в Киев във вторник.

Гроси каза, че предстоящото му посещение в Запорожката АЕЦ е необходимо, за да се оценят последствията от последните съкращения на персонала в централата. "Преди това около 12 хиляди служители работеха в това огромно съоръжение. Сега този брой е спаднал до между две и три хиляди, което е доста драстично намаляване на броя на служителите", каза той. "За да се управляват тези много сложни големи инсталации, са нужни определен брой хора, изпълняващи специфични функции."

"Засега ситуацията е стабилна, но това е много, много крехък баланс", добави Гроси. "Така че трябва сам да видя каква е ситуацията, какви са перспективите по отношение на персонала, както в средносрочен, така и в дългосрочен план."

Визитата на Гроси съвпадна с пристигането в украинската столица на първия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел, който каза, че е там, за да обсъди военна помощ и финансова подкрепа, както и реформите в Украйна, необходими за присъединяване към ЕС. Миналата седмица 27 страни от ЕС се съгласиха да предоставят на Украйна 50 милиарда евро финансова помощ.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: