Отидете към основна версия

3 554 73

Секретна мисия! Украински диверсанти действат дълбоко в тила на Русия

  • владлен татарски-
  • русия-
  • украйна-
  • диверсанти-
  • диверсия-
  • служба за сигурност на украйна-
  • иля кива

Източник от украинските разузнавателни служби съобщи, че Службата за сигурност стои зад убийствата на емигриралия в Русия политик Иля Кива, пропагандиста Владлен Татарски и няколко други врагове на Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Източник на украинската служба на Би Би Си в украинските разузнавателни служби съобщи, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) стои зад убийствата на емигриралия в Русия политик Иля Кива, пропагандиста Владлен Татарски и "няколко други врагове" на страната. Източници на Би Би Си са споделили част от тази информация по-рано.

Източникът коментира твърденията, съдържащи се във видеозаписа "Топ ликвидации на СБУ", публикуван анонимно в канала "Кровна поща" ("кръвна вражда") в социалните мрежи преди малко повече от два часа. Според него всичко написано и заснето в този клип е истина.

Във видеото се твърди, че СБУ е замесена в убийствата не само на Кива и Татарски, но и на главния прокурор на "Луганската народна република" Сергей Горенко и "депутата терорист от същата "ЛНР"" Олег Попов. Няколко обекта на опитите за убийство, извършени, както се казва във видеото и потвърдено от събеседника, от Службата за сигурност на Украйна, са оцелели: "губернаторът" на Херсонска област Владимир Салдо, Олег Царев, Захар Прилепин, "министърът на Вътрешни работи на ЛНР" Игор Корнет.

След убийството на Кива в Подмосковието източници на украинската служба също казаха, че това е работа на СБУ. Тогава обаче украинското военно разузнаване публично заяви, че "С Кива е свършено. И същата съдба ще сполети и други предатели на Украйна. Главното разузнавателно управление има история на съперничество със СБУ.

Владлен Татарски (с истинско име Максим Фомин) беше убит от бомба в кафене в Санкт Петербург през април 2023 г. На 25 януари рускинята Дария Трепова беше осъдена на дълги години затвор за това убийство. Тя призна, че е била убедена да потърси среща с Татарски от двама души, които са били в Украйна, но твърди, че не е разбрала, че фигурката, която е подарила на "военния кореспондент", съдържа бомба. Държавните обвинители настояха, че тя е знаела това.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: